Lietuvos bankas: minimali alga kitąmet galėtų augti iki 953 eurų | Diena.lt

LIETUVOS BANKAS: MINIMALI ALGA KITĄMET GALĖTŲ AUGTI IKI 953 EURŲ

Minimali mėnesio alga (MMA) kitais metais galėtų augti 13,4 proc., arba 113 eurų iki 952,84 euro, skaičiuoja Lietuvos bankas (LB).

„Jei sprendimą reikėtų priimti čia ir dabar, nematytume didelių rizikų, kodėl nebūtų galima nuspręsti didinti MMA tiek, kiek rodo šitas paskaičiavimas“, – Trišalės tarybos posėdyje antradienį sakė LB Ekonomikos departamento direktorius Aurelijus Dabušinskas.

Pasak jo, pagal Finansų ministerijos kovo mėnesio vidutinio darbo užmokesčio (VDU) prognozę, MMA ir VDU santykis Lietuvoje šiemet turėtų siekti 46,3 procento.

„2023 metais siektinas lygis turėjo būti 50 proc., sprendimas buvo laikinai nukrypti nuo tos formulės 2023 metais pasirenkant MMA“, – sakė A. Dabušinskas.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir VDU santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių paskutinių trejų metų vidurkį.

„Siektinas lygis MMA ir VDU, kurį paskaičiuojame pagal savo formulę, pagal šitą principą, jis nesikeistų, jis liktų 50 procentų“, – sakė A. Dabušinskas. 

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė kalbėjo, kad apskaičiuojant MMA reikėtų atsižvelgti ne tik į didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčias ES valstybes, bet ir į kitas Baltijos šalis.

Svarbu įsivertinti, kaip mūsų ekonomika laikosi ir kaip turėtume išlaikyti savo konkurencingumą.

„Matome, kad estai buvo kitame gale MMA ir VDU santykio. (...) Yra signalas, kad gal mums reikėtų galvoti apie šiek tiek kitus dydžius. Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir pernai sakė apie produktyvumo augimą, svarbu įsivertinti, kaip mūsų ekonomika laikosi ir kaip turėtume išlaikyti savo konkurencingumą“, – posėdyje teigė I. Valeškaitė.

Anot finansų viceministro Gedimino Norkūno, LB siūlomas 13,4 proc. MMA didinimas yra reikšmingas, Vyriausybė jį dar turi apsvarstyti.

Viceministrė I. Valeškaitė taip pat sakė, kad ateityje drauge su MMA galėtų būti svarstomas ir neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) didinimas.

MMA siūloma tvirtinti Trišalei tarybai

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius kartojo, kad reikėtų varstyti dėl MMA formulės skaičiavimo keitimo: „Reikėtų šiek tiek tobulinti MMA nustatymo formulę“.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė aiškino, kad dabartinė formulė yra tinkama ir jos keisti nėra pagrindo. Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad MMA ir VDU santykis kasmet yra mažesnis nei turėtų būti.

„Tai vyksta, nes remiamės senais duomenimis ir juos taikome kitiems metams. Toks ankstyvas klausimo svarstymas tą ir lemia. Imame praėjusių metų duomenis, (...) Remiamės prieš tai buvusiais duomenimis ir taikysime juos tik kitais metais, dėl to turėsime eilinę situaciją, kai mūsų minimali alga neatitiks tos ekonominės būklės, kuri bus 2024 metų gale“, – teigė I. Ruginienė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis posėdyje siūlė, kad Trišalė taryba dėl MMA dydžio sutartų per gegužę, o Vyriausybė iki birželio vidurio patvirtintų būsimą dydį kitiems metams.

Toks jausmas, kad politiškai norima tą dydį nustatyti likus mėnesiui ar iki sausio 1 dienos, verslas pasimetęs laukia. 

„Viena didžiausių problemų iki šiol ne vien dydis, bet kad visą laiką jo nustatymas nukeliamas į galą. (...) Toks jausmas, kad politiškai norima tą dydį nustatyti likus mėnesiui ar iki sausio 1 dienos, verslas pasimetęs laukia. Turime tradicinę situaciją, kad bandome depolitizuoti, bet vis tiek susipolitizuojame“, – sakė A. Romanovskis.

G. Norkūnas teigė, kad diskusijos pradedamos anksčiau, siekiant iš anksto pradėti ir biudžeto rengimą, kad anksčiau nei įprastai visiems rinkos dalyviams būtų daugiau aiškumo.

A. Romanovskis taip pat siūlė, kad dėl MMA nustatytų Trišalė taryba. Dabar MMA tvirtina Vyriausybė, gavusi tarybos rekomendaciją ir atsižvelgdama į šalies ekonominius rodiklius.

Šiuo metu MMA siekia 840 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Katė

Šlykštu skaityti. O kokia alga buvo,pamiršai? Tai pasuk savo smegenis,gal atsiminsi. Juokdarys!

Bužeris

tada elektra kainavo 2 kapeikos, duona 12 kapeikų miesto bilietas 4kapeikos., o šildymas ir karšas vanduo, ir dujos nieko nekainavo

>Antanui

na ir paskaiciuok kiek televizoriu ar saldytuvu galejai nupirkti uz 70rb. , ir tai dar klausimas ar tau teks ar kitas nusipirks?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS