Lietuviškos daržovės šiemet augs ir sningant | Diena.lt

LIETUVIŠKOS DARŽOVĖS ŠIEMET AUGS IR SNINGANT

  • 0

Spaliui artėjant prie pabaigos, jau pasirodė pirmasis sniegas, tad nė nepajusime, kaip ruduo užleis vietą žiemai. Nieko keisto, kad orai daro didžiulę įtaką ir mūsų mitybos įpročiams, o sezoniškumas atsispindi maisto prekių krepšeliuose. Anksčiau šaltuoju metų laiku juose įprastai sumažėdavo šviežių daržovių, kurių dėl klimato sąlygų Lietuvoje tiesiog nebuvo galimybių užauginti. Vis tik šiais metais neįmanoma tapo įmanoma ir šviežias lietuviškas salotas bei agurkus valgyti galėsime net už lango esant sniegui.

Vartotojai žvalgosi sveikesnių alternatyvų

Pastaraisiais metais pastebimas augantis vartotojų susidomėjimas sveika gyvensena ir atitinkamai – mityba. Žmonės ieško kuo šviežesnių ir sveikatai naudingesnių maisto produktų. Atsižvelgdami į šias tendencijas, prekybos tinklai bei lietuviškų daržovių augintojai taip pat stengiasi eiti koja kojon su šių dienų vartotojais.

„Ne veltui mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti bent penkis vaisius ar daržoves. Augaliniai maisto produktai yra itin vertinami dėl gausybės vitaminų ir mineralų, taip naudingų mūsų sveikatai. Vis tik maistine prasme vertingesnės yra šviežios daržovės, o jas mūsų šalyje dėl klimato sąlygų auginti būdavo galima tik gana trumpą laiką. Apribojama būdavo ir laisvė auginti platų daržovių asortimentą, nes kai kurioms iš jų mūsų sezonų kaita nėra palanki. Tad atliepdami į vartotojų poreikius ieškojome inovatyvių sprendimų, galinčių mesti iššūkį metų laikams“, – sakė „Kietaviškių gausos“ verslo plėtros vadovas Karolis Montvila.

Šiemet – pirmieji metai, kai Lietuvos gyventojai ką tik nuskintomis šviežiomis lietuviškomis salotomis bei ilgavaisiais agurkais ir šaltuoju sezonu gali džiaugtis it vasarą.  „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose pirmą kartą Lietuvoje įdiegta šviesos kultūra – moderni apšvietimo ir mikroklimato palaikymo sistema, sudaranti sąlygas ilgavaisius agurkus ir salotas auginti net už lango pūpsint pusnims.

Be to, siekiant užtikrinti daržovių šviežumą, pasitelktos specialios plastikinės ilgavaisių agurkų pakuotės, kone tris kartus ilgiau išlaikančios daržovių šviežumą, tad atitinkamai – ir skonio savybes, maistinę vertę bei malonų kvapą. Mat  įprastomis sąlygomis laikomi agurkai garina savyje esančią drėgmę – būtent to išvengti ir padeda specialus jų įpakavimas.

Egzotinės pomidorų rūšys sulaukė pasisekimo

Tačiau nors lietuviai mielai renkasi vietines gėrybes, juos vilioja ir egzotiniai skoniai bei spalvos. Pasiūlyti iki šiol unikalią galimybę įsigyti Lietuvoje užaugintų rūšių daržovių šiemet ėmėsi „Kietaviškių gausa“ sujungusi savo jėgas su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“. Bendrovės nuo pavasario kartu augina net 11 rūšių pomidorų, atrinktų atsižvelgiant į vartotojų norus.

„Nors pirkėjus vilioja egzotinės daržovių rūšys, kartu jie nori valgyti mūsų šalyje užaugintus ir šviežius produktus.  Nuo šio pavasario Lietuvos gyventojai jau gali laisvai įsigyti egzotinių ir vis dėlto Lietuvoje užaugintų pomidorų rūšių, tokių kaip vyšniniai, vynuoginiai ar juodieji pomidorai“, – sakė K. Montvila.

Jaunius Špakauskas, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorius, antrina, kad pastaraisiais metais šviežio maisto kategorijų prekės, tarp jų daržovės ir vaisiai, užima vis daugiau vietos pirkėjų krepšeliuose, bei pritaria, kad žmonės šiandien vietines gėrybes itin vertina.

Kalbant apie egzotines daržovių rūšis, praėjusią vasarą populiariausi buvo vyšniniai ir slyviniai Lietuvoje užauginti pomidorai. Įvertinus egzotinių daržovių rūšių pasisekimą, jau planuojama, kokiomis naujomis rūšimis vartotojus galima bus nustebinti kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS