Kas naujo po renovacijos saule? | Diena.lt

KAS NAUJO PO RENOVACIJOS SAULE?

  • 5

Renovacijos apimtims šalyje ir toliau augant, daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) dalijasi dviem naujienomis.

Pirmoji – paskutinio aplinkos ministro kvietimo daugiabučiams renovuoti gautos paraiškos jau įvertintos. APVA skelbia, kad iš viso buvo sulaukta net 785 paraiškų (788 daugiabučiams atnaujinti), iš kurių tinkamomis įgyvendinti buvo patvirtinta 781 (784 daugiabučiams atnaujinti). Planuojama, kad šių projektų įgyvendinimo investicijų suma sieks daugiau nei 435 mln. eurų.

Nors kvietimo sąlygose buvo nurodyta, kad jei bendrai patvirtintų projektų investicijų lėšų suma viršija 150 mln. eurų, turi būti taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas, dabartiniai Vyriausybės prioritetai pastatų energinio efektyvumo srityje pakeitė planus. Nuspręsta, kad bus finansuojami visi kvietime dalyvavę projektai, atitikę nustatytas sąlygas.

Po atlikto paraiškų vertinimo išryškėjo pora tendencijų – daugiau nei 30 proc. pagal šį kvietimą gautų projektų bus įgyvendinami didmiesčiuose – Vilniuje (139), Kaune (69) ir Klaipėdoje (66). Aktyvumu išsiskyrė ir Jonavos (38), Palangos (32), Prienų (20), Švenčionių (20), Trakų (18) savivaldybės.

„Šio kvietimo rezultatai išryškina keletą svarbių dabartinio renovacijos proceso aspektų. Pirmiausia džiugina tai, kad daugiabučių renovacija išlaiko stabilų pagreitį trijuose didžiuosiuose šalies miestuose. Kita svarbi tendencija – mažesnių savivaldybių, tokių kaip Jonavos, Palangos, Švenčionių ir kt., planuojamų atnaujinti daugiabučių skaičius, rodantis, kad artimiausiais metais jau nemaža dalis šalies savivaldybių bus atnaujinusios didžiąją dalį savo senų daugiabučių namų“, – tvirtina APVA Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

Tikimasi didesnio statybos įmonių įsitraukimo

Daugiabučių modernizacijai sulaukiant vis daugiau dėmesio, susiduriama su kita problema – rangos darbų pirkimas dažnai stringa, nes trūksta rangovų arba jie nenori dalyvauti konkursuose.

Į šią problemą sureagavo Centrinė perkančioji organizacija (CPO LT), kuri, bendradarbiaudama su APVA, atnaujino rangos darbų modulį. Jo esminis pokytis – galimybė užsakovams vienu pirkimu įsigyti kelių šalia esančių daugiabučių modernizavimo rangos darbus, su rangovu sudarant atskiras sutartis dėl kiekvieno daugiabučio renovacijos.

„Šis modulis užsakovams suteikia galimybę pirkti kelių pastatų atnaujinimą vienu pirkimu, tačiau pažymėtina, kad šis sprendimas turi būti pagrįstas – jis galimas tik tuo atveju, kai pastatai yra vienas šalia kito, o jų lygiagretus atnaujinimas suteiks papildomų naudų gyventojams ir vietinei bendruomenei“, – sako Mindaugas Žiukas, CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovas.

Jis pratęsia, kad rangos darbų pirkimo procedūra CPO LT kataloge įprastai užtrunka iki mėnesio, todėl atliekant vieną procedūrą vietoj kelių, bus sutaupomas tiek užsakovų, tiek rangovų darbo laikas, o sutartys bus sudaromos greičiau.

CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo teigimu, tikimasi, kad šis pokytis pritrauks daugiau rangovų dalyvauti konkursuose. Akivaizdu, kad numatomos sutarties užsakymo vertė yra vienas iš lemiančių rangovo apsisprendimą dalyvauti pirkime veiksnių. Būtent todėl, didėjant užsakymų vertei, siekiama pritraukti ir stambesnių rangovų dėmesį.

Atnaujintoje pirkimo sutartyje šiuo metu numatytos aiškesnės ir detalesnės jos vykdymo sąlygos, įvertinti statybų reglamentavimo pokyčiai, įtrauktos kitos naujovės – pavyzdžiui, perkančiosioms organizacijoms numatyta galimybė pasirinktinai pildyti elektroninį statybų žurnalą, o ne popierinį.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba tel. 8 614 99 699.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

NUOMONĖ

1. ŽEMIAU RAŠĘS ŽMOGUS DAVĖ GERUS PATARIMUS, tad pasinaudokite ir viską protokoluokite.2. Keista , kad Kaunas mažokai restauruoja. Beveik kaip Klaipėdoje, nors ta dvigubai mažesnė. Miestas visur labai gražiai auga,tik ne ....[ matyt ] senių galvose, kurie gyvena daugiabučiuose....

Anonimas

jus geriau savo galvasb atrenuovokit o gal geriau ukrainoje

kadangi yra nemazai nepadoriu imoniu

uzsiimanciu namu renovacija tad pagal savo renovuoto namo istorija galiu duoti nemokama patarima.VISKA PROTOKOLUOKITE RASTU SU PARASAIS KA NUSPRENDETE SUSIRINKIMUOSE DARYTI SU JUSU RENOMUOJAMU NAMU ,TAIP ISSPRESITE DAUGYBES "NESUSIPRATIMU" KURIUOS PO TO IVARDINSITE APGAVYSTEMIS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS