Ką reiktų žinoti pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams? | Diena.lt

KĄ REIKTŲ ŽINOTI PAJAMAS PRIVALANTIEMS DEKLARUOTI GYVENTOJAMS?

  • 0

Pareigą pateikti deklaracijas turi daugiau negu 830 tūkst. gyventojų. Apie tai, kiek jau yra pateikusių ir ką turėtų žinoti dar nepateikę deklaracijų gyventojai, LNK žurnalistė kalbėjosi su Valstybinės mokesčių inspekcijos atstove Stase Aliukonyte-Šniriene.

– Iš tiesų deklaracijos į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemas jau pradėjo kristi ir šiuo laiku daugiau kaip pusė milijono žmonių yra pateikusių deklaracijas. Galime įvardinti, kas privalo pateikti deklaracijas – tai vykdantys individualią veiklą, pardavę nekilnojamąjį turtą, kuris išlaikytas trumpiau nei 10 metų arba automobilį, kurį turėjo mažiau ne trejus metus. Valstybės tarnautojai, politikai taip pat privalo pateikti deklaracijas, taip pat ir jų šeimų nariai. Dar tie žmonės, kurie metų eigoje pasinaudojo didesniu neapmokestinamų pajamų dydžiu. Tai susidaro aplinkybės, kai žmogus dirba ne vienoj darbovietėj, jeigu metų eigoje turėjo „Sodros“ išmokas ir dar keletas atvejų. Visus tuos dalykus pradėjęs deklaruoti žmogus gali matyti jam parengtoje deklaracijoje mūsų dabartiniame vedlyje. Dar visa eilė žmonių teikia deklaracijas su intencija susigrąžinti pajamų mokestį. Tarkim, iš dabartinių daugiau kaip pusės milijono, daugiau kaip 400 tūkst. yra tų žmonių, kurie pateikė, kad susigrąžintų pinigus.

– Už ką galima susigrąžinti pinigus?

– Tie susigrąžinami pinigai yra dalis sumokėtų gyventojų pajamų mokesčių. Susigrąžinti gali žmonės, kurie metų eigoje mokėjo už savo, vaikų ar sutuoktinių mokslus, kurie mokėjo gyvybės draudimo fondus, kurie mokėjo trečiosios pakopos pensijų fondus arba kurie metų eigoje pasinaudojo per mažu neapmokestinamų pajamų dydžiu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tikrai atsiras klausiančių, ar dar galima pildyti popierines deklaracijas?

– Popierinių deklaracijų neturime jau praktiškai nuo vedlio gyvavimo laikų, jau kelinti metai. Kadangi čia į sistemą sukeliami duomenys ir žingsnis po žingsnio ten reikia užpildyti.

– Bet jeigu vis tiek neaišku?

– O jeigu neaišku, tai reikia kreiptis pagalbos. Ir tie variantai yra. Pasiskambinus telefonu klientams pagelbstime, o esant sudėtingesniam reikalui – registruotis tiesiogiai į konkrečius VMI punktus.

– Kartu su deklaravimo pradžia suaktyvėjo ir sukčiai. Ir jie naudojasi šiuo deklaravimu ir siunčia gyventojams įvairias žinutes, kuriose parašyta, kad čia dėl deklaravimo ir liepia paspausti nuorodą. O paspaudus gali pakliūti ant sukčių kabliuko. Ką jūs galit pasakyti gyventojams?

– Taip, deklaravimo laikotarpiu pastebim, kad mūsų klientų atžvilgiu sukčiai savo veiksmus taip pat suaktyvina. Ką reikia žinoti? Pirmiausiai, VMI puslapyje yra labai aiškiai įvardinta, ką reikėtų daryti, gavus neaiškią žinutę. Ir kitas dalykas, tiesiog neatidarinėti nuorodų. VMI aktyvių nuorodų nesiunčia. Bet kokią informaciją, liečiančią žmogų ir VMI, visada kiekvienas gali rasti savo paskyroje, ten reikia žiūrėti. Dar svarbu įvardinti, kad klientai dalijasi žiniomis, gavę kokias nors mažiau aiškias žinutes. Ir tada mes tikrai publikuojam savo socialiniuose tinkluose tuos pavyzdžius. Labai smagu, kad gavę neaiškias žinutes kreipiasi ir taip galim užkardyti tokią sukčiautojų veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS