Lietuvos banko vadovas ir finansų ministrė: infliacija išsikvepia, bet dar išliks aukšta | Diena.lt

LIETUVOS BANKO VADOVAS IR FINANSŲ MINISTRĖ: INFLIACIJA IŠSIKVEPIA, BET DAR IŠLIKS AUKŠTA

Metinei infliacijai vis dar laikantis virš 20 proc. ribos, tačiau mažėjant antrą mėnesį iš eilės,  Lietuvos banko (LB) vadovas ir finansų ministrė teigia, jog infliacija išsikvepia, o kitąmet nesant nenumatytų aplinkybių ji  turėtų gerokai sumažėti.

„Infliacija slūgsta. Jos pikas jau buvo pasiektas, o įvairios institucijos kitąmet prognozuoja vidutinį metinį infliacijos lygį mažiau 10 procentų“, – spaudos konferencijoje antradienį komentavo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Statistikos departamento paskelbta išankstinė vidutinė metinė infliacija lapkritį siekė 18,1 procento.

Finansų ministrės teigimu, infliacijos mažėjimą lemia vartojimo susitraukimas ir energijos išteklių kainų stabilizavimasis.

„Tolesnė infliacijos raida priklausys nuo karo trukmės ir intensyvumo, taip pat nuo bandymų manipuliuoti rinka bei nuo Kinijos rinkos – dedamųjų, kurios gali paveikti bendrą infliacijos lygį, yra labai daug, tačiau centrinis scenarijus yra toks, kad infliacija kitais metais turėtų nuslūgti“, – sakė G. Skaistė.

Pasak LB vadovo Gedimino Šimkaus, nors infliacija šiek tiek sumažėjo jis vis dar gerokai per aukšta.

„Tokia didelė ji išliks su mumis dar kurį laiką ir turbūt nėra didelio skirtumo tarp 21 ar 19 proc. Tai tiesiog per aukšti skaičiai“, – žurnalistams sakė G. Šimkus.

Centrinio banko vadovas sutinka, kad kitąmet mėnesio infliacija mažės, nes jau buvo pasiektas žaliavų kainų pikas.

„Tie žaliavų kainų pikai – energijos, maisto kainų rinkose jau yra įvykę ir duok, Dieve, nebepasikartos“, – sakė G. Šimkus.

Metinei infliacijai mažėjant jau antrą mėnesį iš eilės ekonomistai prognozuoja, kad ji turėtų ir toliau mažėti, o sausį jau gali būti fiksuota mėnesio defliacija.

Statistikos departamentas antradienį paskelbė, kad išankstinė metinė infliacija lapkritį siekė  21,4 proc., vidutinė metinė – 18,1 proc., o mėnesio – 0,3 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tomas

Uhu, pienas Maksimoj kurio kaina apie 1,7 eur už litrą, vietoj 85 ct, yra pabrangęs dvidešimt procentų. Kaip p. Gebelsas aiškino - yra melas, nachališkas melas ir statistika

SUSIJUSIOS NAUJIENOS