Ką reikia žinoti Lietuvos piliečiams, kurie po „Brexito“ pasiliks Britanijoje? | Diena.lt

KĄ REIKIA ŽINOTI LIETUVOS PILIEČIAMS, KURIE PO „BREXITO“ PASILIKS BRITANIJOJE?

Artėjant oficialiai Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES datai, kovo 29 dienai, tačiau išliekant dideliam politiniam neapibrėžtumui dėl Išstojimo sutarties pasirašymo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dalijasi informacija apie galimus mokesčių pasikeitimus JK nusprendusiems pasilikti Lietuvos piliečiams.

Jeigu JK pasirašys Išstojimo iš ES sutartį, Lietuvoje paskirtos senatvės socialinio draudimo pensijos mokėjimas bus tęsiamas JK gyvenančiam žmogui. Tai tęsis iki 2020 metų pabaigos, nes iki tol tęsis pereinamasis laikotarpis, kurio metu bus taikomi šiuo metu galiojantys ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentai.

Po pereinamojo laikotarpio bus inicijuojama tarptautinė sutartis su JK socialinės apsaugos srityje ir nustatant teisę į ligos ar motinystės išmokas bus sumuojamas JK ir Lietuvoje įgytas socialinio draudimo stažas.

Jeigu JK iš ES pasitrauks su sutartimi, galios ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentai ir nustatant teisę į nedarbo išmoką bus sumuojamas JK bei Lietuvoje įgytas stažas. Be to, asmuo, gaunantis nedarbo išmoką JK, galės vykti ieškoti darbo Lietuvoje ir toliau gauti nedarbo išmoką.

Tuo metu socialinės pašalpos ir kompensacijos ir toliau bus mokamos pagal JK galiojančius teisės aktus. Lietuvos piliečių šeimai, gyvenančiai JK, vaiko išmokos bus mokamos pagal tos šalies teisės aktus.

Vis dėlto, jeigu JK iš ES nuspręs trauktis be Išstojimo sutarties, Lietuvoje paskirtos senatvės pensijos mokėjimas bus tęsiamas, tačiau žmogus turės būti įgijęs bent minimalų 15 metų darbo stažą Lietuvoje arba būti reabilituotas politinis kalinys, tremtinys, įgijęs dalį stažo kalinimo metu ar tremtyje. Tuo atveju, kai senjoras bus įgijęs bent minimalų stažą Lietuvoje, tačiau į stažą taip pat buvo įskaityti darbo laikotarpiai užsienio valstybėse, pensija bus perskaičiuojama tik pagal stažą, įgytą dirbant Lietuvoje.

Ligos ir motinystės išmokos bus mokamos pagal nacionalinius JK teisės aktus. Socialinės pašalpos ir kompensacijos ir toliau bus mokamos pagal JK teisės aktus, o visai Lietuvos piliečių šeimai, gyvenančiai JK, vaiko išmokos bus mokamos pagal tos šalies teisės aktus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

tas viskas ir dabar yra ir nereik zmoniu gasdinti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS