Lietuva kreipėsi į EK dėl Baltarusijos požiūrio į branduolinę saugą | Diena.lt

LIETUVA KREIPĖSI Į EK DĖL BALTARUSIJOS POŽIŪRIO Į BRANDUOLINĘ SAUGĄ

  • 2

Lietuva penktadienį kreipėsi į Europos Komisiją (EK) dėl neatsakingo Baltarusijos požiūrio į branduolinę saugą ir tarptautinius įsipareigojimus dėl Astravo atominės elektrinės (AE).

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad bendrame laiške Komisijos atstovams užsienio reikalų ir energetikos ministrai Linas Linkevičius ir Žygimantas Vaičiūnas atkreipė dėmesį į Baltarusijos žingsnius, kuriais vengiama bendradarbiauti su Europos Sąjunga (ES) aplinkosaugos ir branduolinės saugos klausimais.

Taip pat pakartotinai primintas atmestinas Baltarusijos požiūris į Astravo AE keliamas aplinkosaugos ir branduolinės saugos problemas ir tarptautinių įsipareigojimų nevykdymas.

Laiškas adresuotas EK viceprezidentui Marošui Šefčovičiui, vyriausiajai įgaliotinei užsienio ir saugumo politikai ir viceprezidentei Federicai Mogherini (Federikai Mogerini) bei energetikos, aplinkos ir plėtros komisarams.

„Šis laiškas – signalas Europos Sąjungos pareigūnams, kad būtina imtis neatidėliotinų veiksmų, siekiant apginti visos ES saugumą. Pasiūlėme Europos Komisijai imtis lyderystės ir parengti visaapimantį artimiausių ES veiksmų planą dėl Astravo AE“, – ministerijos pranešime sakė L. Linkevičius.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas penktadienį BNS teigė, kad Lietuva laikosi pozicijos, jog Baltarusija negali pradėti Astravo AE eksploatacijos, kol nebus įgyvendintos Europos Komisijos pateiktos streso testų rekomendacijos.

„Turėjau susitikimą su Europos Komisijos viceprezidentu M. Šefčovičiumi ir susitikimo metu kalbant apie Astravo problemą, įteikiau oficialų Lietuvos kreipimąsi į Europos Komisiją (...) prašydamas, kad ji įsitrauktų maksimaliai į šį procesą ir užtikrintų, kad Baltarusija nedelsdama pateiktų streso testų rekomendacijų įgyvendinimo priemonių planą“, – BNS iš Briuselio sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, buvo planuota, kad tokį veiksmų planą Baltarusija pateiks iki 2018 metų pabaigos. Ministro teigimu, patys streso testai tampa beprasmiai, jeigu nebus atsižvelgta į rekomendacijas.

„Dėl to šiuo oficialiu laišku mes ir kreipėmės, reikalaudami Europos Komisijos, kad tai būtų padaryta kaip įmanoma greičiau. Tai aiškus Lietuvos signalas, kad šis streso testų pratimas, šitas veiksmas bus beprasmis ir jis bus tik imitacinis, jeigu pačios rekomendacijos nebus įgyvendintos“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Matome, kad Baltarusija, matyt, sąmoningai ignoruoja, vilkina laike ir nepateikia šio įgyvendinimo priemonių plano“, – pridūrė Ž. Vaičiūnas.

Paklaustas, kaip vertina Minsko siūlymą Lietuvai turėti bendrą monitoringo sistemą, ministras teigė, kad tai yra svarbus klausimas, tačiau tik dalis Astravo branduolinės jėgainės stebėsenos ir kontrolės proceso.

„Šis mūsų kreipimasis dėl streso testų rekomendacijų įgyvendinimo yra tik viena medalio pusė, kita pusė yra būtent monitoringo sistema (...) Bet kokiu atveju, pradėjus veikti Astravo AE, mes tokią monitoringo sistemą turėsime susikurti patys. Tai yra klausimas, kaip bus dalinamasi kaštais ir visi kiti dalykai. Tai yra pakankamai logiškas dalykas, bet pirmasis žingsnis iki Astravo AE paleidimo – streso testų rekomendacijų įgyvendinimas“, – aiškino Ž. Vaičiūnas.

Apie monitoringo sistemą Minskas prakalbo balandį, kartu neigiamai atsakydamas į Lietuvos premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą pertvarkyti Astravo AE į dujomis kūrenamą elektrinę.

2018 metų liepą Europos Komisijai oficialiai paskelbus Astravo AE streso testų peržiūros ataskaitą, Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) teigė, kad ji atskleidė nemažai projekto trūkumų. Testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.

Espo konvencijos šalys vasarį nusprendė, kad Baltarusija pažeidė tarptautinę konvenciją dėl poveikio aplinkai, netinkamai pasirinkdama statybų aikštelę Astravo jėgainei.

Minskas nuolat atideda pirmojo AE reaktoriaus įjungimo datą – dabar ji numatyta šių metų rudenį.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Lietuva žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti projektą. Tačiau kitos Europos šalys nesutiko su Lietuvos pasiūlymu imtis platesnio boikoto.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė ir pernai pripažino Astravo AE nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Baltarusija tokią kritiką atmeta. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pirksim

pigią Batkos elektrą net laidai skambės. O ką čia tie valdžiagyviai amsi tai niekam neįdomu. - valdžia kaip žinom greitai keičiasi ir net ne taip kaip Kaikas nori

Anonimas

Dviejų durnių kiauksėjimo net Europoje neklauso...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS