Ministras: ES šalys yra uždraudusios menkės žvejybą, o Rusija to nepaiso – reikia instrumentų | Diena.lt

MINISTRAS: ES ŠALYS YRA UŽDRAUDUSIOS MENKĖS ŽVEJYBĄ, O RUSIJA TO NEPAISO – REIKIA INSTRUMENTŲ

Vyriausybei nutarus uždrausti Rusijoje pagautos žuvies importą į Lietuvą, tačiau Europos Sąjungos (ES) mastu nesant tokio ribojimo ir į Lietuvą toliau patenkant rusiškai žuviai, žemės ūkio ministras sako, kad sprendimą turėtų priimti Europos Komisija.

Žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacija „Baltijos žvejas“ neseniai kreipėsi į ministeriją prašydama imtis veiksmų, kad Rusijoje sugautos žuvys nepatektų į Lietuvą – anot jų, ji patenka per kitas ES valstybes. Ministro Kęstučio Navicko teigimu, tam reikia ne tik Lietuvos, bet ES sprendimų.

„Norint apriboti, kad visa rusiška žemės ūkio produkcija ir žuvininkystės produkcija nepatektų arba patektų tinkamai apmokestinama, turi būti bendra Europos Sąjungos politika, nes dabar ginamės tiktai ta produkto dalimi, kuri keliauja tiesiogiai per Lietuvos–Baltarusijos ar Lietuvos–Rusijos sienas“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė K. Navickas.

Anot jo, Europos Komisija (EK) kol kas nesiima veiksmų.

„Europos Sąjungos šalys yra pilnai uždraudusios menkės žvejybą, o Rusija tokių susitarimų nepaiso, tai, matyt, irgi turi būti instrumentai atitinkami tą situaciją valdyti, bet kol kas iš Komisijos mes nesulaukėme jokio gero žingsnio, kad ta problema spręstųsi“, – aiškino ministras.

Yra pilkosios schemos, kur į Lietuvą atvažiuoja ir Aistmarių, ir Kuršmarių iš Rusijos dalies sužvejota žuvis.

 

ES nuo gegužės 1 dienos iki rugpjūčio 31 dienos draudžiama žvejoti neršiančias menkes tinklais, bet Rusijoje tokių draudimų nėra. „Baltijos žvejo“ direktoriaus Algirdo Aušros teigimu, tokiu būdu žuvys, kurias bando apsaugoti ES, sužvejoja ir tai pačiai ES parduoda Rusijos žvejai.

„Dėl to, kad mūsų Europos Sąjunga ir mokslas labai griežtai, ne tas žodis griežtai, labai daug draudimų kiekvienais metais, o jie toj pačioj jūroj gaudo taip, kaip nori ir kada nori, ir kiek nori, kiek jie nusistato patys. Čia yra problema, kad mes esam nelygiomis teisėmis“, – LRT radijui teigė A. Aušra.

Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos direktorius Rolandas Morkūnas pridūrė, kad ES mažinant žvejybos kvotas Rusija jas didina.

„Kuršių mariose, kur keturi penktadaliai priklauso Rusijai, o vienas penktadalis yra Lietuvoje, Lietuva uždraudė verslinę žvejybą, nes ištekliai mažėja. Jie padidės, rusai pagaus daugiau ir vėl pamatys duomenis, kad žuvies daugėja, pasididins kvotas ir pagaus daugiau“, – LRT radijui sakė R. Morkūnas.

Jis pabrėžė, kad Rusijos Kuršių marių dalyje sugauta žuvis nelegaliai atvežama ir į Lietuvą.

„Yra pilkosios schemos, kur į Lietuvą atvažiuoja ir Aistmarių, ir Kuršmarių iš Rusijos dalies sužvejota žuvis“, – sakė R. Morkūnas.

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino konkretų sąrašą žemės ūkio produktų ir pašarų, kuriuos bus draudžiama importuoti į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos. Jį parengusios ŽŪM siūlymu bus draudžiamas daugiau nei 2,8 tūkst. 24 grupių produktų įvežimas į šalį, tarp kurių – ir žuvis.

Seimas balandį uždraudė į Lietuvą importuoti žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija ar Baltarusija. Draudimas įsigalios birželio 3 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Išvada

Lietuviską glušą ir bažnyčioj muša, o rusai is to pelnosi. Šaunuoliai.

y sikna susikiskit savo ir ES draudimus

kada rusija buvo uzdraudus silkiu , lasisu ir banginiu zvejyba ES didely opadejo ir zvejojo kaip zvejoje , norvegai uzterse savo zuvu fermas visas veisiams lasisas ir silkes uzkrete zuvu utelem kurias isleido is veisyklu y vandenyna , tuo uzkresdami visa zilkiu ir zuvu populiacija .... dabar mat uzsimane uzdraust rusams zvejot menkes ir nepirks ju is rusijos --rusai didely padejo --zvejoja savo rusijos vandenyse ir menkes parduos japonams ,kinieciams ,korejieciams , indusams kurie su malonumu viska superka ir trigubai didesnemis kainomis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS