Kultūros paveldo fondui bus skirta 5,5 mln. eurų ES lėšų | Diena.lt

KULTŪROS PAVELDO FONDUI BUS SKIRTA 5,5 MLN. EURŲ ES LĖŠŲ

  • 0

Kultūros, Finansų ministerijų bei nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovams pasirašius susitarimą, Kultūros paveldo fondui bus skirta 5,5 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų.

Kaip ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija, numatoma, kad, įgyvendinant susitarimą, kitų metų kovo–balandžio mėnesiais bus paskelbtas kvietimas kultūros paveldo objektų savininkams arba valdytojams ­– tiek viešiesiems, tiek privatiems asmenims – teikti paraiškas ir projektus, kad galėtų pasinaudoti šiomis lėšomis.

Iki tol „Invega“ parengs projektų finansavimo sąlygų aprašą.

Finansavimo metinė palūkanų norma numatyta investavimo strategijoje – 2 proc., paskolos terminas – iki 10 metų, įskaitant jos grąžinimo atidėjimo laikotarpį. Paskola teikiama iki 80 proc. projekto vertės, nuosavas prisidėjimas – ne mažiau kaip 20 proc. projekto vertės.

Finansinė priemonė galės būti derinama su iki 30 proc. siekiančia dotacija.

Kultūros vertybių registre pernai metais buvo registruoti 2 322 kompleksai, 9 084 į kompleksą įeinantys objektai ir 13 tūkst. 256 pavieniai objektai. Nemaža dalis nekilnojamo kultūros paveldo statinių potencialiai galėtų būti aktualizuoti ar įveiklinti kultūrinėms, socialinėms, švietimo ar panašioms veikloms.

Anot ministerijos, kultūros objektus svarbu ne tik atnaujinti ir atstatyti, tačiau ir aktualizuoti, taip skatinant aktyvesnį visuomenės dalyvavimą kultūros veiklose, didinant kultūros aktualumą ir prieinamumą didesnei visuomenės daliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS