Kaip daugiau sutaupyti vandens ar elektros? | Diena.lt

KAIP DAUGIAU SUTAUPYTI VANDENS AR ELEKTROS?

  • 14

Gyventojai vis dažniau specialistų klausia, kaip daugiau sutaupyti vandens ar elektros ir kokią buitinę techniką rinktis. Tokių klausimų sulaukia ir pardavėjai, ir įrangą tvarkantys meistrai, praneša LNK.

Pasidaryti kavos su mažesnėmis energijos sąnaudomis – tokius nustatymus galima pasirinkti patiems.

„Rimtesnio gamintojo indaplovės turi energijos taupymo režimą“, – teigė įmonės „Laidara“ atstovas Laimonas Mikėnas.

Meistras Laimona sako, kad žmonės renkasi ne tik nustatymus, bet ir sugalvoja savų taupymo būdų.

„Žmogus džiovino drabužius ir taupydamas vietoj leidžiamų 7 kg įdėjo 12 kg. Džiovyklė neišlaikė tempo ir būgnas suskilo, sulūžo mašina. Dabar jam tai kainuos daug daugiau nei paprastas remontas“, – pasakojo L.Mikėnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Laimonas sako, kad pastaruoju metu darbo kaip niekada daug. Naujų prietaisų žmonės neperka taupydami, o jei perka, aktyviau domisi, kiek prietaisai naudoja energijos.

„Daug žmonių domisi A++ klase. Pastaruoju metu ji ir dominuoja rinkoje“, – pastebėjo L.Mikėnas.

„Energetikos krizės akivaizdoje tikrai verta įsitikinti, kiek buities prietaisas naudoja energijos, jeigu jis su baterijomis, kokia jų talpa, kiek laiko užtrunka įkrauti. Visa tai padės sutaupyti“, – dalijo patarimų Pigu.lt komunikacijos vadovas Nerijus Mikalajūnas.

Darbuotojas kalba apie energijos efektyvumo klases, jos nurodytos lipdukuose. Žymėjimas pasikeitęs – neliko pliusų, bet parduotuvėse galima rasti ir senojo žymėjimo variantų.

„Pagal naują žymėjimą, žiūrint F klasę, žmonės iš karto galvoja, kodėl toks žemas žymėjimas. Pagal seną žymėjimą, F klasė yra A+, į viršų kylant E – A++, D – A+++, tai būdavo aukščiausia klasė. Kiti aukščiau einantys dar mažiau sunaudoja energijos. Automatiškai nuo to kyla ir kaina. Jei ilgą laikotarpį jį naudos, atsipirks“, – sakė „Topo centro“ darbuotojas Ignas Kondrotas.

Energetikos krizės akivaizdoje tikrai verta įsitikinti, kiek buities prietaisas naudoja energijos.

„B klasę naudoja restoranai, kavinės. Ten A++ klasė netinka, nes jiems reikalingas greitis, kokybė“, – akcentavo įmonės „Laidara“ atstovas L.Mikėnas

Buitiniams vartotojams specialistai pataria vien žymėjimu nepasikliauti. Reikia skaityti instrukciją. Taip pažymėta technika gali būti tik dėl vieno – taupiau veikiančio režimo.

„Mes, kaip meistrai, kartais matome gamintojų rinkodarą“, – sakė L.Mikėnas.

„Geriausia būtų atnaujinti techniką. Labai daug energijos sunaudoja sena technika“, – pažymėjo „Skytech“ produktų grupės vadovas Valdas Rimkus.

„Renkantis techniką reikia atkreipti dėmesį į gamintoją, siūloma kreipti dėmesį į vokiečių gamintojus, nes jų pagrindinis kriterijus – taupumas“, – patarė Varlė.lt buitinės technikos produktų vadovas Donatas Sedauskas.

Pavyzdžiui, vandens daugiau sutaupysite naudodami indaplovę, nei indus plaudami rankomis. Šiuolaikinės indaplovės vienam plovimui vidutiniškai sunaudoja apie 11 1 vandens, yra ir tokių, kurioms pakanka ir 7 l. Plaudami rankomis 4–8 l išleidžiame vos per minutę.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Alis...

indaplovių iš vis nereikia...

kazkas

o pirkdami indaplovę kiek sutaupom? Ji niekada neatsipirks. Plaudami rankomis nenaudojam elektros, sutaupom indaplovės pirkimui pinigus, o daugiau sunaudojam tik vandens. Taigi jokių indaplovių.

H

Kaip , kaip ... Nesiprausti , negerti , lengvintis eiti į gatvę nes nereiks vandens klozetui nuplauti . Šviestis žibaline lempa arba žvakėmis . Kas gali prisiskaldys skalų tai ič vis nieko nekainuos. Lietuvos valdžios pusmoksliai prives šali prie baudžiavos laiku. Linkių jiems pačio blogiausio likimo .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS