Lietuvos žydų bendruomenė sveikina ritualinio skerdimo įteisinimą | Diena.lt

LIETUVOS ŽYDŲ BENDRUOMENĖ SVEIKINA RITUALINIO SKERDIMO ĮTEISINIMĄ

  • 6

Lietuvos žydų bendruomenė antradienį pasveikino Seimo sprendimą įteisinti ritualinį gyvulių skerdimą pagal judėjų ir musulmonų papročius.

„Ne tik nuo Lietuvos žydų bendruomenės, bet, manau, ir nuo Europos žydų bendruomenių, galiu tik pasveikinti tokį žingsnį ir padėkoti“, - BNS sakė bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Pasak jos, Seimo sprendimas leisti gyvūnų skerdimą jų neapsvaiginus svarbus tiek Lietuvos žydams, tiek į šalį atvykstantiems svečiams, tiek Lietuvos ekonomikai.

Bendruomenės pirmininkė sakė mananti, kad pagal tradicijas paskerdus gyvulius, rinkos mėsai gali atsiverti ne tik Izraelyje, bet ir Europos šalyse.

„Esu ne tik žydų bendruomenės atstovė, bet ir Lietuvos pilietė, ir džiaugiuosi, kad Lietuvos ūkininkai galės rasti naujas rinkas. Lietuvos ekonomikai tai labai geras ir protingas žingsnis“, - sakė bendruomenės vadovė.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 3 tūkst. žydų, tačiau judėjų tikėjimą išpažino tik maždaug trečdalis iš jų.

„Aš manau, kad žydų gyvenimas, taip pat ir religinis gyvenimas, atgyja Lietuvoje. Todėl Lietuvos žydams šio įstatymo priėmimas yra be galo svarbus“, - kalbėjo F.Kukliansky.

Ritualinis maistui naudojamų gyvulių skerdimas, kuris yra įprastas žydų ir musulmonų bendruomenėse, nuo 2013 metų buvo uždraustas kaimyninėje Lenkijoje.

Šios šalies Konstitucinis Teismas nutarė, jog tokia praktika nesuderinama su gyvūnų teisių įstatymu. Lenkijos draudimą sukritikavo Izraelis ir kai kurie vietos verslininkai.

Dabar įstatymas įtvirtina, kad „skersti ūkinius gyvūnus religinių apeigų tikslu galima tik prieš tai juos apsvaiginus teisės aktų nustatytais metodais ir laikantis skerdžiamų gyvūnų apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

AHA

Man atvirai pasakius tiesiog baisu buvo išgirsti Fainos Kukliansky komentarą - citata "Dūris peiliu - tiek žmogui, tiek gyvūnui yra HUMANIŠKIAUSIAS būdas mirti" - gal man galėtų kas paaiškinti? gal aš kažko nesupratau? Kaip tokia moteris gali sau leisti taip pasisakyti..

nusikalstami papročiai

Ar yra tokia vieta Šv.Raštuose,kur Dievas moko kankinti gyvulius?!Šis mėsos ruošimo būdas yra kankinimas.Nei vienas gyvas sutvėrimas nenusipelnė būti šitaip skerdžiamas ir mirti baisioje agonijoje.Todėl didžiausia pagarba būtų žydams bei musulmonams,kurie atsisakytų tokios tradicijos ir puoselėtų žmogiškumą,kuris yra mūsų visų,gyvenančių po saule,pagrindas.

koks čia aukojimas

jei ,,ėdama"kas dien mėsa???Aukojimas būtų tada,jei valgytume mėsą tik išimtiniu atveju,t.y pavasarį per Velykas,per Kalėdas.Logiškai taip senovėj ir būdavo.Juk vasarą ir rudenį gamtoj pilna įvairaus augalinio maisto,na o pavasarį maisto ištekliai yra riboti,tai ir aukojamas gyvulys.Jis iš tikrųjų turėtų būt,,nudobiamas ar nušaunamas taip,kad kuo mažiau suteiktume skausmo jam.O kitu atveju žmogus tampa plėšrūnu,kas dien ėdančiu kito gyvio kūną...Fu,kaip žema...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS