Konkurencijos taryba kritikuoja naują medienos pardavimo tvarką | Diena.lt

KONKURENCIJOS TARYBA KRITIKUOJA NAUJĄ MEDIENOS PARDAVIMO TVARKĄ

  • 0

Seime svarstomos Miškų įstatymo pataisos, leisiančios valstybinę medieną pirmiausia įsigyti Lietuvos perdirbėjams bei biokuro gamintojams, pažeidžia konkurencijos laisvę bei Europos Sąjungos (ES) sutartį, teigia Konkurencijos taryba.

Tarybos nuomone, toks reguliavimas apribotų aukcionuose galinčių dalyvauti ūkio subjektų skaičių.

„Nors viešai yra skelbiama, kad Lietuvoje yra maždaug 800 medienos pirkėjų, realybėje aršiausia kova dėl aukščiausios klasės medienos vyksta tik tarp kelių įmonių. Būtent šios įmonės ir siekia apriboti savo konkurentų aukcionuose skaičių bei valstybiniuose miškuose užaugintą medieną įsigyti gerokai žemesnėmis nei rinkos kainomis“, - teigiama tarybos pranešime spaudai.

Tarybos nuomone, visi rinkos dalyviai turėtų sąžiningai varžytis rinkoje dėl paklausiausios ir dėl mažiau paklausios medienos.

„Miškai turi būti parduodami tik rinkos kainomis. Išimtinių teisių suteikimas kelioms įmonėms negali būti pateisinamas galimų investicijų pažadais ar kalbomis apie tariamai egzistuojančią kitokią kitų valstybių praktiką“, - teigia Konkurencijos taryba.

Anot jos, pataisos turi valstybės pagalbos požymių, nes įmonių grupei valstybės sąskaita ketinama sudaryti galimybę įsigyti medienos už rinkos neatitinkančią kainą.

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė ir generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis taip pat kritiškai vertina pirmenybės principą ir sako, kad jis gali prieštarauti konkurencijai, ES teisei ir net šalies Konstitucijai.

Be to, perspėjama, kad nauja tvarka būtų naudinga keliems didiesiems medienos perdirbėjams - „Grigiškėms“, Vakarų medienos grupei bei kitiems.

Nauja tvarka, kuriai po svarstymo Seimas jau yra pritaręs, numato, kad miškų urėdijų per elektroninę sistemą parduodamą žaliavinę medieną pirmiausia galės įsigyti ją perdirbantys, biokurą gaminantys fiziniai ir juridiniai asmenys, o jų sąrašus sudarys ir kas pusmetį atnaujins Ūkio ministerija. Ši tvarka nepaliestų medienos iš privačių miškų pardavimų rinkos.

Parlamentarai dėl Miškų įstatymo pakeitimų ketina apsispręsti po Velykų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS