Kiek per metus pabrango kiaušiniai? | Diena.lt

KIEK PER METUS PABRANGO KIAUŠINIAI?

  • 4

2018 m. kovo 21 d. portalas Pricer.lt atliko kiaušinių kainų palyginimą maisto prekių parduotuvėse. Populiariausių baltų ir rudų „M“ ir „L“ dydžio kiaušinių kainos palygintos su 2017 m. prieš Velykas užfiksuotomis kainomis.

Kainos fiksuotos parduotuvėse „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, internetinėje parduotuvėje „Barbora“ bei Lenkijos „Auchandirekt“ internetinėje parduotuvėje.

Atliekant kiaušinių kainų tyrimą užfiksuota, kad per metus pigiausias kiaušinis vidutiniškai pabrango virš 20 proc. Pernai prieš Velykas pigiausią kiaušinį buvo galima nupirkti už 7-10 euro centus, šiemet – už 8-12 euro centus. Pernai už 7 euro centus kiaušinių buvo galima įsigyti parduotuvėse „Maxima“, „Norfa“, „Barbora“. Šiemet šiose parduotuvėse pigiausias kiaušinis pabrango daugiausiai: „Norfoje“ (+71 proc.), „Maximoje“ (+42 proc.) ir „Barboroje“ (57 proc.). Pigiausiai kiaušinis kovo 21 d. kainavo parduotuvėje „Rimi“ – 8 euro centai ir „Lidl“ – 9 euro centai. Brangiausiai – parduotuvėje „Iki“ ir „ Norfa“, po 12 euro centų.

2018 m. pigiausio Velykų kiaušinio reitingo lyderiu skelbiamas prekybos tinklas „Rimi“.

Kaip teigia prekybininkai, patys populiariausi – rudi kiaušiniai. Todėl daugelyje parduotuvių rudų kiaušinių pasirinkimas pats didžiausias. Tiesa, čia didžiausi pardavimai ne tik prekybininkams, čia didžiausi ir kainos skirtumai pirkėjams. Kainų statistika rodo, kad pigiausi rudi kiaušiniai yra „M“ dydžio. Pigiausiai tradicinę pakuotę rudų „M“ dydžio kiaušinių kovo 21 d. buvo galima nusipirkti parduotuvėse „Rimi“ ir „Lidl“. Čia jų 10 vnt. kainavo 0,79 euro („Rimi“) ir 0,89 euro („Lidl“). Tuo tarpu brangiausiai jie kainavo parduotuvėse „Iki“, „Norfa“ ir „Barbora“ – po 1,15 euro. Palyginus su pernai, kainos pakilo visose parduotuvėse, išskyrus „Rimi“ ir „Lidl“.

Prekybininkai uždirba daugiau

Išanalizavus Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto parengtą „Žemės ūkio ir maisto produktų kainų grandinės 2011–2017“ ataskaitą matyti, kad per metus (2016 pabaiga – 2017 metų pabaiga) prekybininkų procentinė dalis kiaušinių kainų grandinėje padidėjo nuo 26,4 proc. iki 33,2 proc. Pricer.lt daro išvadą: palyginus su 2017 m. Velykomis, šiemet pirkėjai moka daugiau už kiaušinius, deja, bet jie moka daugiau ne kiaušinių gamintojui, o prekybininkui.

Detalią informaciją, kokiose parduotuvėse buvo užfiksuotos kiaušinių kainos, bei kainų suvestinę rasite portale pricer.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rita

Atpigo ir kainos supanašėjo, kaip buvo litais ,prieš velykas.Po švenčių manau sugriš didelės kiaušiniu kainos.Viskas brango.Tačiau didelėm kainomis sužlugdys savo verslą ne vienas,nes žmonės išmoko gyventi ir valgyti mažiau.Juk žmogus turi valgyti tiek, kad gyventų ir būtų sveikas. Išmokome nenorėti švenčių ir valgyti per jas per daug.O ta kiaušinių šventė,tai nereiškia ,kad kiaušinių suvalgys daugiau.

čiubaka

pas mumis Express Markete M dydžio pakuotė - 1,35 kainuoja, o L - 1,69 Tai čia Rimiake gaunasi pusdykiai

Ddd

O kodėl nelygina kainas litais, žadėjo kad nebrangs
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS