LVAT: Aplinkos departamento vadovo konkursas, kuriame dalyvavo A. Spruogis, nebaigtas | Diena.lt

LVAT: APLINKOS DEPARTAMENTO VADOVO KONKURSAS, KURIAME DALYVAVO A. SPRUOGIS, NEBAIGTAS

Aplinkos apsaugos departamento vadovo konkursas, kuriame dalyvavo buvęs aplinkos ir energetikos viceministras Aleksandras Spruogis, nebuvo tinkamai baigtas – Aplinkos ministerija turės pagrįsti, kodėl konkursas 2021 metais buvo paskelbtas neįvykusiu, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) sausio 11 dieną patvirtino pirmos instancijos teismo sprendimą, kad konkursas liko neužbaigtas.

LVAT paliko galioti 2021 metais priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą, kuriuo atmestas A. Spruogio prašymas paskirti jį departamento vadovu, nes jis nelaimėjo konkurso, tačiau kartu panaikintas Valstybės tarnybos departamento (VTD) sprendimas laikyti konkursą neįvykusiu – teismas įpareigojo ministeriją priimti motyvuotą sprendimą dėl tolesnės konkurso eigos.

A. Spruogis 2021 metais VAAT prašė panaikinti Aplinkos ministerijos ir VTD sprendimą konkursą laikyti neįvykusiu ir prašė įpareigoti institucijas paskirti jį vadovu.

A. Spruogis teigė, jog 2021 metais dalyvavo konkurse, buvo vienas iš dviejų atrinktų pretendentų, vėliau buvo pakviestas į pokalbį su aplinkos ministru, tačiau kitam pretendentui atsiėmus savo kandidatūrą konkursas buvo paskelbtas neįvykusiu ir nuspręsta skelbti naują.

A. Spruogio teigimu, konkursas negalėjo būti laikomas neįvykusiu, nes nei jis, nei kitas pretendentas neatsisakė būti siūlomi į pareigas ir dalyvauti pokalbyje su ministru.

Be to, A. Spruogis prašė priteisti jam atlygį už laiką nuo 2021 metų rugpjūčio, kai jis esą turėjo būti paskirtas vadovauti įstaigai.

Ministerija teismui nurodė, kad vienam iš pretendentų atsisakius dalyvauti konkurse likęs automatiškai laimėtoju netampa, be to, ministras nebegalėjo priimti motyvuoto sprendimo.

VTD siūlė pateikti kitą iš eilės pretendentą, tačiau ministerija tokio prašymo nepateikė ir konkursas paskelbtas neįvykusiu. Ministerija nurodo, kad ji galėjo, bet neprivalėjo prašyti departamento pateikti kitą pretendentą.

Teismo vertinimu, ministras gali prašyti trečio kandidato arba to neprašyti, tačiau šis sprendimas turi būti išdėstytas raštu ir motyvuotas.

„Sprendimo neprašyti trečio kandidato motyvai neatskleisti, jų negalima patikrinti, ar jie nepažeidžia teisės aktų reikalavimų“, – rašoma LVAT nutartyje.

Departamentui nuo praėjusių metų kovo vadovauja Giedrius Kadziauskas, laimėjęs antrą kartą skelbtą konkursą. Jis yra buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas, buvęs ūkio viceministras. 

Įstaigos vadovo ieškota po to, kai Simonas Gentvilas 2021 metų balandį atleido nuo 2020 metų rugpjūčio departamentui vadovavusią Olgą Vėbrienę. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS