Lietuvoje didėja grybų ir miško uogų importas iš trečiųjų šalių | Diena.lt

LIETUVOJE DIDĖJA GRYBŲ IR MIŠKO UOGŲ IMPORTAS IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ

  • 0

Prasidėjus vidurvasario miško gėrybių derliui į Lietuvą jau importuojamos miško uogos bei grybai iš įvairiausių šalių. Visos grybų ir miško uogų siuntos keliaujančios į Lietuvą, ar per Lietuvą į kitas Europos šalis yra tikrinamos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Pasienio veterinarijos postuose.

Pirmiausia visos grybų ir uogų siuntos iš Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos tikrinamos dėl radioaktyviojo izotopo (cezio-137) kiekio nustatymo, kadangi produkcija iš šių šalių turi padidintą radioaktyvumo riziką. 2020 -2021 metais paimta ir ištirta per 700 grybų ir uogų siuntų mėginių ir radioaktyviomis medžiagomis užterštų grybų ar uogų nenustatyta.

Taip pat, importuojamoms uogoms dar papildomai yra atliekami laboratoriniai tyrimai ir dėl pesticidų likučių. Pasitaiko, kad šių gėrybių siuntose yra randami pesticidų likučiai: pvz: šaldytų mėlynių siuntoje iš Baltarusijos nustatytas pesticidas (DEET), naudojamas vabzdžių atbaidymui, kuris tikėtina į uogas galėjo patekti nuo žmonių (uogų rinkėjų) rankų. Tokiu atveju, kuomet nustatomi draudžiami pesticidai ar jų kiekis viršija leistinas ribas, krovinys grąžinamas atgal siuntėjui arba sunaikinamas.

Grybai (daugiausiai baravykai ir voveraitės) ir miško uogos (daugiausiai mėlynės, bruknės, spanguolės, avietės) dažniausiai į Lietuvą įvežamos iš Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos, kasmet pasitaiko kelios siuntos džiovintų uogų iš Kinijos, Kanados, JAV ir Čilės.

Kasmet tokių prekių importas didėja: palyginus su 2019 m. pernai tokių siuntų įvežta trečdaliu daugiau. Ženkliai didėja ir įvežami kiekiai (30 proc. daugiau grybų ir 40 proc. daugiau uogų). 2020 m. grybų įvežta daugiau nei 8 tūkst. tonų, o uogų per 17 tūkst. tonų. Kiek šių gėrybių bus importuota šiemet dar sunku pasakyti, nes sezonas tik prasidėjo ir jis tęsis iki lapkričio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS