Kaip pradėti taupyti pinigus? | Diena.lt

KAIP PRADĖTI TAUPYTI PINIGUS?

  • 3

Taupymas tampa vis aktualesnis šiame, dažnai nenuspėjamame pasaulyje. Infliacija didėja, palūkanų normos auga, kuras brangsta, elektros kainos kyla. Nesvarbu, ar norite turėti fondą juodai dienai, ar susiduriate su kritine situacija, pateiksime jums keletą patarimų, kurie padės greičiau sutaupyti reikiamą pinigų sumą.

Kodėl verta taupyti?

Kad ir kaip stengiamės, mes vis tiek kažkada susiduriame su nenumatytomis išlaidomis, pavyzdžiui, būsto ar automobilio remontu, odontologo sąskaitomis. Turėdami santaupų jūs išvengiate nereikalingo streso ir pasirūpinate savo ir artimųjų gerove.

Kuo daugiau turite santaupų, tuo geriau jausitės kritinėse situacijose, net tokiose kaip darbo praradimas.

Kaip pradėti taupyti

Galite pradėti taupymą neskubėdami, be didelio streso, tačiau jei reikia greitesnių rezultatų, teks labiau suveržti diržus. Taupymas yra labai svarbus žingsnis siekiant finansinio stabilumo ir ilgalaikių finansinių tikslių. Patariame pradėti palaipsniui ir atlikti tokius veiksmus:

Nusistatykite aiškius tikslus

Pagalvokite, kodėl norite sutaupyti pinigų. Nesvarbu, ar tai fondas juodai dienai, atostogoms, pensijai ar brangesniam pirkiniui. Turėdami aiškius tikslus jausite daugiau motyvacijos.

Sudarykite biudžetą

Stebėkite savo pajamas ir išlaidas. Taip pamatysite, kur keliauja jūsų pinigai. Galėsite nustatyti sritis, kuriose galėtumėte sumažinti išlaidas ir skirti daugiau lėšų santaupoms.

Mokėkite sau

Laikykite savo santaupas neginčijamomis išlaidomis. Galite nustatyti automatinį pervedimą iš savo sąskaitos į taupomąją sąskaitą, kad kas mėnesį pervestumėte tą pačią sumą – jokių abejonių ir svarstymų. Prilyginkite tai įprastai sąskaitai už gautas paslaugas ar prekes.

Sukurkite fondą juodai dienai

Turėkite fondą nenumatytiems atvejams. Jame turėtų būti bent trijų – šešių mėnesių pragyvenimo išlaidų suma, kuria galėtumėte bet kada pasinaudoti. Tai puiki paspirtis praradus darbą ar atsiradus netikėtoms būtinoms išlaidoms.

Sumažinkite nereikalingas išlaidas

Peržiūrėkite savo išlaidas ir pagalvokite kur galėtumėte sutaupyti, Pavyzdžiui, daugiau valgykite namuose pagamintą maistą, atsisakykite nereikalingų prenumeratų. Paieškokite ekonomiškesnių alternatyvų.

Venkite impulsyvaus išlaidavimo

Nepasiduokite pirmam impulsui įsigyti pirkinį, kuris galbūt yra visai nereikalingas. Palaukite bent 24 valandas, kad įsitikintumėte, ar jums vis dar reikia to daikto.

Padidinkite savo pajamas

Paieškokite būdų, kaip galėtumėte padidinti savo pajamas, pvz. įsidarbinti nepilnai darbo dienai, dirbti laisvai samdomą darbą arba parduoti nenaudojamus daiktus. Ieškokite originalių sprendimų. Apsidairykite aplinkui.

Pirmenybę teikite paskoloms su didelėmis palūkanomis

Jei turite paskolų sutarčių su didelėmis palūkanomis, pirmenybę teikite jų grąžinimui. Šių skolų palūkanos gali sumažinti jūsų santaupų potencialą.

Išmintingai investuokite

Galite savo sutaupytas lėšas investuoti į akcijas, obligacijas ar nekilnojamąjį turtą. Investicijos gali duoti didesnę grąžą laiko perspektyvoje. Bet būkite atsargūs, jei nesate susipažinę su šia sritimi. Nes kitu atveju galima prarasti visą savo sunkiai sutaupytą turtą. Dar viena galima alternatyva – valstybės taupymo lakštai.

Automatizuokite savo taupymą

Nustatykite automatinius pervedimus į savo taupomąją sąskaitą, kad neužmirštumėte kas mėnesį pervesti dalį pinigų.

Stebėkite savo pažangą

Reguliariai peržiūrėkite savo finansinius tikslus ir pasiektą pažangą. Prireikus koreguokite savo biudžetą ir taupymo planą, kad neatsiliktumėte nuo užsibrėžtų tikslų. Neužmirškite savęs pagirti, nes moralinė paskata yra labai svarbi.

Laikykitės drausmės

Taupymas nėra lengvas procesas. Jis reikalauja disciplinos ir nuoseklumo. Būkite pasiryžę siekti savo tikslų bet kokiomis priemonėmis ir neapsigaukite dėl nesėkmių ar lėtos pažangos.

Atminkite, kad taupymas yra ilgalaikis įsipareigojimas. Gali prireikti nemažai laiko, kol pasieksite reikšmingesnių rezultatų, tačiau turėdami kantrybės ir ryžto, galite sukurti saugią finansinę ateitį sau ir šeimai.

Kaip greičiau sutaupyti gaunant mažesnes pajamas?

Jei jūsų pajamos yra nedidelės, tačiau pastovios, o uždirbti papildomai nėra jokių galimybių, vis tiek yra būdų kaip greičiau sutaupyti:

– Pirmiausia mokėkite sau: paskaičiuokite kokią sumą kas mėnesį galėtumėte pervesti ir nustatykite automatinį pervedimą į jūsų santaupas. O štai svarbiausia dalis: šių pinigų negalima liesti.

– Pabandykite mėnesį neišlaidauti: sumokėkite visas sąskaitas, tačiau neskirkite jokių pinigų nebūtinoms reikmėms. Kad būtų lengviau, sugalvokite kažkokią pramogą arba motyvacinį apdovanojimą.

– Sumažinkite komunalinius mokesčius: jei yra galimybė, prisukite šildymą arba vėsinimą. Trumpiau prauskitės po dušu, jokios vonios. Išjunkite nenaudojamus elektros prietaisus.

– Atiduokite paskolas ir refinansuokite: greitasis kreditas padeda, kai reikia pinigų, tačiau pasistenkite kuo greičiau grąžinti skolas. Pasidomėkite skolų konsolidavimu, jei turite daugiau paskolų – galima jas refinansuoti, pratęsti mokėjimo terminą ir sumažinti palūkanas.

– Pasidaryk pats taisyklė: užuot išlaidavę, kai kuriuos darbus pabandykite atlikti patys. Visagalis internetas gali padėti jums šiame kelyje. Ieškokite mokomųjų vaizdo įrašų ir taip pabandykite sutaupyti.

Pabaigai: pasirūpinkite savo finansine gerove

Nėra nei vieno idealaus taupymo būdo. Tačiau pasinaudojus aukščiau pateiktais patarimais galite sėkmingai sutaupyti tam tikrą pinigų sumą ir išbristi iš užburto skolų rato. Pasijuskite laisvi ir laimingi, nes jūs būsite vieni iš nedaugelio šalies piliečių, kurie puikiai tvarko savo finansus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O, taip...

...pirmiausia reikia jų turėti, kad taupyti...

Pirmas

punktas - ju gauti.

Siūlau

Taupykite Stepukonio-konservatnykų fonduose, net pati didžiausia grąža, tik ne visiems vienodai....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS