Lietuvos bankas: įmonės pajuto ekonomikos augimo lėtėjimą | Diena.lt

LIETUVOS BANKAS: ĮMONĖS PAJUTO EKONOMIKOS AUGIMO LĖTĖJIMĄ

Daugėja įmonių, prognozuojančių eksporto ir paklausos augimo lėtėjimą, rodo naujausia Lietuvos banko įmonių apklausa.

Daugiausia tai mažos ir vidutinės įmonės. Nepaisant to, reikšminga dalis apklaustų įmonių artimiausiu metu ketina ir toliau plėstis: trečdalis samdys naujų darbuotojų, pusė – didins atlyginimus.

„Darbo užmokesčio augimą įmonėse artimiausią pusmetį ir toliau labiausiai lems darbuotojų trūkumas, auganti paklausa ir sparti verslo plėtra. Dėl to kils ir kainos: darbo užmokesčio sąnaudoms didėjant ir paklausai neslūgstant, beveik pusė apklaustųjų ketina toliau didinti savo gaminamos produkcijos ar teikiamų paslaugų kainas“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas Petras Dubinskas.

Lietuvos banko apklausos duomenimis, beveik pusė mažų ir vidutinių įmonių savo veiklą šiuo metu finansuoja vien vidaus ištekliais, mat turi sukaupusios pakankamai nuosavų lėšų, o paskolos, pasak įmonių, – brangios. Daugiau kaip trečdalis mažų ir vidutinių įmonių jaučia alternatyvių finansavimo šaltinių poreikį, nes tradicinių kredito įstaigų siūlomos finansavimo sąlygos įmonėms griežtėja.

Beveik pusė apklaustų įmonių nurodė, kad skolinimo sąlygos verslui yra visiškai arba iš dalies apribotos. Ypač tą jaučia mažos ir paslaugas teikiančios įmonės. Tokią tendenciją, pasak Lietuvos banko, patvirtina ir per metus 5 procentais, iki 27 proc., išaugęs bendras atmestų paskolų paraiškų skaičius. Mažų įmonių segmente atmestų kredito paraiškų skaičius per metus išaugo trečdaliu.

Įmonės teigia, kad kredito įstaigos savo neigiamų sprendimų tiesiog nemotyvuoja. Kitais atvejais kaip dažniausia paraiškos atmetimo priežastis nurodoma prasta įmonės finansinė būklė ir rizikinga bendra ekonominė padėtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS