Kas draudžiama ir kas leidžiama neturintiems galimybių paso? | Diena.lt

KAS DRAUDŽIAMA IR KAS LEIDŽIAMA NETURINTIEMS GALIMYBIŲ PASO?

  • 17

Nuo rugsėjo 13 d. visos kontaktinės paslaugos teikiamos, ūkinės veiklos vykdomos ir renginiai organizuojami tik asmenims, kurie atitinka galimybių paso kriterijus, pranešė Vyriausybė. Tačiau pateikė ir išimčių, neturintiems galimybių paso, sąrašą.

Kaip teigiama, kontaktiniu būdu bus aptarnaujami tik asmenys, galintys parodyti galiojantį galimybių pasą arba kitus dokumentus, įrodančius vakcinacijos, persirgimo, atlikto PGR tyrimo arba greitojo antigeno testo neigiamo rezultato, antikūnų tyrimo teigiamo rezultato faktą.

– Kuriose didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse reikės pateikti galimybių pasą?

– Kaip skirtingose parduotuvėse bus tikrinami galimybių pasai?

Kas draudžiama?

Žmonėms, kurie neturi galimybių paso, draudžiama lankytis nebūtinųjų prekių parduotuvėse. Taip pat lankytis parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų sėklų, trąšų pardavimas, tačiau jų plotas viršija 1500 kv. m.

Asmenims, neturintiems galimybių paso, draudžiama gauti grožio specialistų paslaugas, lankytis sporto klubuose, dalyvauti uždarose erdvėse, atvirose erdvėse kultūros, pramogų, sporto renginiuose, šventėse, mugėse, festivaliuose, kai dalyvauja daugiau nei 500 asmenų.

Kas leidžiama?

Žmonėms, neturintiems galimybių paso, leidžiama užsakyti smulkaus remonto paslaugas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir teikėjo trunka iki 15 minučių. Taip pat leidžiama lankyti muziejų ekspozicijas ir parodas, gauti bibliotekų ir knygų atsiėmimo punktų paslaugas knygų atsiėmimo ir grąžinimo tikslais. Asmenims be galimybių paso leidžiama gauti laidojimo paslaugas ir lankytis laidojimo reikmenų pasduotuvėse. Taip pat gauti veterinarijos paslaugas.

Švietimas

Aukštųjų mokyklų studentai ir asmenys, besimokantys pagal tęstinio profesinio mokymo programas, norėdami dalyvauti kontakltiniuose mokymo užsiėmimuose, galės laikinai testuotis kas septynias dešimt dienų – iki spalio 15 dienos.

Ikimokyklinis, priešmokyklinis, pradinis, pagrindinis, vidurinis ugdymas, pirminis profesinis mokymas, neformalusis vaikų švietimas ir švietimo pagalba leidžiama vykti kontaktiniu būdu laikantis saugumo reikalavimų.

Sveikatos paslaugos

Būtinoji pagalba ir šeimos medicinos paslaugos bus teikiamos be testavimo. O planines stacionarines paslaugas bus galima gauti tik turint neigiamą 48-72 val testą, persirgus ar pasiskiepijus. Taip pat pagal ministro nustatytus reikalavimus, įskaitant testavimą, bus teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Žmonės neturintys galimybių paso, galės gauti psichologinės pagalbos ar psichoterapijos paslaugas.

O planinės, ambulatorinės specializuotos paslaugos, kai, pavyzdžiui, šeimos gydytojas siunčia pas kardiologą, oftalmologą ir panašiai, bus teikiamos užtikrinant saugią aplinką. Tai yra valdant pacientų srautus, matuojant temperatūrą, atskiriant karščiuojančius pacientus bei laikantis kitų nuostatų, įvertinant ir testavimo būtinumą. Testuojama bus nemokamai. Tačiau priklausomai nuo epidemiologinės situacijos, dėl testavimo, pasak Vyriausybės, gali būti priimti kitokie sprendimai.

Socialinės paslaugos

Žmonėms, neturintiems galimybių paso, leidžiama veikla, susijusi su vaiko teisių apsauga, socialinės paslaugos, asmeninės pagalbos teikimas neįgaliems asmenims, kai tokį poreikį nustato savivaldybių paskirti darbuotojai. Taip pat teikiama pagalba smurtą artimoje aplinkoje patiriantiems asmenims arba pagalba nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis asmenims.

Teisinės paslaugos

Be galimybių paso gal būti teikiamos teisinės paslaugos tokios kaip: notarų, antstolių, privalomos mediacijos, advokatų, teikiančių teisines paslaugas pagal advokato ir kliento sutartį, bei advokatų, teikiančių antrinę teisinę pagalbą. Taip pat leidžiama teismų veikla.

Viešasis transportas

Neturintiems galimybių paso teikiamos ir visos viešojo transporto paslaugos.

LRV informacija.

Daugiau išimčių neturint galimybių paso:

– prekyba parduotuvėse, turgavietėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, kurių prekybos plotas neviršija 1 500 kv. m, arba esančiose prekybos centre, kurio bendras prekybos plotas (t. y. prekybos salės ir kitos prekybos vietos (pvz., salelės), skirtos pirkėjams aptarnauti ir prekėms išdėlioti, plotas, įskaitant matavimosi kabinas;

– nuotolinė prekyba (vykdoma internetu ar kitomis ryšio priemonėmis) ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose (atsiėmimo punktuose draudžiama prekyba ar kita nesusijusi su nuotoline prekyba veikla);

– smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 min.;

– asmens sveikatos priežiūros įstaigose esančių ar globos įstaigose gyvenančių terminalinės būklės asmenų, nepilnamečių iki keturiolikos metų bei nėščiųjų lankymas;

– keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugos;

– valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių teikiamos paslaugos, kurių dėl jų specifikos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu (paslaugų sąrašą tvirtina institucijos, įstaigos ar įmonės vadovas);

– kompleksiškai teikiamos paslaugos šeimai pagal Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintą Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai 2016–2023 m. veiksmų planą;

– asmenų aprūpinimas techninės pagalbos priemonėmis Techninės pagalbos neįgaliesiems centre prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir savivaldybių įstaigose, kurioms priskirta ši funkcija;

– veikla, susijusi su neteisėtų migrantų priėmimu;

– atvirose erdvėse teikiamos paslaugos, prekyba ir ūkinė veikla, komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, kai dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų;

– finansinės paslaugos, kai išmokamos ir pristatomos pensijos ar kitos socialinės išmokos, kitos būtinosios finansinės ir privalomojo draudimo paslaugos, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 min., taip pat elektroninių ryšių paslaugos, kurios reikalingos norint įgyti galimybę naudotis elektroninėmis paslaugomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

jooo

''galės laikinai testuotis kas septynias dešimt dienų – iki spalio 15 dienos'' Ir kas po 15d, privalomas skiepas??? Lyg dar nebuvo paskelbti privalomi skiepai ! O gal spalio 15 d. mokslo metu pabaiga?

Ai , ko jūs sukat galvas !

Gi laisvi !..

Klausyma

Kodėl į girstupio turgų negalima eiti nors jis turi atskirą įėjimą per rūsį? Seimo de..bi..la....mas????? Stovi kaškokstai mėlynanosis ir loja be GP negalima be GP negalima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS