Liko daugiau nei mėnuo apsispręsti dėl pensijos kaupimo | Diena.lt

LIKO DAUGIAU NEI MĖNUO APSISPRĘSTI DĖL PENSIJOS KAUPIMO

  • 3

Liko geras mėnuo apsispręsti, kaip toliau kaupsime pensijai. Prieš antrosios pakopos fondus nusiteikę politikai aiškina, kad ten investuojantys žmonės žaidžia su likimu, esą orią pensiją gali garantuoti tik valstybė. Žmonės, panašu, tuo netiki. Absoliuti dauguma senatvei vis dar kaupia, kaip ir kaupę.

Dovydas yra vienas iš tų, kurie dar neturi sprendimo, kaip kaupti pensijai. Tą jis nusprendė padaryti pasitaręs su asmeniniu finansų konsultantu.

Laikas tiksi. Dovydui, kaip ir kitiems dar neapsisprendusiems dėl pensijos kaupimo, tą reikia padaryti iki birželio pabaigos. 

Dovydas į papildomą pensijos kaupimo sistemą valstybės buvo įtrauktas automatiškai, tačiau nežino, ar toks scenarijus jam tinka. Jie galimi du. Ir tai tik pusiaukelė.

Jeigu Dovydas iki pensijos sukaups 3 tūkst. eurų ar mažiau, jam bus išmokėta vienkartinė išmoka. Į šiuos pinigus pretenduos ir paveldėtojai, tačiau, jei jo sukaupta suma sieks iki 10 tūkst. eurų, ji bus išmokama periodiškai kol pasibaigs. Šie pinigai taip pat paveldimi. Tuo metu, jei sukaupta bus daugiau nei 10 tūkst., Dovydui išmokos bus mokamos iki pat mirties, o neišmokėti pinigai nebūtinai galės būti paveldimi. 

Anot "Sodros" atstovo, kol kas dauguma pasirinko senąjį kaupimo būdą. 

Nuo sausio, kai pensijos kaupimo taisyklės buvo pakeistos, antroje pakopoje atsirado 15 tūkst. naujokų. Priešingai pasielgusiųjų skaičiuojama daugiau nei 20 tūkst. 

Politikai mano, kad pensijos kaupimas antros pakopos fonduose yra panašus į žaidimą su ugnimi. Esą nemokant įmokų "Sodrai" vėliau tikėtis orios pensijos yra naivu. 

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas aiškina, kad taisyti arba tobulinti pensijų sistemą buvo būtina. Esą iki šiol galiojusi tvarka supriešino jaunimą ir vyresnio amžiaus žmones, o realią naudą skaičiavo tik pensijų fondus valdantys verslai. 

Skaičiuojama, kad per pastaruosius 5 metus valstybinio socialinio draudimo įstatymą Seimas svarstė keisti net 65 kartus.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

minde

nueik i sodra ir paklausk o kaupimas pora metu ir vel pasikeis kas cia nori art iki 70m iuz skaytikus atrkit as dejau skersa/

Kaunietis

Pensijos kaupino būdas privalo būti vienas ir visiem vienodas,valstybinis,kas turi pinigų daugiau,manau žino kaip juos kaupti.

...

BŪTENT: "Politikai mano, kad pensijos kaupimas antros pakopos fonduose yra panašus į žaidimą su ugnimi. Esą nemokant įmokų "Sodrai" vėliau tikėtis orios pensijos yra naivu" - nes JAU dabar atvirai sakoma kad tos išmokos nebus fiksuotos, jos AUTOMATIŠKAI mažės jei krizė palies akcijų biržas... kai tuo tarpu sodrinė pensija neturi teisės mažėt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS