Lietuvos bankas apie augančias palūkanų normas: mūsų pagrindinis priešas – infliacija | Diena.lt

LIETUVOS BANKAS APIE AUGANČIAS PALŪKANŲ NORMAS: MŪSŲ PAGRINDINIS PRIEŠAS – INFLIACIJA

Palūkanų normos kitąmet toliau augs, kol Europos centrinis bankas (ECB) pasieks 2 proc. vidutinės infliacijos euro zonoje tikslą, sako Lietuvos banko vadovas.

„Neabejoju, kad kitų metų vasarį palūkanos toliau bus padidintos 0,5 proc. ir tai nebus paskutinis kilimas (...), nes mūsų pagrindinis priešas yra infliacija“, – pirmadienį sakė G. Šimkus.

Anot LB vadovo, ECB artimiausius kelerius metus griežtins pinigų politiką – ne tik kiekviename susitikime didins palūkanų normą, bet ir reikšmingai mažins turto pirkimo programos portfelį – vidutiniškai apie 15 mlrd. eurų kas mėnesį.

„Visi šitie sprendimai yra tam, kad metinė infliacija vidutiniu laikotarpiu euro zonoje grįžtų į tikslinį 2 proc. lygį“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

Visi šitie sprendimai yra tam, kad metinė infliacija vidutiniu laikotarpiu euro zonoje grįžtų į tikslinį 2 proc. lygį.

G. Šimkaus teigimu, neabejotinai palūkanų didinimas atsilieps namų ūkiams, o paskolas turintiems gyventojams teks peržiūrėti savo išlaidas.

„Jeigu išsipildytų nepalankus ekonomikos raidos scenarijus, kitąmet palūkanų normos namų ūkiams galėtų augti beveik ketvirtadaliu – 24,5 proc.“, – sakė LB vadovas.

„Noriu pabrėžti, kad istoriškai dabartinės palūkanų normos yra žemos, nes mūsų atspirties taškas buvo dešimtmetį buvusi neigiamų palūkanų teritorija“, – pridūrė jis.

ECB praėjusią savaitę 50 bazinių punktų padidino visas tris pagrindines palūkanų normas: pagrindinėms refinansavimo operacijoms, palūkanų normą naudojantis ribinio skolinimuisi ir indėliams, atitinkamai iki 2,5, 2,75 ir 2 procentų.

ECB vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) tuomet teigė, kad euro zona turėtų pasirengti tam, kad palūkanų normos bus dar didinamos po 0,5 punkto siekiant sumažinti infliaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lemon brothers likimas

Banko "Lemon Bros." scenarijus -fiaskas, jei ši finasine betvarkė nepasikeis. Infliacija valdoma keliant palūkanas, nors infliacija sukelia ne palūkanų vartotojai, nes vartojimas krenta/"žaliuoja", bet dėl valstybiu finansinės drausmės nesilaikymo: startuoliu bergždžias finansavimas, kovido teroras, žalio plano finansinis laidavimas, kas kainuoja milijardų lėšų, kurios niekada atsipirks. Visuomenėje tai pateikiama kaip žalias, tvarus planas, panašiai kaip raudoni bolševikai vogdami turta vadino tai kovą prieš kapitalistus.

Butu

priesas - nekurtumete jos dirbtinai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS