Lietuviškiems verslams Baltarusijoje – A. Lukašenkos spąstai | Diena.lt

LIETUVIŠKIEMS VERSLAMS BALTARUSIJOJE – A. LUKAŠENKOS SPĄSTAI

  • 0

Iš karą Ukrainoje remiančios Baltarusijos siekiančios pabėgti lietuviškos įmonės susiduria su režimo spaudimu. Baltarusijos valdžia išplatino sąrašą lietuviškų įmonių, kurioms uždrausta išparduoti savo turtą, pasakojama LNK reportaže.

Baltarusijos ministrų tarybos įsakymu pranešama: „Nedraugiški veiksmai prieš Baltarusijos juridinius ir fizinius asmenis, uždraudžia įstatiniuose fonduose tokiems juridiniams asmenims perleisti akcijas“.

Pasak ekspertų, apie režimo planuojamus verslo suvaržymus buvo kalbama dar prieš metus.

„Gavom informaciją iš baltarusių, kad jie bandys europietišką verslą arba įvairiais būdais pasiimti sau, arba priversti pasilikti tą verslą, kurio jie negali pasiimti sau. Sau jie paprastai nori pasiimti tuos verslus, kuriuos gali valdyti, į vidaus rinką nukreiptus verslus, pavyzdžiui, prekybos centrai, tam tikros įmonės, kurios dirba su Rytų rinkomis“, – kalbėjo Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas.

Į Baltarusijos sąrašą pateko kelios dešimtys lietuviškų įmonių, kurios turi padalinių ir yra siejamos su toje šalyje esančiomis bendrovėmis. Sąraše – ir Lietuvoje puikiai žinomų įmonių pavadinimai bei jų vadovai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jos turi elgtis taip, kaip joms pasakoma arba ieškoti kokių nors kompromisų, kas sunkiai šiandien įsivaizduojama. Greičiausiai jos to verslo turės visiškai atsisakyti, nes dirbti ten reikštų remti Kremliaus režimą, nors pasitraukimas reikštų visko praradimą“, – tęsė S. Besagirskas.

Lietuvos valdžia tikina situaciją stebinti, tačiau neatmeta galimybės, kad verslininkams teks tiesiog atsisveikinti su savo įmonėmis Baltarusijoje praradus visą turtą.

Pasak Vyriausybės atstovų, verslui pasitraukti iš Baltarusijos padėti negali, tačiau teikia pagalbą Lietuvoje dirbančioms įmonėms ieškant naujų rinkų.

„Vyriausybė turi visą paketą priemonių, kaip jiems padėti ieškoti naujų rinkų, naujų žaliavų, pakeisti tas rinkas, kurios buvo prieinamos iš Baltarusijos bei Rusijos. Tų priemonių tikrai yra, tačiau yra ir tam tikrų rizikų“, – teigė Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

Žinomas Lietuvos verslininkas ir buvęs Seimo narys Andrius Šedžius taip pat minimas Baltarusijoje įstrigusių verslininkų sąraše. Jis – vienas akcininkų Baltarusijoje įsikūrusios bendrovės, užsiimančios sunkvežimių detalių prekyba. Tiesa, A. Šedžius verslo Baltarusijoje nutraukti nė neplanuoja.

„Kai žmonėms reikia valgyti, maistą veža. Tai perka ir dalis. Griūna sunkvežimis, perka dalis. Čia ne lengvieji automobiliai, kai gali pastatyti ir nevažiuoti“, – kalbėjo A. Šedžius.

Su panašiais draudimais nutraukti verslą ar pasitraukti susiduria ir Rusijoje veikiančios lietuviškos bendrovės.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Aliaksandras Lukašenka, lietuviškos įmonės, režimo spaudimas, Kremlius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS