Kebabų revoliucija Lietuvoje: nustebsite, kur jie brangiausi Pereiti į pagrindinį turinį

Kebabų revoliucija Lietuvoje: nustebsite, kur jie brangiausi

2025-07-21 17:24

Kebabų mylėtojai, išsitraukite užrašines – netrukus sužinosite, kur Lietuvoje kebabai pigiausi, o kur – brangiausi. Nustebsite, tačiau brangiausi jie – ne sostinėje, o pajūryje. Kodėl?

Kebabų revoliucija Lietuvoje: nustebsite, kur jie brangiausi
Kebabų revoliucija Lietuvoje: nustebsite, kur jie brangiausi / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Apie pasikeitusias kainas ir kebabų populiarumą komentavo „Kebab Guru“ vadovas Rokas Petrošius.

– 5 eurai už mažą kebabą – daug ar mažai?

– Tai labai nebloga kaina. Šiuo metu matome, kad vidutinė kebabo kaina siekia 5,5 euro. Per pastaruosius metus kaina paaugo apie 10 proc., tad 5 eurai – gera, net konkurencinga kaina.

– Jūs padarėte tyrimą – kur Lietuvoje kebabai pigiausi, o kur brangiausi. Atskleiskite, kur reikia važiuoti pigiausių kebabų? 

– Pigiausi kebabai – Mažeikiuose. Tyrėme 212 kebabinių ir matome, kad situacija mažuose miesteliuose yra geresnė. Brangiausi – Klaipėdoje ir Šiauliuose. Pastebime, kad Vilnius ir Klaipėda konkuruoja tarpusavyje, turbūt dėl kebabinių kiekio, tad kainos ten išlieka šiek tiek mažesnės.

– Ar tai viskas dėl konkurencijos? Gal dėl to pajūryje kebabai brangiausi?

– Manau, kad taip. Vien Vilniuje turime apie 112 kebabinių, registruotų mūsų sistemoje. Konkurencinė aplinka verčia verslus mažinti kainas, bandyti užimti teritorijas, gyvenamuosius rajonus ir išlaikyti klientą kuo arčiau savęs.

– Koks atotrūkis tarp pigiausių kebabų Mažeikiuose ir brangiausių – pajūryje ar Šiauliuose?

– Pigiausi šiuo metu kainuoja apie 4–4,5 euro, o brangiausi – net iki 10 eurų. Tai jau brangus kebabas, tačiau jų lyginti ne visada galima – skiriasi įpakavimas, kokybė, maistinė patirtis. Per pastaruosius metus viskas pasikeitė – kebabas nebėra tik greitas maistas – tai patiekalas, netgi gurmaniška patirtis. 

Anksčiau kebabinė būdavo dažnai įsikūrusi garažiukuose: kvapas česnakinio padažo, daug riebalų, mėsa, apie kurią juokais sakydavo, kad pagaminta iš kačių. Dabar turime didelę įvairovę. Sistemoje registruoti 22 skirtingi ingredientai, iš kurių gaminami kebabai. Pagrindiniai baltymai – jau ir lašiša, jūrinė lydeka, tunas, krevetės.

– Kur tokių galima rasti?

– Elektrėnuose – labai skanus kebabas su lašiša. Kaune rekomenduoju su jūrine lydeka. Tunas – gana dažnas pasirinkimas. Taip pat yra su ananasais, čederio sūriu, fetos sūriu, kitais sūriais. Taip pat – ir su žirnių baltyminiais paplotėliais. Padažų įvairovė – milžiniška: nuo pelėsinio sūrio iki granatų, citrinų. Gurmaniškumo lygis tikrai išaugęs.

Valgo visi, kas netingi: moksleiviai, studentai, ofiso darbuotojai, Seimo nariai, ambasadų darbuotojai. 

– Kuo pasižymi skirtingi miestai? Gal matote tam tikrų tendencijų Šiauliuose ar Vilniuje?

– Pastebėjau, kad Šiauliuose labai populiarūs kebabai su bulvytėmis, įsuktomis į lavašą. Kaune dažniau pasitaiko su traškučiais.

– Tyrimo metu nustatėte miestus, kur pigiausi ir brangiausi kebabai. O ar yra konkreti vieta, kur parduodamas brangiausias kebabas?

– Vietos konkrečiai neatskleisiu – paliksiu atrasti patiems. Bet, tarkime, Vilniuje, Trakų gatvėje galima rasti kebabą, kainuojantį virš 10 eurų. Tai nėra retas reiškinys – kalbame ne apie kompleksą, o apie vieną kebabą. Kompleksai kainuoja nuo 9 iki 12 eurų. Tokie kebabai gaminami iš kokybiškos grilinės mėsos, dažnai kepami ant žarijų, naudojami išskirtiniai prieskoniai, kepti lavašai – visa tai suteikia gurmanišką patirtį.

Savo įžvalgomis pasidalijo ir kebabinės „Jammi“ strategijos vadovas Žilvinas Kuprėnas.

– Ar pastebite, kad kebabai tampa vis populiaresni?

– Tikrai taip. Kebabų auditorija vis labiau plečiasi. Anksčiau tai buvo maistas su neigiama konotacija, o dabar – plačiai mėgstamas. Valgo visi, kas netingi: moksleiviai, studentai, ofiso darbuotojai, Seimo nariai, ambasadų darbuotojai. Labai smagu visus matyti vienoje vietoje, besimėgaujančius šiuo maistu. Yra keli aspektai – pigumo klausimas vis labiau jaučiamas, bet didžiuosiuose miestuose vis aktualesnis tampa greitis.

– Kodėl kebabai brangsta? Ko galime tikėtis ateityje – ar kainos dar kils?

– Kebabai brangsta šiek tiek mažiau nei visas likęs maitinimo sektorius. Bet priežastys tos pačios: 2023 m. viena pagrindinių buvo padidėjęs PVM, augantys darbuotojų atlyginimai, ingredientų kainos. Tai – visiškai natūralu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tiesa, kad maistas yra brangesnis, kai užsakoma per maisto išvežiojimo platformas? Kiek brangesnis?

– Taip, tai tiesa. Mūsų skaičiavimais, maistas per tokias platformas kainuoja apie 30–35 proc. daugiau. Anksčiau kainos būdavo vienodos, bet dabar beveik visi restoranai kainas didina – nes kitaip tiesiog neišsilaiko. Kalbant apie tendencijas – matome, kad bumas jau praėjęs. Žmonės nori taupyti ir vis dažniau užsako tiesiogiai iš restoranų – tai leidžia sutaupyti trečdalį sumos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Ero

Labai neskanus maistas. Nebent nera pasirinkimo. Visai nepriestarauciau kad visos tos kebabines ir uzsilenktu. Kepkit skumbre ar sardines kaip Turkijoje ar Portugalijoje. Bjauriausia tai kai klausia su kokiu padazu-debilai-patiekalas turi buti suderintas. Jei kokia kvaisa ar pienburnis nori su silkes ar ananasu ir su dideliu kiekiu cukraus ir lasiniu. Manau jei grilintumete mazus saslyko iesmelius kai vietname ir pan. sekmes neasuvaikytumete. Uz 10 eur. kebabas, eik jau sau! Su cukraus pilna kola? Tai ir eskite diplomatai..:)...
0
0
valdanskis

kebabas yra kebabas. o cia cesnakiniai kazkokie padazai, kebabai su lasisa... Cia tas pats, kaip ir saltibarsciai su kopustais ir gira.
0
0
Visi komentarai (2)