Lietuvoje išvestos augalų veislės skinsis kelią Europoje | Diena.lt

LIETUVOJE IŠVESTOS AUGALŲ VEISLĖS SKINSIS KELIĄ EUROPOJE

  • 1

Praeitą savaitę Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija pasiūlė atnaujinti Nacionalinį augalų veislių sąrašą, į jį įrašant 91 naują įvairių augalų rūšių veislę. 9 iš šių veislių sukūrė Lietuvos selekcininkai. Visos šios veislės per Nacionalinį sąrašą pateks ir į bendruosius visos ES žemės ūkio augalų ar daržovių veislių katalogus, o tai reiškia, kad jas selekcininkai galės platinti visoje ES teritorijoje.

Lietuvoje savo sukurtas veisles registruoja ne tik Lietuvos, bet ir užsienio selekcininkai. Net 81 augalo veislė, kuri šiemet per Lietuvos nacionalinį sąrašą pasieks bendruosius ES katalogus, sukurtos būtent selekcininkų iš Vokietijos, Lenkijos, Švedijos ir kitų šalių.

„Šiemet registruojamos veislės pasižymi itin gausiu derliumi, gera jo kokybe ir kitomis vertingomis savybėmis. Džiaugiamės, kad atnaujintą sąrašą papildė daug Lietuvos selekcininkų sukurtų augalų veislių. Esame tikri, kad lietuvių kūriniai sudomins Europos augalų augintojus. Taip pat džiugu, kad daug užsienio selekcininkų nutarė registruoti savo sukurtas veisles būtent Lietuvoje“, – sako Sigita Juciuvienė, Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) Augalų veislių skyriaus vedėja. Tarp augalų, kurių naujos veislės  įtrauktos į Nacionalinį sąrašą – kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, kukurūzai, cukriniai runkeliai, rapsai ir kiti.

Nacionalinis augalų veislių sąrašas Lietuvoje atnaujinamas kasmet, paraiškas naujas savo sukurtas veisles įrašyti į sąrašą gali teikti visi Lietuvos ir kitų ES šalių augalų selekcininkai. Prieš įrašant naujas veisles į sąrašą, Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Augalų veislių skyrius organizuoja reikiamus jų tyrimus ir derliaus analizes. Gavusi tyrimų duomenų suvestines, dėl augalo veislės registravimo siūlymus Augalininkystės tarnybos direktoriui teikia Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija.

Įtraukus naujas augalų veisles į sąrašą, Lietuvos ir kitų šalių selekcininkams atsiveria galimybės prekiauti jų dauginamąja medžiaga visoje ES. Analogiški nacionaliniai sąrašai kasmet atnaujinami visose ES valstybėse narėse, o vėliau į juos įrašytos augalų veislės įtraukiamos į bendruosius ES žemės ūkio augalų ar daržovių rūšių veislių katalogus. Užregistruotų šiose kataloguose augalų veislių dauginamoji medžiaga gali būti tiekiama rinkai visoje ES teritorijoje.

Į ES katalogus įrašius 9 naujas Lietuvoje sukurtas veisles, iš viso juose bus 154 Lietuvos selekcininkų sukurtos veislės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cha

Kukurūzai - lietuviškas "nacionalinis" augalas? Eikit jau eikit... O griežčių ir pupų nebeliko Lietuvoj!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS