Lietuvos verslas Ukrainoje plečiasi, sako komercijos atašė | Diena.lt

LIETUVOS VERSLAS UKRAINOJE PLEČIASI, SAKO KOMERCIJOS ATAŠĖ

Lietuvos verslas Ukrainoje plečiasi, sako Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje. Rimantas Šegžda BNS pranešė, kad Lietuvos pilietybę turintis rusų kilmės verslininkas Dmitrijus Buriakas balandžio viduryje Kijeve atidarys didelį prekybos ir pramogų centrą „Atmosfera“, kuriame veiks pirmoji šalyje sporto ir laisvalaikio drabužių parduotuvė „Audimas“.

Pasak R.Šegždos, Ukrainos parduotuvėse daug Alytaus šaldytuvų gamintojos „Snaigė“, žuvų perdirbimo, duonos gamintojos „Vičiūnų“ produkcijos. Tačiau nežinomybė slegia Lietuvos kapitalo įmonę „BT Invest“, kuri Kryme turi mažmeninių parduotuvių tinklą „Novus“.

„Važiuoja ir mūsų pieno, ir mėsos produktai, baldai. Dabar ir „Audimo“ parduotuvė bus atidaryta. Galima dirbti Kijeve, realus, normalus gyvenimas, nėra jokių trukdymų“, - BNS sakė R.Šegžda.

Daugiau kaip 70 tūkst. kvadratinių metrų ploto centras „Atmosfera“ bus atidarytas balandžio 12 dieną Kijeve, šalia kito centro „Domosfera“.

„Bus didžiulis prekybos centras, didesnis kaip „Akropolis - su prekybos centrais, ledo ir sporto arenomis. Jame „Audimas“ pasiruošęs atsidaryti. Šiame centre galėtų ir daugiau Lietuvos įmonių veikti, nes jie siūlo geras, palankias sąlygas. Pirmais metais bus nebrangi nuoma“, - sakė R.Šegžda.

„Audimo“ rinkodaros vadovė Kristina Sypčenko BNS sakė, jog tai pirmoji „Audimo“ parduotuvė Ukrainoje, ji veiks pagal franšizę.

„Daugiau parduotuvių Ukrainoje atidaryti šiais metais neplanuojame. Šios parduotuvės perspektyvas parodys gyvenimas - jeigu seksis gerai, ji dirbs, jei ne - bus uždaryta“, - BNS sakė K.Sypčenko. Jos teigimu, „Audimo“ parduotuvės atidarymas „Atmosferoje“ atitinka bendrovės strategiją dirbti su prekybos centrais.

Pasak R.Šegždos, daugiausiai nežinomybės kyla dėl mažmeninės prekybos tinklo „Novus“ - Kryme, Sevastopolyje veikia 7 parduotuvės - dėl jo padėties konsultuojamasi su mokesčių inspekcija bei laukiama Ukrainos valdžios politinio sprendimo.

„Jeigu Ukraina pripažintų, kad Krymas yra okupuota teritorija, reiškia, kad veikla neleistina ir persiregistruoti pagal Rusijos įstatymus tada bus negalima. Todėl yra delsiama pripažinti okupaciją, tai yra labai sudėtingas klausimas. Jeigu įmonė registruotųsi pagal Rusijos įstatymus, vadinasi, pripažino Krymo okupaciją, tuomet ten reikėtų išvis veiklą nutraukti“, - BNS sakė R.Šegžda.

„Novus“ prašo išaiškinimo dėl prekybai Kryme naudotinos valiutos bei mokesčių, nes Krymo valdžia reikalauja naudoti rublius ir mokesčius mokėti jai.

„Krymo valdžia nepripažinta Ukrainos, nepripažinta viso civilizuoto pasaulio. Visumoje Ukraina turėtų priimti įstatymą, pripažinti, kad tai yra okupuota teritorija ir kad Kijevo kompanijoms ten draudžiama kai kuri veikla. Tokio įstatymo nėra. Antradienį buvome Mokesčių tarnyboje, teiravomės, kaip išspręsti šį klausimą - jie paprašė išdėstyti raštu. Bet kol kas niekas nežino, kaip elgtis“, - BNS sakė R.Šegžda.

Ukrainos žiniasklaida rašo, kad ukrainiečiai raginami boikotuoti rusiškas prekes parduotuvėse, o verslininkai - jų netiekti. Publikacijose minimos ir „Novus“ parduotuvės, kurios raginamos dalyvauti boikote. Kijeve veikia apie 20 „Novus“ parduotuvių.

Su „Novus“ savininkės įmonės „BT Invest“ vadovu Aivaru Karaliumi BNS susisiekti nepavyko.

„Verslo žinios“ rašė, kad verslininko Raimondo Tumėno kontroliuojama investicijų bendrovė „BT invest“ dėl įvykių Ukrainoje pristabdė planuotas investicijas. A.Karalius sakė, kad buvo numatytos investicijos į parduotuvių rekonstrukciją, tačiau kol kas šie darbai pristabdyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS