Likusių įšaldytų RRF pinigų tikimasi pirmąjį pusmetį, antro paketo – po Seimo sprendimų | Diena.lt

LIKUSIŲ ĮŠALDYTŲ RRF PINIGŲ TIKIMASI PIRMĄJĮ PUSMETĮ, ANTRO PAKETO – PO SEIMO SPRENDIMŲ

Europos Komisijai (EK) gruodį „atšildžius“ Lietuvai beveik 9 mln. eurų iš „įšaldytų“ 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) paramos lėšų, EK atsakymo dėl likusios maždaug 17 mln. eurų dalies tikimasi pirmoje šių metų pusėje, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Šiuo metu esame pateikę Europos Komisijai savo poziciją ir informaciją apie pasiektus rodiklius ir pažangą, vykdant reformas. Europos Komisija šiuo metu vertina mūsų pateiktą informaciją. Tikimės, kad, matyt, pirmoje metų pusėje gausime iš jų atsakymą, tačiau šiandien pasakyti, kokia konkrečiai tai bus data, negaliu, tai nuo jų darbotvarkės priklauso. Visgi turbūt ne anksčiau nei Velykos“, – žurnalistams pirmadienį sakė G. Skaistė.

„Aš galiu būti krištolinio rutulio turėtoja, galiu ir nebūti. Matyt, priklauso nuo jų (EK – BNS) darbotvarkės. Manau, kad jie patys suinteresuoti tą vertinimą pateikti vienaip ar kitaip. Tai negaliu pasakyt šiandien, kada jie tą padarys. Mes iš savo pusės atsakymą esam parašę“, – pridūrė ministrė.

Daugiau nei 17 mln. eurų RRF subsidija liko įšaldyta dėl nepasiektų rodiklių, susijusių su mokesčių lengvatomis. Pasak G. Skaistės, ministerija pernai EK pateikė informaciją apie tai, kiek Seimui pasiūlytos naikinti mokesčių lengvatos galėtų duoti papildomų pajamų į biudžetą.

„Ta informacija buvo pateikta, galbūt padetalizuota šiek tiek labiau atskiriant tarp skirtingų rodiklių, nes su mokestiniu paketu yra susiję keli rodikliai. Tiesiog buvo priskirti atskiri sprendiniai konkrečioms reformos dalims. Man atrodo, informacija buvo pateikta ganėtinai aiški“, – aiškino finansų ministrė.

Paklausta, kada Vyriausybė kreipsis į EK dėl antros subsidijos, ministrė teigė, jog tai bus daroma Seimui priėmus sprendimus dėl jau pateikto dalies mokesčių reformos paketo.

„Tuomet, kada tie rodikliai bus pasiekti. Viskas yra Seimo rankose, kadangi antrame mokėjimo prašyme yra mokestiniai rodikliai. Tuomet, kada Seimas priims sprendimus dėl mokestinio paketo dalių, kurios yra pateiktos parlamentui, tuomet galėsime pateikti informaciją ir Europos Komisijai“, – sakė G. Skaistė.

Finansų ministerija anksčiau skelbė, jog antruoju prašymu tikimasi gauti apie 230 mln. eurų RRF lėšų. Tačiau jos atstovas Paulius Baniūnas gruodį teigė, jog nepasiekus trijų rodiklių iš 19-kos Lietuva negali pateikti antrojo prašymo.

EK pernai gegužę išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų, pinigai išmokėti už pirmuosius apie 30 rodiklių. Tuo metu 26 mln. eurų parama tada buvo laikinai sulaikyta už neįvykdytus du rodiklius, tačiau gruodį EK Lietuvai leido panaudoti beveik 9 mln. eurų iš šios sumos.

RRF plane iš viso yra 191 rodiklis, jų pažanga stebima kartu su Komisijos ekspertais.

EK pernai spalį patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gerai

isaldyti buna tik Vistvaldo krabai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS