Lapkritį – 0,4 proc. mėnesio defliacija, 2 proc. metinė infliacija | Diena.lt

LAPKRITĮ – 0,4 PROC. MĖNESIO DEFLIACIJA, 2 PROC. METINĖ INFLIACIJA

  • 1

Lietuvoje lapkritį fiksuota 0,4 proc. mėnesio defliacija, skelbia Valstybės duomenų agentūra. 

Metinė infliacija – lapkritį, palyginti su 2022 metų lapkričiu – siekė 2 proc. vidutinė metinė – 10,8 proc.

Anksčiau skelbta išankstinė mėnesio defliacija siekė taip pat 0,4 proc., metinė infliacija – siekė 2,3 proc., o vidutinė metinė – 10,2 proc.

Kainos lapkritį vėl smuko po dviejų mėnesių pertraukos, iki tol defliacija šiemet fiksuota 4 mėnesius iš eilės.

Mėnesio defliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, elektros, atostogų išvykų, kelionių lėktuvais kainų sumažėjimas bei šilumos energijos, farmacijos gaminių, medicinos paslaugų ir kitų prekių bei paslaugų kainų padidėjimas.

Lapkritį, palyginti su spaliu, transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,7 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu (7,6 proc.), dyzelinių degalų (4,2 proc.), benzino (4 proc.), asmeninių transporto priemonių atsarginių dalių (2,3 proc.) kainų sumažėjimas bei suskystintų automobilinių dujų (2,6 proc.) kainų padidėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį sumažėjo 0,4 proc. Labiausiai atpigo kruopos, džiovintos daržovės, grietinė, kava, gaivieji gėrimai, bet pabrango miltai, saldumynai, rūkyti mėsos gaminiai, vaisių ir daržovių sultys. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo kivių, svogūnų, mandarinų, burokėlių, morkų, bet padidėjo žiedinių kopūstų, vynuogių, mangų, saldžiųjų paprikų, pomidorų kainos.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,1 proc. Farmacijos gaminiai pabrango 1,7 proc., medicinos paslaugos – 1,2 proc., odontologų – 0,7 proc., sanatorijų paslaugos atpigo 1,2 proc.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,1 proc. Daugiausia sumažėjo atostogų išvykų (5,6 proc.), žaislų, žaidimų ir mėgstamų užsiėmimų (5,3 proc.), informacijos apdorojimo įrenginių reikmenų (1,5 proc.) kainos, bet padidėjo gėlių (2,5 proc.), asmeninių kompiuterių (1,2 proc.), kitų raštinės reikmenų ir piešimo medžiagų (1,2 proc.) kainos.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, automobilių, duonos ir grūdų produktų, alaus, tabako gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto kainų padidėjimas bei elektros ir šilumos energijos, degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 0,1 proc., paslaugų – 6,8 proc., per mėnesį – atitinkamai sumažėjo 0,5 proc., ir 0,1 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 3 proc., rinkos kainos padidėjo 2,8 proc., o per mėnesį – atitinkamai augo 0,5 proc. ir mažėjo 0,6 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kasdieniai poreikiai

Mano asmeniniu pastebėjimu, kasdieniai poreikiai, kaip maistas, pabrango bent 50%: mėgiama duona nuo 1,09 iki 1,89, mėgiamas sūris nuo 1,29 iki 2,09, kiaušiniai (lietuviški, ekologiški) nuo 2,99 iki 4,99, dar mėgiamas šokoladas nuo 2,09 iki 3,49, daržovės kai kurios dvigubai, net ir daugiau. Šildymas už lapkritį brangesnis nei praeitos žiemos šalčiausią mėnesį, bet gal šildė skirtingai. Kuro kaina panaši, bet man soliara atsieina vos 2% uždarbio, tai neaktualu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS