Kodėl „Sodra“ vasarą atidžiau stebi sergančiuosius? | Diena.lt

KODĖL „SODRA“ VASARĄ ATIDŽIAU STEBI SERGANČIUOSIUS?

„Sodra“ vasarą atidžiau stebi sergančiuosius, ar šie nepiktnaudžiauja nedarbingumo pažymėjimais. Esą vis pasitaiko atvejų, kai žmonės tiesiog pasiima vadinamąjį biuletenį ir dienas leidžia ne ligos patale, o prie jūros, kelionėse ar tiesiog vakarėliuose.

Kaip tokius gudruolius „Sodra“ sučiumpa ir kas jiems gresia, plačiau pakomentavo „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič. 

– Kodėl negalima kartu suderinti atostogų su biuleteniu? 

– Yra nustatytos taisyklės nedarbingumo metu. Su jomis sergantį žmogų supažindina ir gydytojas. Negalima linksmintis, dalyvauti viešuose renginiuose, negalima dirbti, mokytis kontaktiniu būdu, vartoti svaigalų, alkoholio. Bendrai kalbant, negalima elgtis taip, kad pablogintume savo sveikatos būklę ar sukeltumėme kažkokią riziką sau. 

– Kaip „Sodra“ sužino apie tokius besilinksminančius ar atostogaujančius ligonius? 

– Dažniausiai sužinome iš skundų, pavyzdžiui, kaimynų, darbdavių ar šiaip žmonių iš aplinkos, kurie pamato ir įtaria, kad galbūt netinkamai žmogus išnaudoja tą laiką.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas daroma, jeigu „Sodra“ gauna signalų, kad žmogus būdamas nedarbingu išvažiavo, pavyzdžiui, pagulėti į pliažą? 

– Dažniausiai toks žmogus yra kviečiamas į gydytojų konsultacinę komisiją, kuri nustato, ar jis iš tiesų serga ir ar reikėtų jam pratęsti nedarbingumą. Bet vėlgi, statistika yra tokia, kad apie 70 proc. žmonių, kurie į tą komisiją yra kviečiami, pasveiksta dar prieš joje apsilankant ir nedarbingumo pažymėjimas yra užbaigiamas.

Dažniausiai sužinome iš skundų, pavyzdžiui, kaimynų, darbdavių ar šiaip žmonių iš aplinkos, kurie pamato ir įtaria, kad galbūt netinkamai žmogus išnaudoja tą laiką.

– Ar jūs matote tai kaip problemą? Ar žmonės tuo piktnaudžiauja? 

– Yra tam tikrų piktnaudžiavimo atvejų, bet mastas nėra labai didelis. Pavyzdžiui, žmonių, kurie vyksta į užsienį, yra paprašoma grąžinti ligos išmoką. Visą laiką profilaktiškai primename, kad jeigu jau sergame, tai geriau sirgti. 

– Jei žmogus vyksta į Šengeno zoną, jo dokumentų niekas niekur netikrina, įlipa į lėktuvą, nekelia nuotraukų į socialinius tinklus. Taip pasinaudodamas nedarbingumu, gauna pinigus iš valstybės ir sutaupo atostogas. Gal visai geras planas? 

– Čia yra sąžinės reikalas. Judėjimo Šengeno zonos ribose galbūt neįmanoma sukontroliuoti taip griežtai, kaip vykstant už Šengeno zonos ribų. Be to, nei „Sodra“, nei kita institucija negali riboti žmogaus judėjimo. Bet dažnai būna, jog žmonės patys išsiduoda ir tuomet tenka ligos išmoką grąžinti. 

– Kokios nuobaudos gresia ir kokią įtaką tai turės ateities nedarbingumo klausimams? 

– „Sodra“ nėra labai griežta – papildomų nuobaudų, baudų ar juodojo sąrašo nėra. Viskas vyksta taip – jeigu ligos išmoka dar nebuvo paskirta, tai ji nėra skiriama. O jeigu jau buvo paskirta ir nusprendžiama, kad be pagrindo žmogus ją gavo, tai tiesiog turi ją grąžinti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Lietuvoje

buna stebuklu,kai zmogui be kojos atimamas neigalumas! Tai ka bekalbeti apie eilines ligas? Juk tai valdziu pasikesinimas i jusu teise gauti ligos kompensacija! O jus,pirstu daryti neigalieji,dziaugiates,galvodami,kad tai kitiems,o ne jums... Todel ir smunkame i praraja 35 metus,kai tokia "tauta",atsiprasant... :-(

Irena

Labai įdomu iš ,,superiniu įstaigų,,vadovų sužinoti,kaip gali iš ligoninės paleisti žmogų,kai ji dar veikia vaistai ir maždaug, jei skersai vaiksto laikydamasis už sienos,gali dar kažkaip issliauzes iš ligoninės ,tą pačią dieną nusliauzti iki savo poliklinikos ir prasiilginti nedarbinguma,na daug matosi protingu super institucijose dirba,kas būtų pasakyta poliklinikos daktarės,kad ,,reikėjo gulėti,,o ne vaikščioti,tikrai,jeigu ligoninese specai nesugeba paspausti prie kompo vieno mygtuko ir dar pratesti nedarbinguma nors savaitei,apie tai informave ligonį,kad tas ir užsirašytu ,tai toks gydymas ir tokie specialistai dirba,kas neaišku,o kam tuomet iš viso reikalingos ministerijos ,ligoninės,poliklinikos,iš viso naikinam kaip juridinius asmenis,ir nieks iš dirbančių nemokes VSD ,kad neserti valdžios,nes jie jokios pridėtinės vertės gyventojams nesukuria,o mokėti tik tam,kad įstaigų vadovai ir jų pavaldiniai kitų sąskaita gyventu,neapsimoka,lieka tik prie ežero,saule ir vitaminas D

Regi

Prancūzijoje yra kontroliuojantys gydytojai, kurie bet kada gali atvykti pas ligonį į namus ir patikrinti ar tas serga. Ar nors ar yra namuose. Paprastai tikrinami tie, kurie nedarbingi dažnai. Netikram ligoniui anuliuojamas nedarbingumas ir lieka pravaikšta, gydytojui gali būti tam tikram laikui stabdoma gydytojo licenzija. Ir taip pasitaiko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS