K. Nemaniūtė-Gagė: nuo liepos uždarytos 34 didesnių tinklų vaistinės | Diena.lt

K. NEMANIŪTĖ-GAGĖ: NUO LIEPOS UŽDARYTOS 34 DIDESNIŲ TINKLŲ VAISTINĖS

  • 0

Nuo liepos uždraudus savarankiškai dirbti vaistininkų padėjėjams, arba vadinamiesiems farmakotechnikams, uždarytos 34 didesnių tinklų vaistinės, pranešė Lietuvos vaistinių asociacija.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės teigimu, įsigalioję Farmacijos įstatymo reikalavimai gerokai sumažino galimybę gyventojams greitai ir laiku įsigyti vaistų: pokyčių paveiktos vaistinės trumpina darbo laiką, nebedirba savaitgaliais, stabdo veiklą arba užsidaro.

„Net 34 tinklinės vaistinės nuo liepos 1-osios sustabdė veiklą ar užsidarė, taip pat sutrumpino darbo laiką daugiau nei 4,5 tūkst. valandų per savaitę. Šias valandas pavertus vaistinių darbo valandomis, susidarytų 64 vaistinės, dirbančios visą darbo dieną, – pranešime sako K. Nemaniūtė-Gagė.

Pasak jos, vien sekmadieniais po liepos nebedirba daugiau nei 150 vaistinių ir tikėtina, kad šis skaičius augs. K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, sudėtingiausia prisitaikyti smulkioms vaistinėms, ypač regionuose.

„Šiuo metu daugelis vaistinių dirba įtampos režimu, kalbamasi su kiekvienu vaistininku, planavusiu išeiti į pensiją, planavusiu atostogas ar anksčiau išeiti į vaiko priežiūros atostogas, kad sutiktų bent kiek ilgiau padirbti, kol bus surasta pamaina“, – tvirtino K. Nemaniūtė-Gagė.

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė BNS negalėjo pasakyti, kiek vaistinių uždaryta dėl naujos nuo liepos įsigaliojusios tvarkos. SAM Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė teigė negirdėjusi, kad ministeriją būtų pasiekę skundai dėl vaistinių darbo laiko trumpinimo ar nedarbo savaitgaliais.

„Tik viešojoje erdvėje matome, kad pasisako ir dalis vaistinių savininkų, yra nusiskundimų iš gyventojų, kad vaistinės savaitgaliais nedirba“, – BNS tvirtino SAM atstovė.

Anot jos, Vaistų kontrolės tarnyba nerenka informacijos apie vaistines, trumpinančias darbo laiką.

A. Oraitė aiškino, kad tarnybos duomenimis, vien liepą buvo panaikintos šešių vaistinių licencijos, o birželį – aštuonių, tuo metu atsidarė šešios naujos vaistinės.

„Prašymų dėl veiklos sustabdymo Vaistų kontrolės tarnyba nei birželį, nei liepą kol kas nėra gavusios“, – BNS sakė ji. 

Jos teigimu, trys iš šešių liepą netekusių licencijos vaistinių yra Kaune. Mieste dabar veikia 194 vaistinės. Pavyzdžiui, Telšiuose viena vaistinė liepą nutraukė veiklą ir viena atsidarė.

Sustabdžiusių veiklą vaistinių licencija naikinama, jeigu jos nepradeda vėl veikti per trejus metus.

Pasak K. Nemaniūtės-Gagės, sudėtingiausia situacija yra Biržuose, Kuršėnuose, Naujojoje Akmenėje, Pabradėje, Švenčionyse, Švenčionėliuose, Širvintose, Zarasuose, Skuode, Birštone, Prienuose, Alytuje, Rokiškyje, Panevėžyje, Mažeikiuose, Šiauliuose ir Pasvalyje.

Jos teigimu, kai kur, pavyzdžiui, Zarasuose, Pasvalyje, Biržuose, Skuode, Švenčionyse, Švenčionėliuose – savaitgaliais vaistų įsigyti tapo rimtu iššūkiu, o Visagine ir Pabradėje sekmadienį nebedirba nė viena vaistinė, o Zarasuose ir šeštadieniais iki 14 val. veikia vienintelė vaistinė.

Pasak jos, šiuo metu dirba daugiau kaip 420 vaistininkų, kuriems jau suėjęs pensijos amžius ir jie bet kada gali išeiti į pensiją. 

Nauja tvarka numato, kad vaistinėse visu jų darbo metu fiziškai turi dirbti vaistininkas. Iki liepos nors dalį dienos galėjo dirbti farmakotechnikai, nuotoliniu būdu prižiūrimi vaistininko.

Dabar išimtis farmakotechnikams palikta tik kaimuose ir mažuose miestuose, kur gyvena ne daugiau nei 3 tūkst. gyventojų, tačiau ir čia tokiu režimu toliau gali dirbti tik tie farmakotechnikai, kurie studijas baigė iki 2006 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS