Kiaulių augintojų asociacija: maisto kainos kyla dėl išaugusios paklausos | Diena.lt

KIAULIŲ AUGINTOJŲ ASOCIACIJA: MAISTO KAINOS KYLA DĖL IŠAUGUSIOS PAKLAUSOS

Lietuvoje dėl koronaviruso paskelbus karantiną ir žmonėms ėmus šluoti parduotuvių lentynas, pastarosiomis dienomis išaugo kai kurių maisto prekių, pavyzdžiui, kiaulienos kainos. Kiaulių augintojų asociacija sako, kad kainos kyla dėl didelės paklausos.

Kainas stebinčio portalo pricer.lt įkūrėjas sako, kad kyla ne tik kiaulienos, bet kitų produktų kainos.

Asociacijos vadovas Algis Baravykas sako, kad „vartotojas negali visur būti laimėtojas“.

„Yra nuomonė, matom, kainos kyla, čia naudojasi padėtimi, bet kitas dalykas, Lietuvoje rinkos sąlygų niekas neatšaukė - kaip turi elgtis verslininkas, jeigu mato, kad jo prekę graibsto? Dovanoti tas prekes ar atėjusiam pirmam pirkėjui viską atiduoti, nes kaina labai žema, o šis užsikels kainas ir gatvėj pardavinės, spekuliuos“, – BNS sakė A. Baravykas.

„Vartotojas turi suprasti, kad jis negali būti absoliutus laimėtojas visose situacijose. (...) Elementaru, vieni produktai atpigo, kiti pabrango. (...) Kiekvienam pagal skonį ir kišenę“, – pridūrė jis.

A. Baravyko teigimu, kainos kilstelėjimas padeda reguliuoti ir pirkėjų srautus.

„Niekas iš prekybininkų nebuvo pasiruošęs, kad jie staiga subėgs į parduotuves ir puls apsirūpinti. Tada kilsteli kainą, o tai ne vien sukuria pelną tam gamybininkui, bet ir išlygina produktų paskirstymą pirkėjams. Tai tiesiog yra rinkos ekonomika, ji šitaip veikia“, – sakė A. Baravykas.

Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas sako, kad kyla ne tik kiaulienos, bet kitų produktų kainos.

„Nuo vasario 26 dienos iki dabar pigiausi ryžiai pabrango 11 proc., grikiai – 35 proc. Kol kas negaliu pasakyti konkrečiai, bet brangsta ir mėsa, kiauliena. Ji ir anksčiau brango, kiaulienos kumpio kaina augo nuo 3,69 iki 4,39 euro, paskutiniu metu buvo ir 4,69 euro. Per pastarąjį laikotarpį pakilo dar labiau“, – BNS sakė A. VIzickas.

Pasak jo, po Naujųjų metų pigusi kiaulienos skerdiena taip pat pradėjo brangti ir dabar jos kaina viršija 200 eurų už toną, arba 2 eurus už kilogramą.

„Atitinkamai turi reaguoti ir mėsos gaminiai, dešros. Augimas kol kas simbolinis, nes kaina svyravo nuo 190 iki 200 eurų, dabar ribą šiek tiek peržengė, dar nėra labai kritinis dalykas, bet brangimo tendencija stebima“, – sakė A. Vizickas.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad maisto produktų Lietuvoje užteks ir nerimauti dėl to žmonėms nereikia. Jis taip pat pabrėžė, kad tiekėjai neturėtų naudotis padėtimi ir didinti maisto kainų.

Be to, Vyriausybė ir Seimas turi galimybę apriboti būtiniausių produktų maksimalias kainas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

R

:))

Romualdas

Pačių kiaulių apetitas tikriausiai, dėl viruso neišaugo.O štai prekybininkų apetitas, daug kartų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS