Lietuvos gyventojų santaupos pensijoms siekia daugiau kaip 3 mlrd. eurų | Diena.lt

LIETUVOS GYVENTOJŲ SANTAUPOS PENSIJOMS SIEKIA DAUGIAU KAIP 3 MLRD. EURŲ

Lietuvos gyventojų pensijų santaupos II pakopos fonduose 2018 metų pabaigoje sudarė 3,118 mlrd. eurų, ilgalaikė pensijų fondų grąža nuo veiklos pradžios kasmet sudaro apie 4,2 proc., rodo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) duomenys.

„Per visą 15 metų pensijų fondų veiklos istoriją 2018-ieji tėra trečiasis kartas po 2008 ir 2011 metų, kai fondų investicinis prieaugis nepadidėjo, tuo tarpu vidutinė istorinė viso laikotarpio sistemos grąža po visų atskaitymų sudaro apie 4,2 proc. Taigi, net ir didžiosios 2008 metų ekonominės krizės poveikis per ilgąjį laikotarpį buvo panaikintas“, - teigia LIPFA prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Pasak jo, tokiuose ilgalaikio finansavimo instrumentuose kaip visą darbingą laikotarpį trunkantis kaupimas nuosavai pensijai, reikšmingas yra bendras galutinis rezultatas. Per tiek laiko kiekvienas žmogus, kaupia jis pensijai ar ne, neišvengiamai išgyvena ne vieną ekonominį ciklą, todėl 2018 metų rezultatą LIPFA nariai vertina santūriai teigiamai.

Konservatyvios investavimo pakraipos pensijų fondų rezultatas pernai buvo -0,4 proc., investuojančių į akcijas sudaro -6,3 proc.

„Praėję metai rinkoms netapo lengvo pasivaikščiojimo metais. Pasaulio akcijų kainų dinamiką atspindintis Pasaulio akcijų indeksas per praėjusius metus smuko 5,6 proc. - tai tik parodo, jog Lietuvos pensijų fondai judėjo labai panašiai ir atspindėjo nervingas akcijų rinkų reakcijas“, - sako Š. Ruzgys.

Jo teigimu, beveik dešimtmetį kilusių rinkų augimas natūraliai prislopo, prie to prisidėjo ir tam tikras neapibrėžtumas supervalstybių santykiuose: aštresnė JAV užsienio politika prekybos srityje su Kinija, Europos laukiantis išbandymas „Brexitu“ bei kraštutinių pažiūrų politikų atėjimas į valdžią skirtingose šalyse, taip pat - palūkanų kėlimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kęstas

Ką gali padaryti politikai? Kodėl nenori? "Tačiau nieko nekalbama apie elementarius dalykus, kuriuos turėtų atlikti tie patys politikai – pagaliau sutvarkyti biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus, kad žmonės, atokesnėse savivaldybėse, kur biudžetinės įstaigos pagrindinis darbdavys, pagaliau galėtų tiesiog gyventi iš savo algos.Paskui biudžetinį sektorių pajudės ir privatus, nes, kol aplinkui vieni varguoliai, mokėti didesnių algų tiesiog nėra prasmės. Pigių darbuotojų, kurie negali išvažiuoti, nes juos laiko socialiniai ryšiai – sutuoktiniai, seni tėvai, maži vaikai, paskolos – dar pakanka. Kurti ilgalaikes regionų plėtros perspektyvas visgi ne verslo, o valdžios pareiga."

Kęstas

Pavyzdžiui, sumažinus išlaidas taip vadinamai gynybai (o realiai otkatams už auksinius šaukštus), galima didinti algas valstybiniame sektoriuje. Kas trukdo? Tie, kas sėdi opozicijoje, pradės rėkti, kad rusai dar smarkiau puola. Kaimo moteriškės, kurios vienintelės balsuoja, puls į paniką ir išrinks į valdžią opoziciją, kuri dėl visa ko padidins išlaidas taip vadinamai gynybai. Mus valdo rėksniai (čia tu, broileri) ir panikuojančios moteriškės. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

trokstam amerikoniskos demokratijos. Noriu pavogti milijona

Vot kaip gerai. Jau laikas BANKROTINTI tas pensiju santaupas. Kaip gerai padare Amerikos bankininkai kai subankrotino visus pensiju fondus. Milijardai isgaravo per pora minuciu. Mokinkites lietuviski muzikai kaip reikia demokratiskai gyventi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS