Lietuvoje įšaldoma vis daugiau su Rusijos oligarchais susijusių įmonių ir asmenų turto | Diena.lt

LIETUVOJE ĮŠALDOMA VIS DAUGIAU SU RUSIJOS OLIGARCHAIS SUSIJUSIŲ ĮMONIŲ IR ASMENŲ TURTO

Lietuvoje įšaldoma vis daugiau įmonių ir asmenų, susijusių su Kremliui artimais Rusijos oligarchais, kuriems pritaikytos tarptautinės sankcijos dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, turto.

Kaip BNS pranešė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas, nuo vasario 24 dienos  sankcijų Lietuvoje jau sulaukė 11 įmonių ir penki fiziniai asmenys – Lietuvos bankuose įšaldyta 3,224 mln. eurų, 1,368 mln. JAV dolerių (1,248 mln. eurų) ir 645 tūkst. rublių (4,8 tūkst. eurų) jiems priklausančių lėšų.

„Atsakingos institucijos toliau intensyviai dirba bendradarbiaudamos su tarptautiniais partneriais, jog sankcijos Lietuvos teritorijoje būtų taikomos principingai ir visa apimtimi“, – BNS sakė M. Majauskas.

Jo teigimu, sankcijos apima ir tris į ES sankcijų sąrašus įtrauktus Rusijos oligarchus, susijusius su karine pramone, – koncerno „Rostec“ vadovą Sergejų Čemezovą, plieno ir kalnakasybos kompanijos „Severstal“ vadovą, „Lenta“ akcininką, kelionių organizatoriaus TUI dalininką Aleksejų Mordašovą ir trąšų ir akmens anglies magnatą Andrejų Melničenką.

M. Majauskas teigė neturintis informacijos, ar visi Lietuvoje sankcijų sulaikę fiziniai ir juridiniai asmenys susiję su šiais oligarchais. Jis neįvardijo konkrečių įmonių pavadinimų ir pavardžių, kam Lietuvoje pritaikytos sankcijos.

Sąsajos su Lietuva

Konkretūs S. Čemezovo ir A. Mordašovo ryšiai su Lietuvos įmonėmis nėra aiškūs.

Žiniasklaida yra skelbusi apie verslininko Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ bendradarbiavimą su S. Čemezovo „Rostec“ statant oro uostą Maskvoje.

„Rostec“ sudaro pagrindinis Rusijos ginklų gamintojas „Kalašnikov“, šalies sraigtasparnių gamintojai ir Jungtinė orlaivių korporacija. Visoms šioms bendrovėms dėl 2014 metų Krymo aneksijos buvo įvestos sankcijos. „Rostec“ turtą įšaldė Jungtinė Karalystė.

Lietuvos užsakomųjų skrydžių bendrovė „GetJet Airlines“ jau yra pranešusi nutraukianti bendradarbiavimą su „TUI Baltics“, kuri yra siejama su į sankcijų sąrašą įtrauktu A. Mordašovu.

A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“ priklauso 90 proc. Šveicarijoje registruotos „EuroChem Group“, kuri  yra Kėdainių fosforo trąšų gamintojos „Lifosa“ savininkė, akcijų. Pastarosios sąskaitos bankuose įšaldytos praėjusią savaitę. Įmonė teigia, kad nebegali vykdyti įsipareigojimų, todėl jai būtina valstybės pagalba.

„EuroChem Group“ kovo 10-ąją pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9-osios atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. Kaip konkrečiai tai padaryta, nepranešama.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas jau svarstė, kaip Lietuvoje taikomos tarptautinės sankcijos, ir pripažino, kad reikia sustiprinti sankcijų įgyvendinimo specialistų kompetencijas.

Atvirų duomenų platformos „Okredo“ duomenimis, Lietuvoje gali būti daugiau nei 1,6 tūkst. įmonių, kurios vienaip ar kitaip susijusios su Rusijos verslininkais.

Pasak Lietuvos banko, šiuo metu šalyje Rusijos valdomų bankų nėra, bet yra viena mokėjimo įstaiga, kurią kontroliuoja Rusijos piliečiai, jie taip pat yra kelių bendrovių dalininkai.

Gairės: Lietuva, Rusijos oligarchai, įmonės, įšaldomos įmonės, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS