Klaipėdos rajono ūkyje fiksuotas trečias šiemet afrikinio kiaulių maro židinys | Diena.lt

KLAIPĖDOS RAJONO ŪKYJE FIKSUOTAS TREČIAS ŠIEMET AFRIKINIO KIAULIŲ MARO ŽIDINYS

  • 0

Trečiadienį patvirtintas trečias afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

VMVT duomenimis, AKM protrūkis trečiadienį nustatytas Klaipėdos rajone, Priekulės seniūnijoje, penkias kiaules laikiusiame ūkyje.

„Ūkininkas, panašu, aplaidžiai žiūrėjo į biosaugos reikalavimus. Pirminiais duomenimis, šėrė savo kiaules šviežia žole, maisto atliekų likučiais ir bulvėmis, nors netoliese auginamos bulvės buvo išknistos šernų. Tai galėjo būti potencialus užkrato šaltinis“, – išplatintame pranešime cituojamas VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Tarnybos teigimu, siekiant apsaugoti aplinkinius ūkius ir išsiaiškinti ligos plitimo kelius, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos bei sudaryta epizootinio tyrimo grupė.

VMVT kiaulių augintojams rekomenduoja laikytis biosaugos reikalavimų, atidžiai stebėti bandas dėl aukštos temperatūros, apetito praradimo ir staigios mirties, o apie visus įtariamus atvejus nedelsiant pranešti veterinarijos tarnyboms.

Praėjusiais metais AKM buvo nustatytas 3 kiaulių ūkiuose. Židiniai fiksuoti Marijampolės, Vilkaviškio ir Kalvarijos rajonuose. Pasak tarnybos, šis virusas kasmet suaktyvėja vasaros metu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS