Lietuvos turėtas skolinimosi reitingas – patvirtintas | Diena.lt

LIETUVOS TURĖTAS SKOLINIMOSI REITINGAS – PATVIRTINTAS

  • 0

Tarptautinė kreditų reitingų agentūra „DBRS Morningstar“ patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą, skelbia Finansų ministerija.

Anot pranešimo, „DBRS Morningstar" agentūros ekspertų vertinimą lėmė stabili šalies makroekonomikos būklė ir fiskalinė aplinka, santykinai maža valstybės skola lyginant su BVP. Lietuvos sprendimą nutraukti naftos ir dujų importą iš Rusijos agentūra vertina kaip svarbų žingsnį stiprinant šalies energetinį saugumą. Tuo tarpu stabilios perspektyvos patvirtinimas atspindi „DBRS Morningstar" įsitikinimą, kad pagerėjęs Lietuvos ekonomikos atsparumas atsveria Rusijos invazijos į Ukrainą keliamus iššūkius.

Paskutinį kartą „DBRS Morningstar“ Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą peržiūrėjo pernai lapkritį – pakėlė iš A į A (aukštą) su stabilia reitingo perspektyva.

Kita tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Moody's Investment Service“ balandį patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A2 ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. „Fitch Ratings“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą „A“ (stabili perspektyva), „S&P Global Ratings“ – „A+“ (stabili perspektyva).

Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

Kredito reitingams išreikšti kreditų reitingų agentūros vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS