LNTPA prezidentas: studentai šiemet būsto pradėjo ieškoti anksčiau | Diena.lt

LNTPA PREZIDENTAS: STUDENTAI ŠIEMET BŪSTO PRADĖJO IEŠKOTI ANKSČIAU

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius teigia, kad šiemet studentai ne tik kiek anksčiau pradėjo ieškoti būsto naujiems mokslo metams, bet ir labiau siekė derėtis dėl nuomos kainos. Visgi jis priduria, kad nuomojamų būstų pasiūlos bei kainos tai itin nepaveikė.

„Šiemet turbūt gal dvi tokios tendencijos, tai pirmiausia, kad studentai turbūt truputį anksčiau pradėjo ieškotis būsto nuomai didmiesčiuose, (...) galbūt buvo didesnis noras derėtis dėl kainų. Nors, aišku, patys nuomotojai suprato, kad spaudimas deryboms bus, nors ir norinčiųjų nuomotis bus daugiau.

Visgi nuomos kainos gal labai nesikoregavo tiems objektams, į kuriuos būtent studentai orientuojasi. Vis tiek tai yra truputį pigesni būstai, nebūtinai centrinėje miesto dalyje, galbūt arčiau tų universitetinių miestelių“, – Eltai teigė M. Statulevičius.

Pasak jo, tai, kad studijas Lietuvoje dėl užklupusios koronaviruso pandemijos galbūt pasirinko daugiau Lietuvos studentų, nuomojamų būstų pasiūlos itin nepaveikė.

„Kažkokio ypatingo trūkumo nėra, nes nėra tokio didžiulio studentų augimo. Pavyzdžiui, negali atvykti dalis užsienio studentų, kurie turbūt kitomis aplinkybėmis būtų atvykę. Tai NT rinka daugiau mažiau susibalansavo, nes neatvykusius užsieniečius pakeitė vietiniai studentai“, – kalbėjo jis.

Ekspertas taip pat pastebi, kad dėl koronaviruso pandemijos trumpalaikės nuomos rinkai persiorientavus į ilgalaikę nuomą buvo sukurtas poreikis peržiūrėti ilgam laikui nuomojamų būstų kainas.

„Labiau galbūt buvo paveikta trumpalaikės nuomos rinka, kuri orientavosi į didesnę grąžą. Žmonėms, kurie buvo nusipirkę (butus – ELTA) kaip investiciją į turtą ir nuomojo juos atvykstantiems svečiams, turistams, trumpam laikotarpiui, teko persiorientuoti, ir jie persiorientavo į ilgalaikę nuomą. Tai iš dalies pakoregavo ir nuomos kainą“, – kalbėjo jis.

Visgi M. Statulevičius priduria, kad apskritai didesnių pokyčių NT rinkoje nematyti.

„Stebint NT rinkos sandorius, pardavimus didžiuosiuose miestuose, kažkokio labai esminio pokyčio nėra ir NT rinka nėra sustojusi. Tėra kelių procentų korekcija, kas turbūt yra natūralu. Turbūt žmonių lūkesčiai, noras atidėti sprendimą dėl būsto įsigijimo, įsivertinti savo finansines galimybės, pasitarti su banku – tai yra išlikę. Bet matome liepos-rugpjūčio mėnesiais pirkėjai labai aktyviai sugrįžo į NT įsigijimą“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

NEMELUOKITE !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS