Laukia brangios Velykos: kosminės ir kiaušinių, ir majonezo kainos | Diena.lt

LAUKIA BRANGIOS VELYKOS: KOSMINĖS IR KIAUŠINIŲ, IR MAJONEZO KAINOS

  • 19

Velykos – ne už kalnų. Kaip infliacija paveikė kiaušinių kainas? Ar labai pabrangs velykinių pirkinių krepšelis? Apie tai praneša LNK.

Turguje prekiaujantis Valeras pasakoja, esą ančių ir žąsų kiaušiniai – daug maistingesni nei vištų: vitamino A bent keturis daugiau ir skonis skiriasi. Už vieną žąsies kiaušinį – 3,5 euro. Dešimt anties kiaušinių – 6,5 euro. Atrodo, brangu, tačiau paklausa kasmet vis didesnė.

„Neužtenka visiems norintiems, nes ūkininkė, iš kurios imu kiaušinius, augina ribotą paukščių skaičių“, – pasakojo parduotuvių „Kadaginė“ savininkas Valeras Tamošiūnas.

Prieš Velykas kiaušinių pardavimas tradiciškai išauga kelis kartus. Tačiau vienas didžiųjų prekybos tinklų sako, kad net ir ne šventiniu laikotarpiu kiaušinių apyvarta didėja kasmet. Pvz., pastaraisiais metais – 3,5 proc.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Manau, lėmė vadinamieji instagraminiai pusryčiai“, – kiaušinių populiarumo tendencijas spėjo „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

Tiesa, šiemet prekybininkams reikėjo gerokai pasistengti, kad pagrindinio Velykų atributo lentynose nepritrūktų.

„Prieš Velykas žmonės ieško baltų kiaušinių. Stengiamės užtikrinti, kad jų visą laiką būtų ir visi jų rastų“, – pabrėžė „Lidl“ atstovė Lina Skersytė.

„Šiemet yra jų tam tikras deficitas. Akcijos tampa netipinės – skelbiamos ne visai savaitei, o vienai dienai“, – tendenciją pastebėjo Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas.

„Ir mums buvo sunku gauti, tačiau gavome. Mūsų balti kiaušiniai yra iš Ukrainos“, – sakė „Iki“ atstovė.

Būtent Ukraina buvo pagrindinė baltų kiaušinių tiekėja rinkoje, tačiau viską sujaukė karas. Ūkių, kurie augintų vištas, dedančias baltus kaiušinius, – ne tiek daug. Ir tokių kiaušinių paklausa išauga tik prieš Velykas.

„Kainos tikrai pasikeitė, ir ne į gerą pusę. Pabrango viskas, pabrango pašarai“, – pabrėžė V. Tamošiūnas.

Kosminės majonezų „Hellmann’s“ kainos.

„Praeitais metasis balti kiaušiniai kainavo 80–89 centus, o dabar, priklausomai nuo vietos, – 1,39–1,49 euro. Tačiau jų deklaruojama kaina – 2,09–2,19 euro, ir nuo jos skelbiamos momentinės nuolaidos“, – aiškino A. Vizickas.

Brango ne tik kiaušiniai, bet ir kiti mėgstami velykinio stalo atributai.

„Kosminės majonezų „Hellmann’s“ kainos. Praeitais metais jo reguliari kaina buvo 4 eurai, ir buvo skelbiamos akcijos – 1,79 euro. Šiemet jo reguliari kaina 5,39 euro, ir daroma akcija – maždaug 2,69 euro“, – A. Vizickas.

Pricer.lt duomenimis, prekės pernai brango maždaug trečdaliu. Kada kainos kris, – neaišku. Tačiau gyventojai sako, kad savo įpročių dėl to nekeis. Tiesa, didžioji dalis gyventojų kol kas ruoštis Velykoms neskuba.

„Pradėjo ruoštis šventėms jau anksčiau, įsigijo įvairiausių saldumynų, produktų įvairiems šventiniams kepiniams. Paskutinę savaitę prieš šventes žmonės atvyksta šviežių produktų“, – sakė L. Skersytė.

Prekybininkai skaičiuoja, kad pastaruoju metu itin išaugo susidomėjimas ekologiškais laisvėje užaugintų vištų kiaušiniais. Nors jų kaina – didžiausia.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Varau

Į Lenkiją

koks skirtumas

aukso amžius tesiasi, jau dauguma velyku vaiku atostogų metu spa užsakyti...taigi aukso amžius tesiasi

geda

Lnk reportazu perpausdinami??? Nera autoriniu straipsnių???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS