Lietuva gaus 360 mln. eurų paskolinės RRF fondo dalies lėšų | Diena.lt

LIETUVA GAUS 360 MLN. EURŲ PASKOLINĖS RRF FONDO DALIES LĖŠŲ

  • 3

Europos Komisija (EK) teigiamai įvertino Lietuvos pirmąjį papildyto „Naujos kartos Lietuva“ plano paskolos mokėjimo prašymą.

Planuojama, kad įprasto proceso tvarka sulaukus pozityvaus EK vertinimo, Lietuva 2024 m. balandį gaus 360 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų, praneša Finansų ministerija.

Papildyto „Naujos kartos Lietuva“ plano paskolos mokėjimo prašymo vertė iš viso yra 387 mln. eurų, tačiau lėšos bus išmokamos proporcingai atskaičius jau išmokėtą avansą.

Numatomos 2024 m. balandį Lietuvą pasieksiančios beveik 400 mln. eurų lėšos bus naudojamos suplanuotoms papildyto „Naujos kartos Lietuva“ plano priemonėms finansuoti: 1 mlrd. eurų žaliosioms, skaitmeninėms ir inovatyvioms verslo technologijomis įsigyti ar vystyti, kurios kurtų aukštą pridėtinę vertę ir būtų orientuotos į eksportą, ir papildomi daugiau nei 550 mln. eurų – į elektros iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybą.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius Eltai teigė, kad EK turėtų patvirtinti antrąją RRF fondo lėšų išmoką Lietuvai, kuri bus 222 mln. eurų. Taip pat, pasak jo, nuspręsta „atrakinti“ dar 9 mln. eurų iš įšaldytų 17 mln. eurų.

ELTA primena, kad EK praėjusių metų spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pilietiškas

Ir... Piš, kol dar pajėgi, atiduos ukrainiečiams ir žydams

Tipo

Gatves ir chruščiovkes sutvarkys

kokia paskolos verte?

kiek mokesime uz ja? Vienas svarbiausiu aspketumneatsakytas…

SUSIJUSIOS NAUJIENOS