Kainos išsipūtė iki padebesių: yra gerų ir blogų žinių | Diena.lt

KAINOS IŠSIPŪTĖ IKI PADEBESIŲ: YRA GERŲ IR BLOGŲ ŽINIŲ

  • 10

Infliacija toliau stebina net ekonomistus. Šį mėnesį ji buvo didesnė, nei patys ekonomistai prognozavo. Labiausiai brango malkos, elektra, pieno gaminiai, pasakojama LNK reportaže.

Maisto produktų kainos, pasak ekspertų, jau nebeturėtų labai augti, bet šildymas brangs gerokai, o degalų kainų prognozuoti nebedrįsta. Vyriausybė kartoja, kad brangstantį šildymą kompensuos ir įvairioms kitų metų kompensacijoms žada skolintis bent pusę milijardo eurų.

Beržinėmis malkomis pakrautas sunkvežimis važiavo pas dar vienus klientus. Žmonės ruošiasi žiemai. Pernai penki kubai beržinių malkų pas jas parduodantį Vietoslavą kainavo ne daugiau kaip 400 eurų, dabar – 600. Ne visi beržo ar uosio malkas šiemet įperka.

Medienos verslo atstovai aiškina, kad dėl pabrangusių malkų kalta ne tik infliacija. Prasidėjus karui Ukrainoje medienos gauti iš Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos tapo neįmanoma. Trūkstant medienos visi suskubo ją pirkti. Kainos išsipūtė iki padebesių.

„Lietuvoje egzistuojanti tvarka ypatinga tuo, kad čia medieną gali pirkti bet kas, skirtingai nuo visų kitų regionų. Dėl to čia ateina užsieniečiai arba tarpininkai spekuliantai, kurie superka medieną, kad paskui eksportuotų iš Lietuvos, jie tas kainas kėlė ir dėl to jos tokios susiformavo“, – kalbėjo Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacijos vadovas Raimundas Beinortas.

Lietuvoje egzistuojanti tvarka ypatinga tuo, kad čia medieną gali pirkti bet kas, skirtingai nuo visų kitų regionų.

Tačiau dėl pabrangusios medienos laimi ir valstybė, esą valstybiniai miškai skaičiuoja pelnus, kokių dar niekada nematė.

„Valstybiniai miškai, parduodami valstybiniuose miškuose užaugusią medieną, generuoja pajamas. Dalis pajamų dividendų pavidalu sugrįžta valstybei. O valstybė, savo ruožtu, turi neblogą šaltinį paskui gyventojams kompensuoti kūrenimo išlaidas“, – tęsė R. Beinortas.

Statistikos departamentas skelbia, kad per metus labiausiai pabrango kietasis kuras: mediena, anglis. Toliau rikiuojasi šildymas, elektra, dujos, benzinas ir dyzelinas. Gerų žinių nėra. Nors tikėtasi, kad per metus kainos išaugs 20,9 proc., infliacija išaugo 21,1 proc. Tam įtakos turėjo ir pabrangusios malkos, ir degalai.

„Rugpjūtį tam tikri maisto produktai irgi brango sparčiau, negu darėm prielaidas, pavyzdžiui, pieno produktai“, – sakė ekonomistas Tadas Povilauskas.

Kalbant apie maistą, daugiausiai per metus pabrango pieno produktai ir kiaušiniai. Taip pat aliejus, duona bei grūdų gaminiai, kava, arbata, mėsa, tačiau ekonomistai prognozuoja, kad maisto produktai savo lubas jau beveik pasiekė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Šiais metais maisto kainos nemažės. Kitais metais maisto kainų infliacija turėtų gerokai susitraukti, nes tas brangimas, kurį matėme Lietuvoje bei eksporto rinkose, ima sekti“, – teigė T. Povilauskas.

Bus numatytos lėšos energijos kainų augimo daliniam kompensavimui, jog nebūtų didelio šoko.

Lietuvos banko ekonomistai atkreipia dėmesį, kad nors per paskutinius metus infliacija didėjo sparčiau nei tikėtasi, bet pastaraisiais mėnesiais kainų augimas lėtėja.

„Birželį kainos augo 2 proc., liepą sulėtėjo iki 0,8 proc., o rugpjūtį sulėtėjo iki 0,6 proc.“ – kalbėjo Lietuvos banko ekonomistas Vaidotas Tuzikas.

Augant infliacijai ir lėtėjant ekonomikai, ekspertai sako, kad lėtės ir atlyginimų augimas. Didesnis nedarbas, esą, irgi ne už kalnų.

„Darbo rinkoje neigiami pokyčiai turėtų pasimatyti žiemą“, – sakė T. Povilauskas.

„Lėtėjant ekonomikos augimui nedarbas įprastai didėja, tačiau šiuo metu situacija Lietuvos darbo rinkoje yra pakankamai unikali, vis dar trūksta darbuotojų, tad dar pamatysime, ar tikrai nedarbas didės“, – teigė V. Tuzikas.

Valstybė jau skyrė daugiau kaip 2 mlrd. eurų kovai su infliacija. Daugiausia – elektros kainų kompensacijoms.

Formuojant kitų metų biudžetą svarstoma skolintis dar bent 0,5 mlrd. eurų.

„Bus numatytos lėšos energijos kainų augimo daliniam kompensavimui, jog nebūtų didelio šoko. Jeigu nesiimsime jokių priemonių, kainos augtų keletą kartų, todėl reikalingos tam tikros kompensacinės priemonės“, – kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Kiek eurų valstybė skolinsis kovai su infliacija ir kam konkrečiai skirs tuos pinigus turėtų paaiškėti rugsėjo viduryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Padėkokite

Ačiū sakykite tiems virš 64 000 naujai įvažiavusiųjų išsigimėlių iš Ukrainis po vasario 24 d. Jie lakstė ir į Rumuniją , Lenkiją, Skandinaviją, Moldovą. Iš visur juos kaip parazitus išmetė . Migracijos tarnyboje pas mus jie deklaravo, kad atvyko ne trumpiau kaip 5 metus pailsėti prie Baltijis jūros, kur jiems turi viskas būtu duota už ačiū. Suprantate? Tai išgamos degradavę. Jie nėra net ukrainiečiai. Patys suvokiate, kokius išvaro iš visur. Jie pradėjo užsiiminėti namus, nachališkai reikalavo sanatorijos sąlygų ir gyvenimo gamtos draustiniuose. ES beveik nedavė pinigų šiems degradams išlaikyti, tik 40 tūkst eurų. O įvažiavo daugiausia išsigimėlių su dar labiau iįsigimusiais vaikais, kur ukrės veisia laboratorijos sąlygomis surogatinius iįsigimusius vaikus praktiškai žydų patobulinimui vaikų organais, kamieninių ląstelių paėmimui...tai po to iš tų vaikų lieka vaikščiojančios šiukšlės, kai kurie nuo žydų genetinio defekto sindromo Thy Saks iš viso paralyžuoti...ir tokius atvežė čia. I

Nigga

Tai tie sapaliotojai gerai ir gyvena iš savo sapalioniu. Atsimenu kai kažkoks bankas bankrutavo tai tipo yra blogos skolos ir geros reiškia kai žmogus bankui skolingas toliau skolingas tik kitam o kai bankas žmogui tada jau ate nu žiauru

to Kaunietis

Tik nesakyk tamsta, kad pensininkai dabar prie bukalaurų praturtėjo, ar tada kai tie patys bukiai 2008-2012 m. brangiausiai praskolino valstybę, "veržė diržus" ir algas pensijas sumažino :DDD Šitie 75-iems įsislaptinę yra maras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS