Lietuva šiemet ketina atidaryti verslo atstovybę Taivane | Diena.lt

LIETUVA ŠIEMET KETINA ATIDARYTI VERSLO ATSTOVYBĘ TAIVANE

Lietuvos Vyriausybė ketvirtadienį paskelbė, kad šiemet ketina atidaryti verslo atstovybę Taivane, siekdama plėsti ekonominę diplomatiją Azijos regione, nepaisant to, kad toks žingsnis gali sukelti Kinijos komunistinės valdžios pasipiktinimą.

„Vyriausybės programoje yra numatyta ekonominės diplomatijos plėtra Azijos regione. Vienas iš žingsnių – verslo atstovybės atidarymas Taivane šiemet“, – BNS sakė ekonomikos ministrės atstovė spaudai Skaistė Barauskienė.

Lietuva, kaip ir daugelis kitų šalių, nėra užmezgusi santykių su Taivanu, kurį Kinija grasina atsiimti jėga, bet šis žingsnis gali dar pabloginti pastaruoju metu atšalusius Lietuvos santykius su Pekinu.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai ketvirtadienį pareiškė, kad „Kinija griežtai prieštarauja, kad bet kuri šalis, su kuria ji palaiko diplomatinius ryšius, įskaitant Lietuvą, steigtų oficialias institucijas Taivane ir atvirkščiai, bei vykdytų bet kokios formos oficialius vizitus“.

„Mes raginame Lietuvą palaikyti „vienos Kinijos“ principą ir griežtai laikytis įsipareigojimo dėl diplomatinių ryšių užmezgimo; tegul jumis nesinaudoja Taivano nepriklausomybės jėgos; nedarykite dalykų, kurie pakenks abipusiam politiniam pasitikėjimui“, – spaudos konferencijoje Pekine sakė ministerijos atstovas spaudai Wangas Wenbinas.

Lietuva neseniai užblokavo Kinijos bagažo skenavimo įrangą Lietuvos oro uostuose dėl galimos grėsmės nacionaliniam saugumui ir sumažino savo dalyvavimo lygį Kinijos vadovaujamame 17+1 formate su Vidurio Europos šalimis.

Lietuvos žvalgybos tarnybos ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje pranešė, kad Kinijos kompanijos siekia dalyvauti nacionaliniam saugumui svarbių įmonių IT infrastruktūros projektuose.

Anot Lietuvos žvalgybos, su Kinija siejamų kompanijų siekis gauti prieigą prie esminių nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės sistemų, bandymas sukurti technologinę priklausomybę arba susipažinti su svarbiausiais kibernetinės saugos sprendimais atitinka Kinijos vyriausybės tikslus įsitvirtinti kitų šalių strateginiuose sektoriuose.

„Taip didinamas Kinijos kompanijų vaidmuo pasaulinėje rinkoje bei sudaromos palankesnės sąlygos vykdyti kibernetinio ir techninio prasi-

skverbimo operacijas: perimti informaciją, vykdyti ardomąją veiklą ir sabotuoti infrastruktūros veiklą“, – rašoma ataskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS