Keičiasi energijos vartojimo efektyvumo ženklinimas | Diena.lt

KEIČIASI ENERGIJOS VARTOJIMO EFEKTYVUMO ŽENKLINIMAS

  • 2

Nuo kovo mėnesio keičiama elektrotechnikos gaminių energijos vartojimo efektyvumo skalė – vietoje anksčiau naudotų A+++ – D klasių pagal energijos vartojimo efektyvumo skalės sistemą bus naudojamos A–G klasės, praneša Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT).

Nauja sistema taikoma šaldytuvams, indaplovėms, skalbyklėms, televizoriams, elektros lemputėms bei šviestuvams. Šaldytuvams, indaplovėms, skalbyklėms bei televizoriams naujasis ženklinimas turi būti pakeistas nuo kovo 1 d., elektros lemputėms ir šviestuvams – nuo rugsėjo 1 d. Kiekvienas iš nurodytų gaminių turi būti aiškiai paženklintas nauja energijos vartojimo efektyvumo etikete tiek prekybos vietoje, tiek siūlant gaminius nuotolinėje prekyboje.

Pasak VVTAT, Europos Sąjungoje (ES) įsisteigę gamintojai, importuotojai arba gamintojo įgalioti atstovai privalo užtikrinti, kad visi gaminiai, kuriuos būtina ženklinti energijos vartojimo efektyvumo etikete, būtų užregistruoti Europos gaminių energijos vartojimo efektyvumo ženklinimo duomenų bazėje (EPREL).

Taip pat, kad kiekvienas parduodamas prietaisas būtų paženklintas reikalavimus atitinkančia energijos vartojimo efektyvumo etikete, jei ji yra privaloma, o platintojai etiketėmis ir gaminių informacijos lapais būtų aprūpinti nemokamai. Etiketės privalo būtų pateiktos taip, kad tiek fizinėse, tiek internetinėse parduotuvėse būtų matomos ir įskaitomos.

VVTAT primena, kad energijos vartojimo efektyvumo etiketės skirtos identifikuoti, kokią vietą pagal suvartojamos energijos kiekį elektrotechnikos gaminys užima skalėje nuo A iki G. Toks ženklinimas padeda vartotojams pasirinkti mažiau energijos vartojančius gaminius ir sutaupyti lėšų, taip pat skatina verslą kurti mažiau energijos vartojančius gaminius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tai

dabar visiems reikės abėcėlę išmokti ir sunumeruoti kad žinotum kokioje vietoje pagal eilę ta raidė stovi ir galėtum susigaudyti kokio galingumo ta lemputė.Įsivaizduokite ateina pensininkas nusipirkti,jam reikia 100 vatų lemputės žmogus vaiščioja su abėcėle rankoje ir spėlioja ant kurios raidės tas šimtas vatų bus.

Atbulai

Štai ką reiškia, kai kvailiai nusprendžia daryti atbulai. Juk galima buvo iš karto nustatyti, kad tuo laiku blogiausi energetiniu požiūriu aparatai būtų A klasės. Ir tada visam laikui būtų vietos žymėjimams vis geresnių prietaisų- abėcėlė ilga. O tai dabar atėjo į pradžią ir prireikė pliusus dėlioti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS