Kiauros daugiabučių sienos tuština gyventojų kišenes? | Diena.lt

KIAUROS DAUGIABUČIŲ SIENOS TUŠTINA GYVENTOJŲ KIŠENES?

  • 15

Atliktas tyrimas parodė, kaip kiauros daugiabučių sienos tuština gyventojų kišenes. Kodėl žmonės delsia atlikti namo renovaciją ir kiek sutaupytų ją atlikę, LNK papasakojo Vilniaus šilumos tinklų atstovas Juozas Paulėkas.

– Sakykite, ką parodė termovizinė kamera?

– Prie tinkamos temperatūros mes atlikome termovizinį tyrimą Vilniaus mieste. Buvo pasirinktas Žirmūnų rajonas. Žirmūnuose esantys daugiabučiai gyvenamieji namai daugiausia blokinio tipo. Termovizinė kamera parodė šalčio tiltelius, kurie yra pastatų konstrukcijose. Tyrimo pagrindas buvo tiriant visus objektus pamatyti, per kur išeina šiluma.

– Per kur ji dažniausiai išeina?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Dažniausiai per namų sujungimus, t. y. per pamatus, sandūras tarp balkonų ir sienų sankirtų. Tai didžiausi patiriami šilumos nuostoliai.

– Ką gyventojams reikėtų daryti? Ar gali padėti tik renovacija, ar, vis tik, gyventojai galėtų pasikeisti langus, įstiklinti balkonus?

– Visų pirma, gyventojams patarčiau pradėti nuo pastato įsivertinimo. Kreiptis į atitinkamus atstovus, kurie atlieka renovaciją, kad jie įvertintų pastato būklę ir pagal pastato būklę būtų parenkami sprendiniai, kuriuos reikėtų atlikti to namo gyventojams.

– Kiek Vilniaus mieste yra tokių daugiabučių, kuriems reikalinga renovacija?

– Renovacija reikalinga apie 4 900 namų. Bendrai Vilniaus mieste yra apie 5 240 daugiabučių gyvenamųjų namų, iš kurių 280 yra renovuoti.

Gyventojai išleidžia pinigų „į orą“.

– Pabandykime paskaičiuoti, kiek su renovacija nesutinkantys gyventojai išleidžia pinigų „į orą“ vietoje to, kad tuos pinigus skirtų renovacijai.

– Atliktas tyrimas parodė, kad nerenovuoti daugiabučiai namai, (remiantis) gruodžio mėnesio suvartotos šilumos kiekiais, suvartojo apie 40 proc. daugiau nei renovuoti daugiabučiai. Skaičiuojant piniginį santykį, nerenovuotų namų gyventojai sumoka apie 90 eurų už 50 kv. m buto šildymą, o renovuotų arba energiškai efektyvių – apie 30–35 eurus.

– Kodėl žmonės taip vengia renovacijos ir atidėlioja tokį tikrai svarbų ir reikalingą sprendimą?

– Tai sudėtinga dėl to, kad visąlaik prieš renovaciją turi įvykti gyventojų balsavimas. Gyventojų balsavimas yra 50 plius 1 proc. Vykdant balsavimą dėl renovacijos, svarbu kiekvienas balsas. Daugelis Vilniaus mieste esančių senesnės statybos daugiabučių namų butų yra nuomojami. Dėl to yra labai sunku surasti savininkus, nes daugelis tų butų yra nuomojami per tarpininkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Dalyvauti

Balsavime gali tik tie namo gyventojai , kam neskirtas kompensavimas už šildymą. Nes jiems neteks mokėti renovacijos mokesčio. Tada te pabando susirast 50 + 1 % norinčiųjų įkeisti nuosavą būstą bankui .

Tik protingiauseji vunderkindai

Renovuotu skyleta byranti pastata, kad deka papildomo apsidynimo ploksciu svorio ir isgreztu skili senose pastatas sugriutu.

Henrikas

Na, argi nematot. Paslepta reklama. Eikite, mokekite, tirkite savo pastata. O po to dar reikes renovuoti, remontuoti... Ir kainos bus ne tai kad uz kokiomedicinos profesoriaus darba. Kainos jus privers pagalvoti, kad ju s pinigai ant medzio auga :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS