Kvalifikuotų darbuotojų viliotinis: kokių specialybių trūksta labiausiai? | Diena.lt

KVALIFIKUOTŲ DARBUOTOJŲ VILIOTINIS: KOKIŲ SPECIALYBIŲ TRŪKSTA LABIAUSIAI?

  • 13

Šiaulių regione trūksta kvalifikuotų darbuotojų – įmonės priverstos konkuruoti, mat, pavyzdžiui, inžinerinės pakraipos specialistų reikia daugelyje bendrovių. Paklausiausios specialybės nesikeičia jau kelerius metus – trūksta informacinių technologijų specialistų, inžinierių, technikų, pedagogų bei psichologų. Anot Užimtumo tarnybos, vis daugėja darbo ieškančių nekvalifikuotų darbuotojų, tad stengiamasi padėti jiems įgyti kvalifikaciją. 

Vienoje Šiaulių įmonėje gaminamos priemonės odontologams, ten produkcija pakuojama vietoje, tad įmonėje dirba per pusšimtis įvairių sričių specialistų. Šiandien bendrovei trūksta trijų darbuotojų – plastiko liejimo įrenginių operatoriaus, kokybės palaikymo specialisto ir chemiko technologo.  

„Daugiausiai susiduriame su sunkumais ieškant žmonių, kuriems reikalingos šiek tiek specifinės kompetencijos. Tai yra kokybės palaikymo vadybininkų, kurie dirba būtent su medicinos priemonėmis ir jų dokumentacija“, – teigė UAB „Medicinos linija“ vadovė Rima Žurauskaitė-Storace. 

Šiauliuose nelengva rasti ir kitų sričių kvalifikuotų darbuotojų.

„Sunkiai randame žmonių, kurie gali dirbti prie plastiko liejimo įrangos, todėl, kad patys gaminame dalį savo pirminių pakuočių: indelius, švirkštus ir panašiai“, – kalbėjo R. Žurauskaitė-Storace.

Įmonė, ieškodama darbuotojų, susiduria su dviguba problema, pavyzdžiui, medicinos kokybės specialistų ir chemikų technologų Šiauliuose beveik nėra, nes jiems nėra čia darbo, o štai su inžinieriais priešingai – jų stinga visur.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Visam šiam reiškiniui yra terminas rinkoje – „galvų medžioklė“. Anksčiau šitą terminą naudodavome kalbėdami apie aukščiausių vadovų grandies perviliojimą, o dabar kalbame apie inžinerinės grandies darbuotojų perviliojimą“, – aiškino Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vytis Lembutis.

Užimtumo tarnybos duomenimis, Šiauliuose trūksta ne tik inžinierių, didelį darbuotojų trūkumą jaučia ir logistikos įmonės.

Net yra tokių atvejų, kai įmonės siūlo 4 darbo dienų savaitę. Tai yra pakankamai reikšmingas pokytis rinkoje.

 

„Darbuotojų poreikis yra tarp variklinių transporto priemonių mechanikų ir taisytojų, metalo apdirbimo staklių operatorių, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojų“, – sakė Užimtumo tarnybos Šiaulių departamento direktorius Raimondas Šukys.

Yra kelios darbuotojų sritys, kurių įmonės ieško nuolat.

„Staklių operatoriai, staklių inžinieriai, IT specialistai, programuotojai – tai visa paletė specialybių, kurias mes galėtumėme įdarbinti, jeigu tik turėtume šios specialybės darbuotojų“, – tikino V. Lembutis.

Kad prisiviliotų trūkstamų specialistų, įmonės naudoja įvairius metodus, esą vien gero atlyginimo jau nepakanka ir bendrovės turi teikti papildomas paslaugas ir net keisti darbo krūvį.

„Nelaimingų atsitikimų draudimas, sveikatos draudimas, laisvas darbo grafikas, nuotolinis darbas, net yra tokių įmonių, kurios siūlo 4 darbo dienų savaitę. Tai yra pakankamai reikšmingas pokytis rinkoje“, – teigė Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas.

Užimtumo tarnybai nerimą kelią nekvalifikuotų darbuotojų augimas, nes įmonėms jų nereikia.

„Du trečdaliai darbdavių nurodo, kad jiems reikia būtent kvalifikuotų darbuotojų ir tik kas penktas nurodo, kad reikalingi nekvalifikuoti darbuotojai“, – kalbėjo R. Šukys.

Kad nedarbas sumažėtų, o įmonės įdarbintų kuo daugiau žmonių, Užimtumo tarnyba daug dėmesio skiria darbuotojų perkvalifikavimui. Pernai profesiją pakeitė daugiau nei 2000 asmenų, o tai dvigubai daugiau nei ankstesniais metais. Beveik 400 bedarbių įgijo aukštą kvalifikaciją ir tapo programuotojais, duomenų analitikais ar skaitmeninio dizaino kūrėjais.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Aha

Daugeliu atvejų "trūksta specialistų" todėl, kad ieškoma nesamo specialisto - ieškoma žmogaus, kurio nėra, tokio, kuris vienas dirbtų už kelis žmones. Pvz. šios dienos skelbimas biržos tinklapy: "2.atlikti programinės, techninės, kompiuterių tinklo įrangos priežiūros, palaikymo, atnaujinimo, remonto, darbus; 3.įdiegti ir aptarnauti spausdintuvus, kopijavimo aparatus, skenerius ir kitus kompiuterių priedus; 4.šalinti techninius kompiuterių įrangos gedimus; 5.užtikrinti informacijos saugumą pagal CIS (Center of Internet Security), Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, LITNET CERT rekomendacijas; 6.prižiūrėti ir aptarnauti bevielio interneto tinklą;" Vien tik IT saugumas yra labai plati sritis ir ji nesusijusi su spausdintuvų remontu. ;) Pagal šiuos (ir ten dar yra daugiau "reikalavimų", tiksliau - svajonių) pageidavimus jiems reikia bent trijų - keturių skirtingas sritis išmanančių žmonių. Bet greičiausiai priims kokio švogerio pusbrolį. :)

Patikslinimas

"Beveik 400 bedarbių įgijo aukštą kvalifikaciją ir tapo programuotojais, duomenų analitikais ar skaitmeninio dizaino kūrėjais." - o iš tiesų su valdančiais klanais susijusių asmenų firmelės praplovė valdiškus pinigėlius ir tuo viskas baigėsi.

Aš dabartinę darbo

Rinkos politiką traktuoju kaip vykdomą GENOCIDĄ prieš lietuvos piliečius. Tai ką lietuviams daryti, jeugu į darbus priima tik rusakalbius? Visos šalys rūpinasi savo tautiečiais. Nu čia- trūksta žodžių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS