Lietuva ir Baltijos jūros šalys sutarė dėl vandenilio infrastruktūros plėtros | Diena.lt

LIETUVA IR BALTIJOS JŪROS ŠALYS SUTARĖ DĖL VANDENILIO INFRASTRUKTŪROS PLĖTROS

  • 0

Aštuonių Baltijos jūros regiono šalių dujų perdavimo sistemų operatorės sutarė kartu kurti vandenilio infrastruktūrą bei pasirašė bendradarbiavimo memorandumą.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Lenkijos ir dvi Vokietijos operatorės sutarė siekti koordinuoti ir palengvinti vandenilio infrastruktūros kūrimą, taip pat skatinti vandenilio rinkos plėtrą Baltijos jūros regione, pirmadienį pranešė Lietuvos dujų perdavimo sistemos valdytoja „Amber Grid“.

„Baltijos jūros regiono perdavimo sistemos operatoriai dabar glaudžiau bendradarbiauja kuriant Europos vandenilio ekonomiką ir tvarią ateitį. Vandenilio koridorių pagalba mūsų regionas turi didelį potencialą ne tik dekarbonizuoti savo ekonomiką, bet ir prisidėti prie švarios ir Europoje sukurtos energetikos plėtros“, – pranešime sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Šalių operatorės ketina koordinuoti vandenilio perdavimo ir saugojimo infrastruktūros projektų plėtrą regione, dalintis informacija apie vandenilio rinkos pokyčius ir projektus.

„Koordinuota vandenilio infrastruktūros plėtra Baltijos jūros regione padės kurti lanksčią, saugią, atsparią, tvarią ir integruotą visos Europos energetikos sistemą, – teigiama „Amber Grid“ pranešime.

„Amber Grid“ kartu su Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos ir Vokietijos operatorėmis siekia sukurti vandenilio koridorių nuo Suomijos iki Vokietijos.

„Planuojama, kad iki 2030 metų vandenilio infrastruktūra, padedanti siekti ES ir regioninių tikslų, apims Suomiją, Švediją, Baltijos šalis, Lenkiją ir Vokietiją“, – pranešime teigė Lietuvos operatorė.

Pasak jos, šalių operatorės atlieka kelis didelės apimties tyrimus, kurie padės įvertinti galimybes sukurti tarpvalstybinę vandenilio infrastruktūrą bei rinką, regioninius tikslus, nacionalines strategijas ir Europos vandenilio koridoriaus viziją.

Šiuo metu šiuos vandenilio infrastruktūros projektus aplink Baltijos jūrą sudaro Šiaurės ir Baltijos vandenilio koridoriaus, Baltijos jūros vandenilio kolektoriaus ir Šiaurės vandenilio kelio tarpvalstybiniai infrastruktūros projektai.

Pasak „Amber Grid“, dėl didelio elektros gamybos iš sausumos ir jūros potencialo, Baltijos jūros regione gali būti pagaminta apie 45 proc. žaliojo vandenilio poreikio, numatyto Europos Sąjungos „REPowerEU“ plane iki 2030 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS