Kuo šildyti senos statybos namą? | Diena.lt

KUO ŠILDYTI SENOS STATYBOS NAMĄ?

  • 26

Kai kalbama apie senesnės statybos (statyta iki 2000 metų) privačių namų šildymą, iškyla daug diskusijų apie galimus šildymo būdus, jų patogumą, ekonomiškuma bei poveikį gamtai. Didžioji dauguma tokių namų vis dar šildomi kietuoju kuru, dalis jų patogumo dėlei įsivedę dujas, tačiau pastaraisiais metais vis labiau ryškėja perėjimo prie granulinio šildymo tendencija. Ir tai, ko gero, yra tinkamiausias šildymo būdas tokiems namams. Pabandykime pasiaiškinti kodėl ir kaip galima būtų lengvai ir greitai pereiti prie tokio šildymo su nedidelias kaštais.

Kas tinka naujam namui, visai netinka senam

Naujos statybos namai, atitinkantys energetinio efektyvumo A ar, bent jau, B klases, yra sandarūs, gerai apšiltinti, jų šildymui nereikia daug energijos ir aukštos, sistemoje šilumą nešančio vandens, temperatūros. Tokiems namams puikiai tinka tiek dujų, tiek šilumos siurblių ar geoterminio šildymo sistemos.

Senesnės statybos namai, jei nėra renovuoti, yra energetiškai neefektyvūs, jų šildymui reikalingas gerokai didesnis energijos kiekis. Todėl labai aktuali šildymo būdo kainodara. Pigiausią kainą turime, kūrendami kietu kuru. Tačiau visiškai neturime automatizacijos ir patogumo – ruošiame ir nešiojame malkas, kiekvieną dieną dirbame kūrikais ir valome pelenus. Pasirinkę dujinį šildymą turime aukštą komforto ir pilnos automatizacijos lygį, tačiau „kiauro“ namo šildymo dujomis kaštai bus tikrai dideli. Populiarėjantys ir labai aktyviai pardavėjų siūlomi šilumos siurbliai šiuo atveju taip pat prasta alternatyva, nes esant aukštų temperatūrų (radiatorinė sistema) ir didelio energijos kiekio poreikiui (prastas seno statinio sandarumas ir šiluminė varža), šilumos siurblys nuolatos dirbs pilnu pajėgumu tam naudodamas vis brangstančią elektros energiją. Taigi toks šildymo būdas senesnės statybos, nerenovuotam namui bus neekonomiškas. Apie tai pardavėjai dažniausiai nekalba, todėl dažnas senos statybos name įsirengęs šilumos siurblį turi gerokai išaugusias išlaidas šildymui.

Jei turite malkinį katilą, neskubėkite jo išmesti

„Šiuolaikiniai žmonės taupo savo laiką ir paiso patogumo, bei ekologiškumo. Malkinis šildymas yra grynai rankinis darbas. Juk per parą gali tekti ir du tris kartus įdėti malkas, paskui valyti pelenus. O kur dar malkų paruošimas, kuris nėra pats lengviausias ir švariausias darbas? Keista, kad dalis namų vis dar kūrena malkas, kuomet yra puiki alternatyva – medžio granulės!“ – įsitikinęs Ričardas Bartnikas, kompleksinius granulinio šildymo sprendimus teikiančios „Imlitex Šiluma“ verslo grupės vadovas.

Neretai yra galvojama, kad norint keisti šildymo būdą iš malkinio į granulinį privačiuose namuose, tai padaryti bus sudėtinga, nes reikės keisti visą katilą ir šildymo sistemą. Tačiau tam nereikia didelių investicijų ar ilgai trunkančių perdarymų. Pačioje sistemoje visiškai niekas nesikeičia, o jeigu turite seną kieto kuro katilą, nebūtina skubėti jo griauti ir keisti nauju. Yra pigesnė alternatyva – galima jį modernizuoti, įdiegiant specialų granulių degiklį. Taigi po nedidelės modifikacijos – jau tą pačia dieną – galite pradėti kūrenti granules. Ne tik mėgausitės automatizuoto šildymo privalumais, bet kūrendami biokurą (medžio granules) prisidėsite prie aplinkos taršos mažinimo, nejausite aštraus dūmų kvapo namuose ir lauke.

Mėgaukitės automatizuoto šildymo privalumais

„Ir daugiau jokio malkų nešiojimo, kasdienio katilo kūrimo ir pelenų valymo, – teigia Ričardas Bartikas. – Įsivaizduokite, supilate granules į bunkerį ir savaitei ar net mėnesiui (priklauso nuo talpos dydžio) pamirštate kūrenimo rūpesčius. Jei rinksitės sertifikuotas, aukštos kokybės granules, kurios gaminamos iš nužievintos medienos, joms sudegus liks labai nedidelis pelenų kiekis, tad juos valyti teks tik kartą ar du per mėnesį. Granulinis šildymas yra vos brangesnis už kūrenimą kietu kuru, bet gauname didelį komfortą, reikalaujantį tik minimalaus žmogaus įsikišimo.“

Kiek svarbi granulių kokybė?

Anot „Imlitex Šiluma“ atstovo, senesnių namų gyventojai medžio granules pamėgo dar ir dėl to, kad pasirinkus kokybiškas, sertifikuotas granules, jos visuomet yra vienodos kokybės, todėl šildymo sistema veikia tolygiai.

Malkos, kaip žinome, būna įvairios: sausesnės, šlapesnės, lapuočių, spygliuočių. Vienos dega geriau, kitos prasčiau, skiriasi dūmų ir pelenų kiekis.

Taip ir granulės, priklausomai nuo žaliavos iš kurios jos pagaminos, gali būti geresnės ir prastesnės kokybės. Kad pirkėjui nereikėtų bandymų keliu tikrinti, kurios geros, o kurios blogos, yra įvesta europinė granulių sertifikavimo sistema „EN plus“. Ką reiškia ta sertifikacija ir kokia iš to nauda vartotojui? Jei granulės sertifikuotos, tai reiškia, kad jos atitinka tarptautinį standartą ir jų kokybė visuomet yra vienoda: nėra klijų ar kitų cheminių medžiagų, jų drėgmė yra minimali, kaloringumas – maksimalus, įmanoma tarša – mažiausia. Sertifikuotas gamintojas privalo nuolatos tirti kiekvienos granulių partijos atitikimą reikalaujamiems parametrams ir užtikrintį jų kokybę.

Taigi ir šildymas tokiomis sertifikuotomis granulėmis yra tolygus, degimo laikas visada pastovus ir lieka mažiau pelenų. O jeigu kalbame apie kitas, nesertifikuotas granules, tai jos dažniausiai gaminamos iš nenužievintos medienos, todėl granulės būna su priemaišomis: žieve, smėliu, o siekiant pagerinti tokių granulių sulipimo laipsnį gali būti naudojami įvairūs rišikliai. Dėl priemaišų susidaro daugiau pelenų, kurių lydymosi

temperatūra yra žemesnė ir jie pavirsta į šlaką. Susiformavę šlakai stabdo sistemos darbą (užkemša degiklį), todėl reikės nuolatinės, papildomos priežiūros.

„Kai kurie vartotojai, anksčiau naudoję nesertifikuotas granules, teigia, kad granulės vizualiai niekuo nesiskirdavo nuo „EN Plus A1 sertifikuotų” granulių, netgi nesišlakavo, degdamos neskleidė pašalinių kvapų, todėl nematė reikalo rinktis brangesnių sertifikuotų granulių. Tačiau nusipirkę sertifikuotas granules, pastebėjo, kad jų per sezoną sudegina mažiau (sausesnės ir kaitresnės granulės), o taip pat nebereikia keisti ir derinti degiklio parametrų, degiklis užsidega iš pirmo karto taip tausodamas kaitinimo elementą“, – teigia pašnekovas.

Būkite atsargūs, nepasikliaukite atsitiktiniais granulių pardavėjais

Nesąžiningų ir trumpalaikės naudos siekiančių rinkos dalyvių siūloma produkcija yra ne tik nekokybiška, bet ir kenksminga žmogaus sveikatai. Maža to, jos neigiamai veikia šildymo sistemą ir gerokai sutrumpina jos tarnavimo laiką. Linkime granules rinktis atsakingai ir netaupyti aukojant kokybę. Sertifikuotos granulės gerokai brangesnės, bet tai atsiperka – tuo greitai įsitikina visi tokių medžio granulių vartotojai.

Pasitaiko tiekėjų siūlančių medžio granules su negaliojančiu sertifikacijos ženklu ir taip apgaudinėjančių pirkėjus. Lietuvos gamintojus, galinčius naudoti EN plus kokybės ženklą, galima susirasti interneto tinklalapyje www.litbioma.lt.

Preliminaraus, tipinio šilumos mazgo modernizavimas gali atsieit apie 1500 Eur. Kiek mažiau ar kiek daugiau, priklausys nuo kiekvieno atskiro atvejo, komplektacijos ar užsakovo specifinių poreikių. Taip pat, suteikiama lizinginio mokėjimo galimybė. Jeigu norite sužinoti ar Jūsų name galima būtų įrengti granulių degiklį – skambinkite „Imlitex Šiluma“ specialistams telefonu 8 640 23824. „Imlitex Industry“ įmonė gali ne tik atlikti pilną kieto kuro katilo renovaciją, bet ir patiekti kokybiškas medžio granules.

Daugiau informacijos www.imlitexsiluma.lt

GALERIJA

  • Kuo šildyti senos statybos namą?
  • Kuo šildyti senos statybos namą?
  • Kuo šildyti senos statybos namą?
Gamintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

hm

Vilniaus rajono namas senos statybos, mūrinis 300kv, apšildinti kosmosą kanuoja. Pirmą kurenta anglimi - atsibodo, pastačiau granulinį katilą - patiko bet neilgam - angiles granulės - 500 eur+ o metams reik 6 tonų, vėliau medines granulės - irgi 500+ eur o reik 10 tonų metams, dabar mąstau apie dyzelinį nes oras-vanduo kosmosas tokiam namui. Kainos nekrenta net vasarą.

dujų balionais šildymas

dujinis šildymas dujų balionais. Labai pasiteisino.

cha

Kiek kainavo straipsnis, granulininkai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS