Lietuvos ir Suomijos premjerai aptarė „Rail Baltica“ projektą, „Brexit“ scenarijus | Diena.lt

LIETUVOS IR SUOMIJOS PREMJERAI APTARĖ „RAIL BALTICA“ PROJEKTĄ, „BREXIT“ SCENARIJUS

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis su Suomijos kolega Juha Sipila (Juha Sipile) trečiadienį aptarė „Rail Baltica“ projektą, „Brexit'o“ scenarijus.

Su Vilniuje viešinčiu Suomijos premjeru susitikęs S. Skvernelis pasveikino šalies sprendimą prisijungti prie „Rail Baltica“ projekto. 

„Anot Lietuvos premjero, įgyvendinus šį prioritetinį projektą bus skatinama regiono ekonominė ir socialinė integracija, atveriamos galimybės plėtoti Arkties sujungimą su Baltijos šalimis geležinkelio linija per Suomiją“, – teigiama Vyriausybės pranešime.

Suomijai oficialiai prisijungus prie projekto, jį koordinuojančios įmonės „RB Rail“ generaliniu direktoriumi ir valdybos pirmininku prieš mėnesį paskirtas suomis Timo'as Riihimakis (Timas Rihimakis).

Vyriausybių vadovai taip pat kalbėjosi apie artėjantį Suomijos pirmininkavimą ES Tarybai, dvišalius santykius, regioninį bendradarbiavimą, ES finansinę perspektyvą, kitus aktualius klausimus.

Susitikime S. Skvernelis akcentavo, kad Lietuva yra pasirengusi remti Suomiją per artėjantį pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, tęsti regioninį bendradarbiavimą, ypač transporto ir energetinio saugumo srityse. 

Pasak pranešimo, premjerai aptarė ir galimus „Brexit'o“ scenarijus. Vyriausybė pabrėžia, kad Lietuvos šiame procese siekia užtikrinti mūsų piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, teises, nediskriminavimą, vienodą traktavimą su kitų ES valstybių narių piliečiais.

S. Skvernelis taip pat, jog Lietuvos prioritetas ES daugiamečiame biudžete – būsimas Sanglaudos ir Bendrosios žemės ūkio politikos finansavimas.

Lietuva taip pat kelia ES išorinės sienos apsaugos finansavimo klausimą – tai turėtų būti dar vienas iš svarbių ES finansavimo prioritetų.

Anot S. Skvernelio, Lietuvos netenkina pasiūlymai dėl ryškaus Sanglaudos fondo biudžeto mažinimo, tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams vis dar yra gerokai nutolusios nuo ES vidurkio.

Premjeras su J. Sipila aptarė ir ES gynybos pajėgumų stiprinimo klausimą. Lietuva laikosi pozicijos, kad pagrindinis saugumo garantas Europoje yra NATO.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS