L. Kasčiūnas: su užsienio ginkluotės gamintojais deramasi dėl naujų investicijų Lietuvoje | Diena.lt

L. KASČIŪNAS: SU UŽSIENIO GINKLUOTĖS GAMINTOJAIS DERAMASI DĖL NAUJŲ INVESTICIJŲ LIETUVOJE

  • 3

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pareiškė, kad šiemet galima tikėtis žinių apie naujas dideles užsienio ginkluotės gamintojų investicijas Lietuvoje. Ministras jų kol kas neatskleidžia ir sako, kad jos gali tapti tokiomis pat sėkmės istorijomis, kaip ir Vokietijos amunicijos gamybos koncerno „Rheinmetall“ atėjimas į Lietuvą.

Interviu „Verslo žinių“ portalui ministras užsiminė, kad deramasi su dar dviem potencialiais dideliais tarptautiniais investuotojais į ginklų bei amunicijos gamybą Lietuvoje.

„Taip, turime (galimų investuotojų – BNS), negaliu (papasakoti – BNS), galiu tik trumpai. Vienas – irgi amunicijos gamyba, tik truputį kitokio kalibro (nei „Rheinmetall“ – BNS), bet tai būtų labai svarbu mūsų pėstininkų kovos mašinoms, 30 mm (sviediniai – red.) ir galiu pasakyti, kad tai amerikiečiai, ir daugiau nieko nesakysiu. (...) Tikiuosi, jau galbūt artimiausių dviejų mėnesių bėgyje žengsime kažkokį tvirtesnį žingsnį, kuris nubrėš tam tikrą aiškesnę kryptį. Bet jokių garantijų kol kas nėra“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

„Ir dar vienas labai įdomus, tik ką pasirodęs pasiūlymas, bet čia išvis kol kas beveik nieko pasakyti negaliu, gal nebent tik tiek, kad irgi su pėstininkų kovos mašinomis susiję – kad jas ne tik nupirktume, bet vyktų ir gamyba Lietuvoje. Bet čia labai labai pradžia, pradinė stadija“, – pridūrė ministras.

Teigiamų žinių apie pastarąjį investuotoją jis tikisi dar šiemet.

L. Kasčiūnas dar gegužės pradžioje sakė, kad su JAV gynybos pramonės milžine „Northrop Grumman“ deramasi dėl amunicijos gamybos linijos Lietuvoje atidarymo – jo teigimu, per artimiausias savaites bus parengtas ketinimų protokolas,  kompanijos vadovybė ketina atvykti į Lietuvą, skelbė LNK žinios.

Pasak LNK žinių, „Northrop Grumman“ svarsto Lietuvoje gaminti 30 mm kalibro šaudmenis, kuriuos naudoja Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkai“. Teigiama, kad amerikiečių kompanija svarsto statyti nebūtinai visą gamyklą, o gamybos liniją jau esančioje gamykloje.

„Northrop Grumman“ investicijos būtų kur kas mažesnės nei „Rheinmetall“

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos valdybos narys Robertas Juodka BNS patvirtino, kad su „Northrop Grumman“ yra užmegzti kontaktai. Jo teigimu, su bendrove šiuo metu kalbasi Krašto apsaugos ministerija.

„Natūralu, kad tokio lygio investuotojai renkasi daug variantų ir mus ne vienintelius jie turi“, – BNS trečiadienį sakė R. Juodka.

„Niekas nesidaro greitai tokiuose dalykuose. Vieneri metai tokiuose procesuose yra labai greitai“, – kalbėjo jis, nepateikęs daugiau detalių apie projektą.

Anot asociacijos atstovo, investicijos į 30 mm šaudmenų gamybą priklausytų nuo jų pobūdžio bei gamybos apimčių, tačiau jos turėtų būti mažesnės nei į „Rheinmetall“ gamyklą. 

„30 mm investicijų lygis nėra toks, kaip 155 mm. Čia yra kur kas mažesnis, labiau protu suvokiamas investicijų lygis, bet vis tiek yra milijonai, dešimtys milijonų“, – teigė R. Juodka.

Pasak jo, tokių potencialių investuotojų, kaip „Northrop Grumman“, lūkesčiai yra palanki aplinka verslui, valstybės teikiamos lengvatos bei indėlis, taip pat garantuoti užsakymai: „Į priekį sutartas užsakymų planas, prognozuojamas užsakymų srautas, kiekis ir vertė per duotą (konkretų – BNS) laikotarpį. Tai visada labiausiai padeda investicijoms“.

„Kontaktai vyksta nuolat su visais kažkokiais rimtesniais žaidėjais – ir vidutinės grandies, ir stambesniais. Stengiamės ieškome. Dabar yra toks laikas, kai visiems visko reikia čia ir dabar. Deja, ne taip lengvai viskas darosi“, – kalbėjo R. Juodka.

„Northrop Grumman“ – didžiausia vidutinio kalibro kovinių ir mokomųjų šaudmenų bei ginklų sistemų gamintoja pasaulyje.

180 mln. eurų vertės „Rheinmetall“ 155 mm artilerijos amunicijos gamyklos statybas žada pradėti jau šį rudenį. Jai jau  patvirtintas sklypas netoli Baisogalos, Radviliškio rajone. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

skubėk Kasčiūnai skubėk

Pats žinai kad rudenį tavo liberaliems konservantams prireiks tiesiog milžiniškų pinigų, kad nusipirktų kelią į valdžią

Chi chi chi

Marsietis siaučia

Cha cha cha

Durnius su iniciatyva

SUSIJUSIOS NAUJIENOS