Darbas nepilnamečiams vasarą: ką privalu žinoti? | Diena.lt

DARBAS NEPILNAMEČIAMS VASARĄ: KĄ PRIVALU ŽINOTI?

  • 1

Artėja vasara – puikus metas moksleiviams užsidirbti savų pinigų. Nuo kokio amžiaus galima legaliai dirbti, kokią darbo sutartį rinktis ir kokių darbų nepilnamečiai dirbti negali, papasakojo advokatas Tomas Bagdanskis. 

– Jaunimą skaidome į dvi gražias grupes: viena yra nuo 14 iki 16 metų, kita – nuo 16-kos. Jaunimą saugo įstatymas, kuris sako, neprileiskite jaunimo prie darbų, kur yra didesnis pavojus sveikatai. Ten, kur, pavyzdžiui, kokie nors cheminiai veiksniai, elektros poveikis, asbestas, švinas. Ten, kur, pavyzdžiui, atlygis priklausytų nuo išdirbimo – daugiau padarau, daugiau gaunu. Sako, kad jaunimo iki 18 metų į tuos darbus geriau neleisti. Nuo 14 iki 16 metų turime tokią kategoriją kaip vaikas, o nuo 16 iki 18 – paauglys. Sakome, kad vaikams galima dirbti tik lengvus darbus, lengvi darbai nėra apibrėžti labai aiškiais pavyzdžiais. 

– Pavyzdžiui, ledus pardavinėti. 

– Taip, jie bendrais požymiais neturėtų kenkti sveikatai, saugai ir jauno asmens vystymuisi. Tad ledus pardavinėti galima. 

– O naktiniame klube nešioti gėrimus, ne? 

– Ne, yra apribojimai, negalima dirbti to, kas susiję su naktimis ir alkoholiu. 

– Kokios yra papildomos jaunimo teisės? Galbūt jie turi teisę į trumpesnę darbo dieną, daugiau laisvų dienų? Ką jie turi žinoti prieš įsidarbinant, kokios teisės? 

– Galbūt pasakysiu, kur būna piktnaudžiavimai. Pirmoje vietoje, kai sako, ateik, pasižiūrėsi, ar tau tinka dirbti, ar netinka.  Pirmiausia turi įdarbinti ir tam yra išbandymo terminas. Ten ir suklystama, kai leidžiama dirbti toje vietoje dar niekaip neapiforminus. Tai – nelegalaus darbo požymis. Tiek darbdaviams, tiek nepilnamečiams nereikia pulti nesudarius dokumentų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kai pasakėte apie bandomąjį laikotarpį ir nepilnamečių neįdarbinimą, įsivaizduoju Palangą ir maitinimo įstaigas, ar yra tame tiesos? Kur dažniausiai pasitaiko toks darbdavių piktnaudžiavimas? 

– Manau, yra tiesos dėl to, kad kas liečia pajūrį ir barus, aptarnavimo sritį, ten tų pažeidimų yra ne tik su nepilnamečiais, bet ir su pilnamečiais. Darbo valandos, krūvis ir visi kiti reikalai. Pajūryje yra daug darbo laiko ir poilsio pažeidimų. 

Reikia žiūrėti, kad būtų tvarkingi popieriai, nes čia gresia ir nelegalus darbas.

Pačioje pradžioje reikia žiūrėti, kad būtų tvarkingi popieriai, nes čia gresia ir nelegalus darbas. Kita vertus, jeigu tas nepilnametis, neduok Dieve, susižalotų, ir pačio vaiko gaila, ir darbdaviams didelė atsakomybė kyla. Įdarbinimo procese piktnaudžiaujama, kitaip sakant: „Žinote, aš susitariau su jumis, kad aš jums sumokėsiu pinigus į rankas ir visi laimingi. Jūs man padedate, aš mažiausiomis sąnaudomis su jumis atsiskaitau“. Gerai, vadinkime, jis gavo arbatpinigių, užsidirbo pinigų, bet čia prasideda piktnaudžiavimai. Formaliai iki 16 metų – 6 val. per dieną ir 30 val. per savaitę. Ten darbų – neribotas kiekis, jeigu kalbame apie aptarnavimo sritį, ypač restoranus ir barus. Ten tikrai reikia darbo jėgos, sunku sukontroliuoti patį darbo laiką.  

– Kokią darbo sutartį geriausia rinktis jaunuoliui nuo 14 iki 18 metų? Galbūt pardavinėti ledus užtenka patento ar individualios veiklos, ką rekomenduotumėte? 

– Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad nėra darbo sutarties, yra individuali veika, civilinis susitarimas, visiems mažiau skauda galvą. Šioje vietoje, neduok Dieve, įvyksta koks nors incidentas, vaikas nukenčia ar susižaloja, kiltų klausimas – kiek tas nepilnametis buvo savarankiškas? Tada dažniausiai krypstame į pavaldumo santykį. Pavaldumo santykis – darbo santykių požymis. Visi tie atvejai, kurie būna su kažkokiomis rizikomis, dažnai kalba apie žalos atlyginimą, saugą darbe. Kadangi išeina taip – jeigu esu nepilnametis ir užsiimu individualia veikla, vadinasi, pats už save atsakau, pats organizuoju savo darbą. Įsivaizduokite vaiką iki 16 metų, kuris pats atsako už saugą ir organizuoja savo darbą.  

– Ar asmenims nuo 14 iki 18 metų reikia deklaruoti savo uždirbtas pajamas? 

– Tie, kurie gavo pajamas, turi deklaruoti. Jeigu individualia veikla užsiimi, tai yra tavo atsakomybė. Jeigu darbo santykiai, nesirūpini niekuo ir už tave viską sumoka, išskaičiuoja. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Svarbu zinuoti

Kad bartoska visems duos darbo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS