Lietuva pasirengusi konsultuoti Baltarusiją dėl stojimo į PPO | Diena.lt

LIETUVA PASIRENGUSI KONSULTUOTI BALTARUSIJĄ DĖL STOJIMO Į PPO

  • 4

 Baltarusijai bandant atnaujinti stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) procesą, Lietuva tiesiogiai su kaimynine šalimi nesiderės, nes už tai yra atsakinga Europos Komisija (EK), tačiau šalies interesai bus aktyviai ginami, naudojantis Europos Sąjungos (ES) institucijomis, teigia užsienio reikalų viceministras.

Raimundas Karoblis sako, kad Lietuva yra pasirengusi konsultuoti Baltarusiją ir suteikti jai techninę pagalbą stojimo procese, taip pat padėti, įgyvendinant PPO narystei būtinas reformas, tačiau pabrėžė, kad tokių prašymų Lietuva kol kas negavo.

„Europos Komisija ir Lietuva teigiamai vertina Baltarusijos iniciatyvas atnaujinti stojimo į PPO procesą, kuris dėl šaliai taikytų politinių sankcijų kurį laiką buvo visiškai sustojęs. Su sankcijų atšaukimu atsiranda galimybė atnaujinti ir pratęsti stojimo procesą, tačiau Europa Komisija bei kitos pagrindinės PPO šalys laikosi pozicijos, kad visų pirma Baltarusija turi atlikti narystei būtinus namų darbus“, - BNS sakė R.Karoblis.

Pasak jo, visų pirma Baltarusijai reikia parodyti politinę valią ir imtis konkrečių veiksmų, keičiant įstatymus ir kitus teisės aktus, ypač susijusius su prekių importu, fitosanitariniais reikalavimais, įvairiomis techninėmis kliūtimis prekybai - akreditacijomis, standartizacijomis ir panašiai.

„Taip pat Baltarusijai reikia imtis veiksmų rinkos atvėrimo srityje - tiek dėl muitų tarifų prekėms, tiek dėl sąlygų prekybai paslaugomis (...) Tas procesas jiems taip pat nebus lengvas, atsižvelgiant į tai, kad Baltarusija yra muitų sąjungoje su Rusija“, - BNS sakė diplomatas.

Jo teigimu, dabar dar tik kalbama apie Baltarusijos stojimo į PPO derybų atnaujinimą, todėl negalima prognozuoti, kiek tas procesas gali užsitęsti ir kokie pirmaeiliai uždaviniai bus keliami ir sprendžiami derybų metu.

„Užsienio prekyba šiuo metu yra išimtinė Europos Sąjungos kompetencija. Skirtingai nuo situacijos, kurią turėjome iki stojimo į ES, dabar už Lietuvą derasi ir į mūsų interesus atsižvelgia Europos Komisija, konkrečiai Prekybos generalinis direktoratas. Iki stojimo į ES mes savarankiškai derėjomės PPO kontekste ir su Rusija, ir su Ukraina, taip pat šiek tiek su Kazachstanu, bet šiuo metu mes veikiame per Europos Sąjungą, o į mūsų interesus atsižvelgiama tiek Briuselyje, tiek Ženevoje (čia įsikūrusi PPO centrinė būstine - BNS)“, - tvirtino R.Karoblis.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas šią savaitę pareiškė, kad norą derėtis su Baltarusija dėl jos visateisės narystės PPO jau yra išreiškę 13 valstybių, o ateityje jų gali padaugėti. Pasak R.Karoblio, šį pareiškimą galima siekti su Baltarusijos ketinimais atnaujinti stojimo procesą.

„Paprastai stojančioji šalis išreiškia iniciatyvą ir prašo derėtis (....) Čia aš daugiau vertinčiau, kad yra Baltarusijos iniciatyva derėtis su tomis šalimis ir jų sutikimas“, - BNS aiškino R.Karoblis.

Jo teigimu, pastaruoju metu su Lietuva dėl stojimo į PPO Baltarusija nesikonsultavo.

„Šiuo metu kontaktų iš Baltarusijos pusės nebuvo, kada tas procesas vyko buvo bent jau kažkokios konsultacijos dėl pačio proceso (.....) Visgi mes esame kaimynai ir žinome tas problemas, todėl gavę atitinkamų prašymų, kontaktuotume su Baltarusijos puse, įskaitant ir galimos pagalbos derybose arba reformose teikimą. Taip pat aktyviai dirbsime ir su Europos Komisija gindami savo interesus“, - tvirtino R.Karoblis.

Baltarusija norą prisijungti prie PPO išreiškė dar 1993 metais, tačiau realiai iki šiol beveik nieko nėra nuveikusi, o pastaraisiais metais patiria sunkumų, prekiaujant su kitomis Euroazijos ekonominės bendrijos narėmis, įskaitant Rusiją, kurios visos jau yra prisijungusios prie PPO.

Dabar PPO vienija 161-ą valstybę. Lietuva šiai tarptautinei organizacijai priklauso nuo 2001 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gaga

Sveiki komentatoriai iš tualeto išlindę. Jeigu rankų nesiplovėte tai bent liežuvius nusiplaukite.

F

TA SUKNISTA LIETUVELE VISUR LENDA,KAIP KOKIA PROSTITUTE,NORS JOS NEPRASO.

Čiubaka

gali ir subombint, su Latviškais Albatrosais L-39. Super...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS