Lietuvos darbdaviai reikalauja patirties užsienyje: ekspertas to nevadina diskriminacija | Diena.lt

LIETUVOS DARBDAVIAI REIKALAUJA PATIRTIES UŽSIENYJE: EKSPERTAS TO NEVADINA DISKRIMINACIJA

  • 6

Kandidatuojate į darbo poziciją, kur iš pirmo žvilgsnio reikalavimus atitinkate. Bet darbo pokalbyje išgirstate, kad čia reikalingas būtent užsienyje įgytas aukštojo mokslo diplomas ir patirtis iš svetur. Taip nutiko organizacijoje „Investuok Lietuvoje“ norėjusiam įsidarbinti gyventojui, praneša LNK.

Apie tai plačiau papasakojo „Alliance for Recruitment“ partneris Vytenis Šidlauskas.

– Jei turėtumėte du kandidatus: vienas baigęs mokslus tėvynėje, kitas – svetur. Kurį pasirinktumėte?

– Kalbinčiau abu.

– Nuo ko priklausytų galutinis sprendimas?

– Nuo to, kuris labiausiai atitinka įmonės poreikius.

– Nuskambėjo atvejis, kad organizacija „Investuok Lietuvoje“ teikia prioritetą tam žmogui, kuris moka užsienio kalbą, kuris turi patirties užsienyje. Ar jūs matote čia diskriminacijos pobūdžio veiksmus?

– Vienintelė problema, kurią matau, yra komunikacija. Nevadinčiau diskriminacija reikalavimo turėti patirties užsienyje. Tai normalūs reikalavimai. Ši organizacija dirba su užsienio kompanijomis ir reikia būti gerai pasiruošus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Darbo skelbime nurodyta vienokia informacija, ateiname į darbo pokalbį ir pamatome, kad darbdaviai tikisi iš mūsų daugiau. Ar gali taip būti?

– Gali, ypač, jei darbdavys mato, kad tuo metu kandidatų pasiūla yra geresnė, nei jis tikėjosi. Ir galima norėti daugiau. Būna, kad reikalavimai keičiasi. Tai normalūs rinkos dėsniai. Jei darbdavys kalbina kandidatus ir mato, kad už jo biudžetą ir reikalavimus galima gauti dar geresnį kandidatą, jis rinksis geresnį kandidatą.

Jei darbdavys gali siūlyti didesnę algą, jis gali ir reikalauti daugiau.

– Jei kandidatas nori didesnės algos iš darbdavio, tokiu atveju ir darbdavys gali reikalauti daugiau už didesnį atlygį?

– Žinoma. Vyksta derybos. Laimi abi pusės, kai susitaria. Jei darbdavys gali siūlyti didesnę algą, jis gali ir reikalauti daugiau.

– Nepastebite Lietuvoje kažkokio skepticizmo tam tikroms šalims? Mes labai vertiname būsimus kolegas iš už Atlanto, vertiname jų įgūdžius ir išsilavinimą.

– Anksčiau mums atrodė, kad visi iš užsienio yra geresni, stipresni. Dabar to mažiau. Mes žiūrime į kompetenciją, patirtį. Tie diplomai nėra vienodi, net toje pačioje Amerikoje ar Britanijoje. Jie irgi tarpusavyje skiriasi. Reikia paminėti, kad žmonės, pagyvenę užsienyje, turi daug privalumų. Jie moka prisitaikyti, yra tolerantiški, turi praplėstus horizontus. Gali gauti tų dalykų gyvendamas savo šalyje, bet tai vyksta lėčiau.

– Kokie būtų patarimai norintiems dirbti užsienyje?

– Nereikia nieko baimintis. Reikia tiesiog eiti dirbti, pasitikėti savimi, stengtis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

O ismaldos,

vietoje atlygio uz darba,ekspertas irgi nelaiko diskriminacija?

Patirtis

uzsienyje buna dvieju tipu : nepritapusiuju niekur arba tikrai pazangiu darbuotoju. Deja,pazangus cia grizti neturi del ko. Nei atlyginimai,nei poziuris i zmogu,kuris kuria pridetine verte - cia niekada neprilygs civilizuotiems krastams.

Anonimas

uzsienyje vien lepsiai kurie lietuvoje nepritapo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS