Lietuvos energetikos agentūra: šią savaitę elektros ir dujų kainos toliau augo | Diena.lt

LIETUVOS ENERGETIKOS AGENTŪRA: ŠIĄ SAVAITĘ ELEKTROS IR DUJŲ KAINOS TOLIAU AUGO

  • 9

Elektros ir dujų kainos Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, pastarąją savaitę augo: elektros kaina išaugo beveik 23 proc., dujų – 25 proc. Degalų kainos Lietuvoje mažėja jau penktą savaitę iš eilės (benzinas atpigo 0,20 Eur/l, dyzelinas – 0,14 Eur/l.), pastebi Lietuvos energetikos agentūros (LEA) specialistai apžvalgoje.

Vidutinė liepos 22–28 dienos elektros kaina siekė 330 Eur/MWh ir buvo 22,7 proc. didesnė nei praėjusią savaitę (liepos 15–21 d.), kai ji buvo 269 Eur/MWh. Praėjusiais metais šiuo laikotarpiu elektros kaina siekė 83 Eur/MWh (297 proc. mažiau nei šiemet). Elektros kainos visą savaitę Lietuvoje bei Latvijoje buvo vienos aukščiausių Baltijos jūros regione. Liepos 27–28 d. išskirtiniu kainos šuoliu pasižymėjo Vokietija, kurioje elektros kainos buvo vidutiniškai 113 Eur/MWh aukštesnės nei Lietuvoje ir Latvijoje, rašoma LEA savaitės energetikos duomenų apžvalgoje.

Minėtu laikotarpiu bendra elektros gamyba Lietuvoje mažėjo 1,62 proc., lyginant su praėjusia savaite (15–21 d.). Importas patenkino 63 proc. Lietuvos poreikio. Nors pastarąją savaitę elektros gamyba iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) augo 8 proc., tačiau ji neatsvėrė sumažėjusios gamybos Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (KHAE) ir šiluminėse elektrinėse. Lietuvos Elektrėnų kompleksas veikė vieną dieną – liepos 22-ąją.

Praėjusią savaitę atvėsus orams, „Nord Balt“ jungtis beveik visą laiką buvo išnaudojama maksimaliu pajėgumu (700 MW). Tai lėmė, kad 72 proc. visos importuotos elektros (116 GWh) atkeliavo iš Švedijos. Elektros importas per Latvijos jungtį išliko panašus (apie 45 GWh), o per „LitPol Link“ jungtį visomis dienomis buvo daugiau eksportuota nei importuota (balansas -15 GWh). Prekyba su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi nevyko.

Dujų kainų išaugimą (nuo 155 Eur/MWh iki 205 Eur/MWh) minėtu laikotarpiu lėmė nežinomybė dėl šios žaliavos tiekimo užtikrinimo „Nord Stream-1“ dujotiekiu. Nors po remonto darbų dujų tiekimas NS-1 dujotiekiu buvo atnaujintas, tačiau mažesniu pajėgumu (40 proc. arba 0,7 TWh). Nuo liepos 26 dienos dujų srautas į Europą toliau mažėjo ir liepos 28 dieną siekė 21 proc. arba 0,37 TWh.

Pastarąją savaitę Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalas veikė beveik maksimaliu pajėgumu (114 GWh/d iš 122 GWh/d). „Achemai“ toliau veikiant vienu bloku, dujų suvartojimas Lietuvoje išliko nedidelis ir siekė apie 30 GWh/d. Likęs dujų srautas iš terminalo keliavo į Latviją (apie 66 GWh/d) ir Lenkiją (apie 18 GWh/d.). Dujų srautas, ateinantis iš Rusijos per Baltarusiją, tranzitu buvo siunčiamas į Kaliningradą.

Liepos 28 dienos duomenimis, ES dujų saugyklų užpildymas siekė 68 proc., teigiama LEA apžvalgoje. Jos toliau pildomos pagal Europos Komisijos nustatytą grafiką, kuris numato, kad visos dujų saugyklos iki šių metų spalio 31 dienos turi būti užpildytos 80 proc. Šiuo metu Inčiukalnio dujų saugyklos (Latvija) užpildymas siekia 11,41 TWh arba 52,35 proc. nuo maksimalaus užpildymo.

Lietuvoje vidutinės degalų kainos jau penktą savaitę iš eilės mažėja (nuo birželio 20 d. iki liepos 25 d.), per šį laikotarpį benzinas atpigo 0,20 Eur/l, dyzelinas – 0,14 Eur/l. Vidutinė benzino kaina ir toliau yra didesnė už dyzelino kainą, tačiau šis skirtumas yra nedidelis – liepos 25 d. šis skirtumas sudarė 0,006 Eur/l. Toks nedidelis skirtumas (0,01–0,02 Eur/l) buvo visą liepos mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Greičiau rinkimai ateitu.....

Prie konservatorių tik brangsta.......kitaip nesugeba gyventi.....

PIPO klaipeda

Way standing the most off the wind Mills still and not work?

Q

Doras runkėlis turėtu prisiminti kad prodiedukas be elektros gyveno ir nepasiuto
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS