Kaip gyvensime, kai „Facebook“ išleis savo kriptovaliutą? | Diena.lt

KAIP GYVENSIME, KAI „FACEBOOK“ IŠLEIS SAVO KRIPTOVALIUTĄ?

Birželio viduryje "Facebook" pristatyta kriptovaliuta "Libra", kuri bus priskirta vadinamajai stabiliosios kriptovaliutos kategorijai, susilaukė milžiniško dėmesio. Galingosios pasaulio valstybės sutaria, kad "Libros" laukia gera ateitis, tačiau naują valiutą būtina itin akylai prižiūrėti.

Šveicarijos dėmesys

Šveicarijos rinkų prievaizdė patvirtino "palaikanti ryšį" su socialinių tinklų milžinės "Facebook" kriptovaliutos kūrėjais, pasauliui kylant vis daugiau klausimų, kaip bus reguliuojama naujoji skaitmeninė valiuta.

Šveicarija, garsėjanti kaip pasaulinis bankininkystės centras, ėmėsi priemonių pritraukti užgimstančias kritovaliutų bendroves, įskaitant mokesčių lengvatas ir logistinę paramą. Šiaurėje esantis Cugo miestas yra vadinamas "Kripto slėniu" dėl gausybės čia įsikūrusių virtualių valiutų bendrovių.

"Galime patvirtinti, kad palaikome ryšį su projekto iniciatoriais", – naujienų agentūrai AFP patvirtino Šveicarijos finansų rinkos priežiūros institucijos (FINMA) atstovas Tobiasas Luxas atsiųstame elektroniniame laiške.

Kriptovaliutos "Libra", kurią ką tik pristatė "Facebook" ir maždaug dvi dešimtys bendrovės partnerių, įvedimą prižiūri pelno nesiekiantis Ženevos fondas, vadinamas "Libra" asociacija.

T.Luxas atsisakė išsamiau komentuoti FINMA bendradarbiavimą su "Libra" asociacija, tačiau pažymėjo, kad reguliuotojos vaidmuo yra nustatyti, ar "planuojamoms paslaugoms turi būti gautas patvirtinimas pagal Šveicarijos priežiūros įstatymus, ir, jei taip, tai koks".

"Libra" asociacija pranešė, kad ji yra registruota Šveicarijoje, nes turtinga Alpių valstybė garsėja savo "pasauline neutralumo istorija ir atvirumu blokų grandinės technologijai". Visgi atsižvelgiant į tarptautinį "Facebook" veiklos mastą, pasaulinės reguliavimo institucijos greičiausiai nepaliks "Libros" priežiūros tik Šveicarijai.

Ji turi būti saugi arba jos neturi būti visai.

Žvelgia atsargiai

JAV Senato komitetas, užsiimantis bankų, būsto ir miesto reikalų klausimais, paskelbė, kad liepą surengs posėdžius dėl "Facebook" siūlomos skaitmeninės valiutos ir duomenų privatumo problemų". Grupė Kongreso narių demokratų sukritikavo projektą ir pareikalavo sustiprinti šios srities priežiūrą. Kongreso finansinių paslaugų komiteto pirmininkė Maxine Waters paskelbė ketinanti surengti posėdžius šiuo klausimu ir pareikalavo, kad "Facebook" "stabtelėtų", kol Kongresas ir reguliavimo institucijos atliks būtinus patikrinimus.

O štai Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos centrinių banko vadovai tikina prižiūrėsiantys naują "Facebook" kriptovaliutą, kad užtikrintų, jog ji nebūtų naudojama kenkti finansų sistemai ar plauti pinigus.

"Facebook" finansų pasaulio dėmesį prikaustė šią savaitę pristatęs planus jau kitąmet paleisti kriptovaliutą "Libra", kuri, kaip tikina socialinis tinklas, ateityje galės pakeisti tradicinius bankus, rašo "Reuters".

Vis dėlto didžiųjų Europos šalių centrinių bankų vadovai "Libros" atžvilgiu buvo skeptiški ir patikino, kad "Facebook" turėtų tikėtis išsamaus kriptovaliutos poveikio finansų sistemai įvertinimo.

"Ji turi būti saugi, arba jos neturi būti visai. Mes, FED (JAV centrinis bankas), visi didieji pasaulio centriniai bankai ir finansų reguliuotojai, tiesiogiai prižiūrėtume kriptovaliutą", – BBC sakė Anglijos banko vadovas Markas Carney.

Savo ruožtu, Prancūzija pirmininkavimo Didžiojo septyneto (G 7) šalių viršūnių susitikimui metu įkurs darbo grupę, kuri spręs būtent "Facebook" kriptovaliutos reguliavimo klausimus. Darbo grupei vadovaus Europos centrinio banko (ECB) valdančiosios tarybos narys Benoit Coeure.

"Darbo grupė artimiausiais mėnesiais išnagrinės pinigų plovimo prevencijos, vartotojų apsaugos ir veiklos atsparumo reikalavimus bei įvairius klausimus, susijusius su pinigų politika", – teigė Prancūzijos centrinio banko vadovas Villeroy de Galhau.

Tuo metu Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas įspėjo, kad tokios esą stabilios kriptovaliutos, kaip "Libra", gali pakenkti bankams, jei jos taps plačiai paplitusia alternatyva indėliams tradicinėmis valiutomis.

"Jos gali pakenkti bankų indėlių sistemai ir jų verslo modeliui. Tai gali pažeisti bankininkystės ir finansų rinkų tarpininkavimą", – kalbėjo J.Weidmannas.

Turi ateitį

Pasak Anglijos banko vadovo M.Carney, "Libra" turi visas galimybes tapti svarbia pasaulinės finansų sistemos dalimi, atsižvelgiant į didžiulį "Facebook" socialinio tinklo klientų skaičių, todėl viso pasaulio reguliavimo institucijos ir centriniai bankai turi kruopščiai įvertinti šį projektą.

"Libra" taps sistemiškai svarbi, jei bus įgyvendinti šio projekto ambicingi tikslai", – pažymėjo Anglijos banko vadovas.

M.Carney pažymėjo, kad "Facebook" ir jos partneriai turės atitikti įvairių sričių reguliavimo institucijų reikalavimus – nuo kovos su pinigų plovimu priemonių iki duomenų apsaugos. Anglijos banko vadovas pridūrė, kad pasauliniai centriniai bankai turės įvertinti "Libra" sukūrimo poveikį finansų ir pinigų stabilumui. Pasak M.Carney, šį klausimą būtina išnagrinėti prieš oficialią "Libra" pradžią.

"Skirtingai nuo socialinių tinklų, kurių reguliavimo standartai sukuriami praėjus daug laiko po to, kai juos pradeda naudoti milijardai vartotojų, tokių naujovių kaip "Libra" paleidimo sąlygos turi būti iš anksto sutartos", – kalbėjo M.Carney.


"Libra" iš arčiau

Socialinių tinklų milžinė "Facebook" pareiškė, kad jos kriptovaliuta yra skirta paprastiems vartotojams. Nuo 2020-ųjų kiekvienas socialinio tinklo vartotojas galės įsigyti kriptovaliutą ir pasidėti ją į savo skaitmeninę piniginę, o iš jos keliais mygtukų paspaudimais nusiųsti kitiems vartotojams neišeidami iš "Facebook" ar "WhatsApp" programėlės. Mokėjimai "Libra" kriptovaliuta, teigia kompanijos atstovai, nekainuos "beveik nieko". Vis dėlto manoma, kad įmonė pasiims nedidelį komisinį mokestį nuo kiekvieno mokėjimo.

Ekspertai teigia, kad "Libra" projektas yra vienas iš ambicingiausių ir skirtas pasiūlyti kriptovaliutą masiniam naudojimui. Tarp bendrovės "Facebook" partnerių, kartu įgyvendinančių projektą, yra "Visa", "Mastercard" ir "PayPal", taip pat "Uber", "PayPal", "eBay", "Spotify", "Vodafone" ir kitos, o kiekvienas į kriptovaliutą investuos po 10 mln. dolerių.

"Facebook" tikina, kad kriptovaliuta bus paremta realiu turtu. "Paremsime savo naująją kriptovaliutą geriausio pasaulio turto – vertybinių popierių ir įvairių centrinių bankų valiutų – atsargomis", – sakė "Libra" projekto vadovas Davidas Marcusas, minėdamas Europos Centrinį Banką, JAV federalinį atsargų banką, Anglijos banką ir Japonijos banką.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

rse

geriausia valiuta tai auksas ir deimantai per amzius!

...

O kada tas FB vieninteliu dievu pasiskelbs?.. :s

babulka

vie6patie, k1 dabar reiks daryt? Turbūt vėl viskas brangs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS